AFIR susţine solicitanţii şi beneficiarii PNDR în relaţia cu instituţiile financiare

AFIR susţine solicitanţii şi beneficiarii PNDR în relaţia cu instituţiile financiare

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a încheiat, până în prezent, protocoalele de colaborare cu nouă instituţii financiare pentru a sprijini solicitanţii şi beneficiarii fondurilor europene disponibile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020), în perioada de tranziţie 2021 - 2022.

Demersul AFIR a presupus obţinerea de măsuri şi soluţii concrete în colaborare directă cu instituţiile financiare, care să sprijine beneficiarii pentru asigurarea cofinanţării private, dar şi pentru prefinanţarea sau capitalul de rulaj al investiţiei finanţate prin PNDR 2020, astfel încât implementarea proiectului să fie finalizată fără întârzieri.

"Suntem preocupaţi în permanenţă de identificarea unor soluţii reale pentru a sprijini solicitanţii în procesul de accesare a fondurilor europene nerambursabile. Aceste demersuri vin în întâmpinarea nevoii de cofinanţare şi de capital de lucru pe care mulţi dintre solicitanţi şi beneficiari o resimt acut în ultima perioadă. Continuăm să identificăm soluţii pentru a facilita absorbţia fondurilor şi implicit pentru a contribui semnificativ la modernizarea mediului rural românesc" a declarat Mihai MORARU, Directorul general al AFIR.

În acest sens, protocoalele stabilesc, în funcţie de fiecare dintre instituţiile financiare semnatare, condiţii mai avantajoase faţă de cele standard pentru beneficiarii finanţărilor acordate de AFIR. Dintre acestea, amintim: aplicarea de marje de dobândă reduse faţă de costurile standard practicate de bancă, eliberarea scrisorii de garanţie bancară pentru restituire a avansului, linie de TVA aferentă cheltuielilor eligibile şi neeligibile, acceptarea la plată a avansurilor direct către furnizori sau prestatori, finanţare în lei şi în euro.

În plus, titularii proiectelor finanţate de AFIR beneficiază de termene de utilizare şi rambursare a creditelor acordate pentru finanţarea unui proiect în funcţie de durata de implementare a proiectului şi de prelungirea acestora.

Totodată, clienţii pot aduce în garanţie, cu notificarea AFIR, potrivit contractului de finanţare, sub forma gajării sau a ipotecării, bunurile achiziţionate sau realizate în cadrul proiectului/ planului de afaceri finanţat, precum şi garanţii acordate de fondurile de garantare.

De asemenea, pentru proiectele aferente submăsurilor forfetare, finanţarea se va putea asigura prin acordarea unui credit punte pe termen mediu, reprezentând până la 100% din tranşa a doua de plată şi care se stinge la data încasării acestei tranşe de către beneficiar.

Toate protocoalele de colaborare încheiate de AFIR cu băncile sunt publice şi pot fi consultate pe site-ul nostru, www.afir.info, la secţiunea Informaţii Utile - Protocoale de colaborare.

AFIR - Direcţia Relaţii Publice, Biroul de Presă

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.