Federaţia Sanitas: Privatizarea din sănătate anulată sau doar amânată?

Federaţia  Sanitas: Privatizarea din sănătate anulată sau doar amânată?

Printr-o postare pe pagina oficială de Facebook Federaţia Sanitas din România “salută Decizia Curţii Constituţionale referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a OUG 25 / 2020”, ordonanţă care „privatizează” programele naţionale de sănătate.

“Joi, 9 iulie 2020, s-a publicat, în Monitorul Oficial, Decizia CCR nr. 229/2.06.2020, referitoare la excepția de neconstituționalitate a OUG nr. 25/2020 – ordonanță care ”privatizează” programele naționale de sănătate!

Salutăm Decizia Curții Constituționale de a declara neconstituțională această Ordonanță chiar dacă s-a limitat la a admite excepția pe neconstituționalitate extrinsecă, și anume pe nerespectarea întregului proces legislativ, fapt care conduce la afectarea OUG 25/2020 în ansamblul său.

Această Ordonanță de urgență a fost emisă la pachet cu alte 25 de ordonanțe, ”noaptea ca ...”, fără consultarea partenerilor sociali, fără ca Guvernul să facă măcar efortul de a redacta o fundamentare reală a ”urgenței” acestor măsuri și, mai grav, fără o fundamentare în ceea ce privește influențele bugetare, atât asupra Fondului Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, cât și asupra unităților sanitare publice de stat, care astăzi tratează cu prevalență pacienți cu patologii prevăzute de programele naționale de sănătate!

Federația SANITAS a criticat acest demers încă de la apariția lui, în primul rând din prisma devalizării rapide a spitalelor publice de stat odată cu aplicarea acestui document legislativ și implicit a pierderii locurilor de muncă pentru un foarte mare număr de salariați din sistem!

Permiterea accesului nelimitat, operatorilor privați de servicii de sănătate, la bugetul pentru sănătate, buget constituit pe principiul solidarității și care, în spiritul legislației și Constituției României, trebuie să asigure dreptul la sănătate tuturor cetățenilor acestei țări, este un gest de mare iresponsabilitate care poate produce discriminări masive și condamnarea la moarte sigură a unei vaste categorii de pacienți pe care sărăcia nu doar îi îmbolnăvește, dar mai apoi le și face imposibil accesul la tratamentele necesare!

Punerea ”în concurență” a sistemului public de sănătate cu cel privat este nepermisă, într-un stat în care avem încă o treime din populație sub pragul sărăciei!

Dacă statul nu ne mai poate asigura EDUCAȚIE ȘI SĂNĂTATE, atunci nu se mai numește STAT, poate fi în cel mai bun caz un administrator al fondurilor constituite tot din banii noștri și distribuiți după bunul lui plac!

Decizia CCR poate fi consultata aici:

https://federatiasanitas.ro/2020/07/10/decizia-curtii-constitutionale-a-romaniei-nr-229-din-2-iunie-2020/” se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook Federaţia Sanitas din România