Olteniţa / P. Ţone: Mă bucur că tot ce mi-am propus prin lista de investiţii am realizat

Olteniţa / P. Ţone: Mă bucur că tot ce mi-am propus prin lista de investiţii am realizat

Primarul municipiului Olteniţa, Petre Ţone a trecut în revistă obiectivele demarate şi finalizate în acest an susţinând că şi în 2020 investiţiile vor fi prioritatea mandatului său. Despre toate acestea în interviul de mai jos.

Domnule primar Ţone, am ajuns şi în ultima lună a anului. Am promis că ne vom revedea cu gândul de a face un bilanţ al activităţii desfăşurate. Cum vi s-a părut?

Cu bune, cu rele. Mai multe bune decât rele. Dar „relele” ca intensitate, ca amploare, mult mai mari decât cele „bune”. Şi aici mă refer la căderea guvernului meu, ca să citez dintr-un clasic, dar şi la multe altele.

Dar, pentru că suntem la sfârşit de an, e bine să reliefăm ce am făcut bine. Şi mă bucur pentru că tot ce mi-am propus prin lista de investiţii, am realizat. Mă refer la trotuare, la locurile de joacă, la spital, la blocul ANL care e gata aproape 100%. În primăvară îl vom da oamenilor, beneficiari vor fi 56 de cupluri. Casa Creaţiei este şi ea la un pas de a fi renovată. Am avut foarte multe lucruri frumoase.

Avem şi neîmpliniri, bineînţeles, din cauza birocraţiei excesive. N-am reuşit să demarăm lucrarea de canalizare. Avem inclusiv ordinul de lucru lansat dar vedeţi timpul de afară nu e propice. Noaptea îngheaţă, nu putem să facem săpături şi am munci după „tehnica lui Dorel”.

Avem şi nemulţumiri foarte mari vizavi de rectificările bugetare dar mulţumim lui Dumnezeu că am reuşit să ne chivernisim banii pe care i-am avut şi nu am avut probleme cu salariile, nici măcar o singură secundă.

Cred, după previziunile mele, că vom intra şi în anul următor, cu o sumă cuprinsă între 8 şi 10 miliarde de lei vechi în fondul de rulment. Asta ne garantează că în primele luni ale anului vom demara nişte lucrări de investiţii.

Bineînţeles că văzând ce se întâmplă la nivel naţional, văzând ce s-a întâmplat în ultima lună cu noul Guvern liberal, ne aşteptăm la nişte represalii cărora eu nu le văd rostul la adresa primarilor PSD.

Astfel, nu pot să înţeleg de ce conducerea judeţeană a PNL a făcut măgăriile pe care le-a făcut la rectificări. Să dai 85% din suma pe care ai avut-o la dispoziţie primarilor PNL, şi să dai decât 15% la 17 primari PSD care reprezintă cam 33% din judeţul Călăraşi, nu mi se pare absolut deloc corect, democratic.

Aş vrea să le aduc aminte celor din conducerea PNL că guvernul Dăncilă, la ultima rectificare, a dat foarte mulţi bani primarilor PNL. Pentru că s-a considerat că reşedinţa de judeţ arată jalnic, li s-au alocat sume foarte mari. E vorba de 159 de miliarde lei vechi, în comparaţie cu Olteniţa care a pierdut 17 miliarde lei vechi.

Înţeleg, capitala judeţului trebuie să arate bine dar ar trebui şi mai mult spirit gospodăresc din partea celor care o conduc.

Nu să vină, neapărat, totul din rectificări şi din împrumuturi. Nu e problema mea, n-am răspuns niciodată provocărilor când am fost întrebat să vorbesc despre Călăraşi, le doresc tot binele din lume dar vedeţi, această „vânătoare de vrăjitoare” le spun  eu, nu face bine. Noi, primarii PSD, suntem cetăţeni ai României. Conducem şi noi nişte contribuabili care sunt cetăţeni ai României. Ei n-ar trebui să fie discriminaţi!

În momentul în care e discriminată Primăria Olteniţa, de fapt sunt discriminaţi locuitorii municipiului Olteniţa!

Care pot împărtăşi şi ei valori liberale...

Fără discuţie! Aşa cum la noi, în oraş, în perioada dintre alegeri avem o colaborare foarte bună cu toate partidele, aşa ar trebui să se întâmple la toate nivelurile. Pentru că noi ar trebui să fim, cu toţii, în slujba cetăţenilor. Mai puţin în slujba partidelor, după alegeri.

aldis

Rezultatele bune, chiar foarte bune, obţinute la alegerile prezidenţiale de PSD, după părerea mea, au însemnat şi un vot acordat dumneavoastră pentru activitatea desfăşurată în fruntea primăriei. Cum comentaţi?

Mie-mi place să cred că pentru asta oamenii au votat-o pe Dăncilă dar şi PSD-ul. Datorită faptului că la Olteniţa, administraţia PSD-istă şi-a făcut datoria. Este în opinia multora dar nu e normal s-o spun eu. Este o schimbare majoră în ultimii 8 ani în oraş. Au apărut clădiri noi, vă spuneam de blocul ANL. E Casa de Cultură, am luat stadionul, am devenit proprietarii clubului SNO, Cinematografului Flacăra, e Grădiniţa de la Şcoala nr. 5. Au apărut lucruri noi!

Nu mai vorbesc de asfaltări şi de programul de trotuare care se desfăşoară în fiecare an. Îmi place să cred că acest vot a venit ca urmare a mulţumirii oamenilor faţă de felul cum a fost condus oraşul. N-aş vrea să trec şi să nu menţionez că nu e doar munca primarului. Am un colectiv extraordinar de bun în primărie. Vreau să vă spun că am avut o colaborare extrem de fructuoasă cu Consiliul Local. A fost uneori nevoie de foarte multe explicaţii ca să-i determin pe consilierii de la partidele care nu sunt aliate să înţeleagă binefacerile lucrurilor pe care am intenţionat să le fac. Spre marea mea bucurie, am reuşit să conving oamenii că noi muncim, de fapt, pentru cetăţeni. Şi ei au, prin urmare, un merit!

Pomeneaţi mai devreme de faptul că intraţi în noul an cu un surplus de circa 10 miliarde lei vechi. Probabil că aţi schiţat şi lista de investiţii. V-aş ruga să exemplificaţi o parte din cele care ar putea fi demarate în prima parte a anului.

În primul rând, programul de asfaltare a trotuarelor. În al doilea rând, mai avem câteva bucăţi de străzi de asfaltat. Anul acesta am asfaltat o bună bucată din şoseaua care merge la Cimitirul Eternitatea. Mai avem acolo două tronsoane care ar trebui făcute. Ne place sau nu, acela e ultimul drum pentru noi toţi şi trebuie să-l facem în condiţii civilizate. Să nu uităm, avem şi satisfacţii mari. Spre exemplu, ni s-a aprobat finanţarea pentru Ambulatoriu. Dar la cele peste 100 de miliarde pe care le va pune Statul, avem datoria să punem şi noi 10%.

Avem acea investiţie majoră, anul viitor, cu canalizarea, în punctul de Sud al oraşului şi câteva străzi în Olteniţa de Nord. Acolo avem o cofinanţare de vreo 6 miliarde. Avem foarte mult de lucru. Demarăm construcţia unui al doilea bloc ANL. La fel, acolo avem cofinanţare, e vorba de utilităţi, pe care întotdeauna, le-a suportat primăria.

Va trebui să ne gospodărim extraordinar de bine cu banii, dacă vrem să avem salarii. După cum vedem discuțiile vor fi probleme pe forma de salarizare. Nu știm care va fi salariul minim, nu știm dacă pentru funcțiile de demnitate publică salariile vor fi înghețate sau nu. Deci sunt cam multe necunoscute, acum când purtăm acest dialog. N-aș putea să precizez eu până nu am la îndemână documentele venite pe cale guvernamentală.

Ne puteți spune cât e gradul de încasare al impozitelor și taxelor locale?

Da, am depășit 84% până astăzi. E un procent bun dar pentru că noi avem o formă de minimis, în această perioadă avem încasări chiar foarte bune. Eu m-aștept să depășim gradul de încasare de 90%.

Intenționați în primăvară să inaugurați Casa de Cultură?

Vă avansez deja data: 11 aprilie. Eu zic că-i o dată bătută-n cuie. Va avea loc în cadrul Zilelor Municipiului Olteniţa. Până atunci vom muta biblioteca municipală şi vă spun că nu-i o treabă atât de simplă. Avem şi fond de carte rară, e mai complicat. Plus acele vestigii pe care le adăpostim la Muzeul Gumelniţa, unele au o vechime şi de 7000 de ani. Fiecare piatră simbolizează ceva. Trebuie să avem mare grijă cu transportul, cu etalarea acestora pe rafturile făcute în spaţiile de vizionare.

Din păcate, în cei 800 mp alocaţi muzeului nu pot etala toate piesele din muzeu. Plus că la muzeu mai avem şi un tezaur. Deci vom fi foarte precauţi, foarte atenţi, nu ne putem bate joc de ce bogăţii avem.

Din capul locului mi-aţi spus că a fost un an şi cu bune şi cu rele. Care ar fi mesajul pe care l-aţi transmite olteniţenilor, acum la final de an?

Chiar dacă anul viitor va fi unul dificil în care mulţi vor pune accentul pe alegerile locale şi uiţi de problemele cotidiene, eu n-am să fac acest lucru. Indiferent de ce se va întâmpla la alegerile locale pe care eu cred că le voi câştiga detaşat datorită muncii pe care am depus-o în aceşti 8 ani, eu mă voi dedica programelor pe care le am. Voi prinde bani pentru investiţii. Indiferent cine va fi primar începând cu luna iunie, să aibă bani să dezvolte în continuare oraşul.