Independenţa / V. Lică: Important e să faci tot ce depinde de tine să aduci bunăstare în comună

Independenţa / V. Lică: Important e să faci tot ce depinde de tine să aduci bunăstare în comună

Aflat la al doilea mandat de primar al comunei Independenţa, Lică Voicu a trecut în revistă nu doar obiectivele realizate cu precădere în acest an ci şi gama de probleme cu care se confruntă comunitatea locală. Colectarea selectivă a gunoiului menajer rămâne în continuare principala provocare a Executivului Primăriei Independenţa condus de Lică Voicu.

Domnule primar, puţine zile ne mai despart de finalul anului. Ultimul dinaintea localelor. Pentru început v-aş ruga să realizăm un tablou succint al activităţii desfăşurate până acum.

Pot spune că 2019 a fost unul dintre anii cu dorinţele, cum spuneam eu atunci când am devenit primar, realizate într-un procent important şi văzute de comunitatea locală.

De ce spun dorinţe? Pentru că prima dată facem hârtii iar partea finală care mă interesează pe mine dar şi pe cetăţeni, e ca obiectivul propus să prindă contur.

Aşa că pot spune că acest an, l-aş putea cataloga ca fiind al doilea cu o importanţă destul de mare pentru mine. Primul a fost 2015 când a avut loc şi implementarea proiectului transfrontalier. În 2019, prin PNDL1 şi PNDL2, am reuşit să asfaltăm 7 km de drum în satul Potcoava, să reabilităm grădiniţa din Potcoava. Acum lucrăm la reabilitarea grădiniţei din Vişinii şi zic că aceste lucruri se văd cu ochiul liber şi cred că pentru toţi e un succes. Acest lucru l-aş evidenţia şi prin faptul că în satul Independenţa, greu găseşti astăzi un loc unde să-ţi mai construieşti o casă.

Acum se îndreaptă cetăţenii judeţului şi nu numai, pentru că ne avantajează şi distanţă mică dintre noi şi Călăraşi, să cumpere locuri de casă în satul Vişinii şi, de ce nu?, au început să intre şi în satul Potcoava datorită acestor investiţii realizate în reabilitarea infrastructurii precum şi a iniţierii altora, aflate acum în stadiul de elaborarea a documentelor şi mă refer la „apă”, în satul Vişinii şi Potcoava şi „canalizare”, în satul Independenţa.

Haideţi să evidenţiem aici şi documentele demarate pentru gaze care sper să prindă contur cât mai repede astfel încât să ne ajute pe toţi aceste ultime investiţii: de la administraţie până la ultimul cetăţean! Dar astea vor fi într-un viitor, sper eu, apropiat.

aldis

Veţi mai candida pentru încă un mandat în 2020....

Păi cred că am dovedit că pot. Am prezentat o parte din argumente, mai sunt şi altele. Important e să faci tot ce depinde de tine să aduci bunăstare în comună, să aduci investiţii. Şi aici aş mai vrea să aduc la cunoştinţă că suntem într-o reabilitare generală a căminelor pe raza comunei, lucruri realizate cu bani din bugetul local. La CNI, am depus un proiect pentru Căminul Independenţa dar să vedem când ne vor spune când va fi finanţat. Avem în acelaşi timp documentele depuse dar şi acceptate din ce am văzut la finanţare, pentru o sală de sport pentru şcoală. Cum spuneam proiectul privind apa care ne e foarte necesară în satele Vişinii şi Potcoava, ar putea prinde contur prin ADI Ecoaqua. Aşa au stat lucrurile când am mai solicitat bani prin PNDL că pe raza judeţului Călăraşi avem un program operaţional de infrastructură mare şi să depunem acolo documentele pentru a primi finanţare. Am făcut lucrul ăsta, am aderat la ADI Ecoaqua, am dat toate documentele care ne-au fost solicitate, de la studii şi tot ce-a fost necesar ca să primim finanţarea. Suntem în acea evaluare judeţeană şi nu mai e mult până când vom primi şi un răspuns. Acolo nu suntem singuri care aşteptăm. Independenţa are o solicitare de finanţare de 220 de miliarde lei vechi. Asta înseamnă canalizare, în satul Independenţa, apă, în Vişinii şi Potcoava.

Cred că numai aceste lucruri dacă le-aş putea finaliza, măcar să le încep anul viitor, ajută foarte mult comunitatea locală.

Cetăţenii, din ce-am văzut la ultimele alegeri, lasă de înţeles că aş avea şanse să-mi depun, cu succes, candidatura. Cine va ieşi, vom trăi şi vom vedea!

De altfel şi alegerile prezidenţiale, din punctul meu de vede, înseamnă un barometru pentru primarul localităţii respective. Un succes cum a fost al dumneavoastră. în ambele tururi, ar putea confirma faptul că porniţi cu prima şansă anul viitor.

Şi acesta e un argument pentru care accentuez candidatura pentru că oamenii au înţeles că atunci când ai sprijinit pe cineva cu votul şi a obţinut funcţia, e bine să-l menţii mai mult acolo ca să vezi ce anume poate să facă şi dacă duce localitatea într-o direcţie aşteptată de toată lumea.

Însă nu toate lucrurile sunt aşa cum doresc eu, sunt şi decizii pe care trebuie să le luăm din punctul meu de vedere corecte, dar cetăţenii nu întotdeauna înţeleg şi aici mă refer la deciziile privind colectarea gunoiului menajer. Oamenii trebuie să înţeleagă că facem parte din U.E.. Avem nişte angajamente însă mulţi dintre ei  tratează superficial problema. Zic „Io-s bătrân, de ce să plătesc că nu generez gunoi!” Legiuitorul nu prevede nicăieri această situaţie ca o persoană în vârstă să fie scutită. Se spune doar că fiecare cetăţean e obligat să plătească.

Cred că pentru toţi primarii din judeţ şi din ţară, e o situaţie în care trebuie să explicăm mai mult tuturor cetăţenilor. Unii înţeleg, alţii nu, că trebuie să fim mai responsabili şi în acţiunile care nu ne convin de multe ori dar care ne aduc tot nouă beneficii.

Şi, ca să fim mai concreţi, pentru anul viitor se prefigurează chiar o majorare de taxe pentru serviciile furnizate de Iridex.

Din păcate, e o situaţie destul de grea pentru mine, pentru cei care fac parte din aparatul Primăriei, pentru Consiliul Local şi pentru cetăţeni în primul rând că ei plătesc. Vom încerca în continuare să minimizăm efectele negative ale acestei probleme. Avem un responsabil care întotdeauna însoţeşte această maşină care intră în comuna Independenţa. O cântărim şi când iese o recântărim ca să tragem jirul şi să vedem dacă corespund bonurile de basculă de la noi cu cele de la societatea unde ajunge gunoiul. Vorbim de platforma mare. Şi o să încercăm, aşa cum am făcut şi până acum ca populaţia să înţeleagă că responsabilitatea e la ei. La noi e partea cu hârtiile. Partea de selecţie e la cetăţean. El trebuie să selecteze gunoiul şi să-l ducă reciclabil şi menajer. Să nu-l amestece pentru că preţurile nu-s deloc mici iar toate sunt calculate la tonă.

În momentul în care nu-l selectezi şi-l pui la grămadă, operatorul bagă tomberonul tomberonul în maşină şi când vine factura totul se împarte la fiecare cetăţean. Noi avem o zonă mai dificilă, suntem în zona 4. Încă nu s-a atribuit operarea şi suntem obligaţi conform legii să operăm şi atunci suntem nevoiţi să încheiem un contract temporar. Cu cine are preţul cel mai mic. Astăzi avem cu IRIDEX-ul. Am cerut din nou un preţ de la IRIDEX, dar o să cerem o ofertă şi de la URBAN.

Eu sper ca munca noastră să nu fie îngreunată în totalitate de cetăţeni pentru că dacă nu selectăm, vom avea probleme.

Din punctul meu de vedere, închidem anul, în ceea ce priveşte gunoiul, decent. Pentru că, aşa cum spuneam, nu am lăsat niciodată maşina de gunoi nesupravegheată. Dacă n-a fost responsabilul pe maşină, a fost în schimb viceprimarul.

Cu toate supărările unor locuitori, cei care nu au selectat gunoiul li s-a lăsat tomberonul la poartă şi le-am oferit explicaţiile necesare. Pentru că nu poţi să amesteci reciclabilul cu menajerul sau menajerul cu alte tipuri de deşeuri, gen frunze.

Astăzi pot să spun că în afara unor cetăţeni, câţiva la număr, care au spus că dacă nu-mi iei tot, nu-ţi mai dau, dar legea nu precizează asta. Am făcut tot ce a depins de noi să-i informăm, am fost din poartă-n poartă cu tot aparatul Primăriei la începutul anului să le explicăm oamenilor să-l selecteze. Inclusiv eu am discutat cu cetăţenii oferindu-le pliante. Vom face la fel şi în continuare. Noi sperăm să avem cât mai puţine probleme.

Ce mesaj aveţi să le transmiteţi cetăţenilor, acum la final de an?

Dacă au lucruri de adus la cunoştinţă, s-o facă. N-am făcut-o şi am promis că n-o să-mi iau concediu de odihnă până la viitoarele alegeri. Deci, mă găsesc întotdeauna aici la Primărie. Le doresc sănătate şi le mai spun că trebuie să depunem împreună eforturi ca să ducem această comună acolo unde ne dorim cu toţii.

Nu le ştiu pe toate. Unde-i de învăţat, învăţ dar trebuie întotdeauna ca dorinţele cetăţenilor să fie însoţite şi de partea financiară. Că toţi ne dorim foarte multe şi acasă, dar nu avem de fiecare dată şi banii necesari. Eu cred că închidem anul pozitiv iar 2020 să ne aducă măcar rezultatele din 2019.

Mulţumesc!