Proiectele legilor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2023, aprobate de Guvern

Proiectele legilor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2023, aprobate de Guvern

Proiectele legilor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2023 au fost aprobate în şedinţa de joi a Guvernului, urmând să fie transmise pentru dezbatere şi adoptare Parlamentului.

Bugetul reflectă viziunea responsabilă de politici fiscale şi bugetare a României şi a fost conceput realist, coerent şi responsabil, cu importante fonduri direcţionate către susţinerea investiţiilor, concomitent cu sprijinirea grupurilor vulnerabile.

Bugetul pe anul 2023 a fost construit pe o ţintă de deficit bugetar cash estimată la 4,40% din PIB şi deficit ESA estimat la 4,40% din PIB, în scădere de la 80 miliarde lei, 5,74% din PIB. Proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creştere economică de 2,8% prevăzută pentru anul 2023.

Cheltuielile destinate investiţiilor însumează aprox. 112,1 miliarde lei, reprezentând aproximativ 7,22% în PIB, remarcându-se un vârf de investiţii în acest an, datorat finalizării cadrului de programare financiar 2014-2020, fiind ultimul an de eligibilitate, precum şi continuarea proiectelor pe PNRR şi demararea noului cadru de programare 2021-2027.

Pachetul de măsuri de plafonare şi compensare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale va continua să protejeze cetăţenii şi economia de creşterea preţurilor şi de efectele crizei energetice.

Principiile de bază ale acestui proiect de buget sunt: transparenţa, evitarea risipei banului public, reconsiderarea priorităţilor de finanţare în acord cu noile provocări europene, accelerarea oportunităţii de utilizare a fondurilor europene 2021 - 2027 şi a celor alocate reformelor finanţate din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă pentru creşterea rezilienţei economiei româneşti.

De asemenea, susţinerea mediului de afaceri este o altă coordonată a construcţiei bugetare pe anul 2023 prin sprijinirea sectorului IMM, caracterizat prin dinamism şi diversitate, prin finanţarea unor programe importante.

Totodată, elaborarea bugetului are în vedere întărirea guvernanţei corporative la companiile de stat în vederea îmbunătăţirii performanţei acestora, prin utilizarea celor mai bune practici la nivel european.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.