Cseke Attila: Guvernul a aprobat normele metodologice pentru legea care reglementează preţul locuinţelor ANL

Cseke Attila: Guvernul a aprobat normele metodologice pentru legea care reglementează preţul locuinţelor ANL

Guvernul României a aprobat astăzi normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor legii care vin în sprijinul celor care îşi doresc să achiziţioneze sau să închirieze o locuinţă pusă la dispoziţie prin programul guvernamental pentru construcţia de locuinţe al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.

După cum este cunoscut, preţul de vânzare şi chirie al acestor locuinţe a fost majorat semnificativ, dublat în unele cazuri, odată cu majorarea din 2020 a veniturilor din industria construcţiilor. Guvernul, la propunerea MDLPA, a adoptat o ordonanţă prin care se revine la preţuri similare cu cele din 2019. Pentru aplicarea acestei ordonanţe, a fost nevoie de o nouă metodologie de aplicare, a arătat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Ministrul a spus: a fost nevoie de aceste modificări şi completări legislative, întrucât trebuie să ţinem seama că locuinţele ANL sunt destinate tinerilor, scopul acestora este de a asigura o chirie şi mai apoi o locuinţă proprie la un preţ accesibil.

Astfel, prin Hotărârea de Guvern se urmăreşte reglementarea valorii de vânzare a locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, raportată la valoarea de investiţie a construcţiei. Mai exact, valoarea de investiţie se diminuează în raport cu contravaloarea sumelor rezultate dintr-o parte a chiriei plătite până în momentul vânzării locuinţei, calculată în funcţie de durata normală de funcţionare a clădirii.

"Echilibrul din piaţă trebuie să se reflecte şi prin armonizarea preţurilor locuinţelor în pondere conformă gradului de indice al localităţilor, astfel că locuinţele din oraşele mai mici vor fi mai ieftine decât cele din municipiile reşedinţă de judeţ sau din capitală", a declarat ministrul Cseke.

Cseke Attila, ministrul dezvoltării, a afirmat că una dintre cele mai importante măsuri vizează o categorie de beneficiari foarte importantă pentru ţara noastră, respectiv românii care lucrează în sistemul de sănătate şi învăţământ şi care vor avea astfel un motiv în plus să rămână în ţară şi să nu mai aleagă să muncească peste hotare.

Hotărârea de Guvern, aprobată astăzi de executiv, reglementează accesul beneficiarilor, indiferent de vârstă, care fac parte din aceste categorii profesionale şi va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.