Iliuţă: Avem nevoie de aparatură medicală în aproape toate secţiile

iliuta augustŞeful Consiliului Judeţean, Vasile Iliuţă a declarat miercuri că în urma discuţiilor purtate recent cu şefii de secţii din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă s-a desprins concluzia că lipsa aparaturii medicale contribuie într-o proporţie covârşitoare la existenţa deficitului de medici, la Călăraşi. “Am fost la Ministerul Sănătăţii cu problemele pe care le are Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi. Spitalul are probleme de aparatură. În urma şedinţei pe care am avut-o cu şefii de secţii, am constatat că avem nevoie de aparatură medicală în aproape toate secţiile. Fiecare secţie e cerut 1-2 aparate, nu numai. Le-am spus maxim două aparate pe fiecare secţie, să încercăm să le prioritizăm. Ne dorim să cofinanţăm tot ce înseamnă aparatură medicală pentru fiecare secţie din Spitalul Călăraşi. Am primit promisiunea ministrului că facem pe fiecare obiect în parte. Am spus că suntem dispuşi să cofinanţăm şi mai mult de 10% numai să reuşim să putem să aducem comparativ cu celelalte judeţe aparatura necesară funcţionării spitalului Călăraşi, aparatură de ultimă generaţie pentru că totuşi există ceva aparatură dar e depăşită moral şi avem nevoie să venim să completăm cu aparatură nouă.” a spus Iliuţă care a continuat “Vă spun un singur lucru, ca să poţi să aduci astăzi medici concluzia pe care împreună cu directorul medical Beluşică am luat-o a fost să aducem aparatură, că medicii vin dacă există aparatură modernă în spital. Nu vine un medic numai să fie prezent sau să facă gardă pentru spital. În primul rând să dotăm toate secţiile cu aparatură modernă şi după aparatură vor veni şi medicii.”

Întrebat dacă achiziţionarea aparaturii medicale necesare spitalului se va face cu fonduri guvernamentale, Iliuţă a spus „Nu. La momentul ăsta noi avem deja în proiect să facem extinderea spitalului de urgenţă în zona de urgenţă cu fonduri europene. Pe POR putem să depunem proiecte de peste 10 milioane de euro. Noi ne-am gândit că vrem să modernizăm cu un RMN şi cu o altă aparatură foarte scumpă care să completeze partea de UPU cu aparatură. Există programul dar asta va fi pe doi ani de zile.”

În altă ordine de idei, Iliuţă a mai precizat că în acest moment spitalul se confruntă cu datorii, estimate la 1 milion de lei. “Spitalul are 1 mil RON datorii, facturi neachitate la serviciile care sunt la spital, acumulate pe 2 luni de zile pentru că nu au putut fi plătite. Sunt în grafic, pe spălătorie, pe serviciile de curăţenie ale spitalului, femeile de serviciu care au fost preluate de o firmă de curăţenie, sunt pe servicii. Nu au putut efectiv din ce încasăm de la CAS să acoperim şi ele vin întotdeauna cu o restanţă. Încasăm mai puţin. Sunt costuri fixe şi la ora actuală actul medical, prestările de servicii pe care le fac medici către CAS sunt mai mici decât noi încasăm. Adică ne rămâne de la lună la lună 1-1,5 mld lei vechi necompletat cu veniturile pe care le realizăm noi ca spital.
Le vom completa, după părerea mea la final de an o să venim să mărim bugetul CJ şi cred că o să le achităm noi, Consiliul Judeţean, la final de an.”