CJCC / V. Diaconu: Dacă onor primăria binevoiește vreodată să ne pună la dispoziție stadionul Navrom, vom putea organiza spectacole cu 500 de spectatori

CJCC / V. Diaconu: Dacă onor primăria binevoiește vreodată să ne pună la dispoziție stadionul Navrom, vom putea organiza spectacole cu 500 de spectatori

Managerul Centrului Judeţean de Creaţie şi Cultură Călăraşi, Virgil Diaconu susţine că activitatea cultură ar putea prinde, iarăşi, contur, e adevărat în condiţii „speciale” dacă Primăria Călăraşi şi-ar da acordul să pună la dispoziţia Centrului stadionul Navrom, acolo unde s-ar putea desfăşura spectacole cu 500 de spectatori.

Domnule manager, am trecut şi de 15 iunie, dată când credeam că vom scăpa şi de starea de alertă şi uşor – uşor am fi asistat la reluarea activităţii culturale. Ce se întâmplă în continuare? Care-i agenda dvs de lucru?

D.V.: Ușor, e un fel de a spune. În această perioadă ne-am axat pe dezvoltarea programului„ Aurul de Bărăgan”, am făcut demersurile necesare către primăria Călărași pentru a ne pune la dispoziție arena Navrom, am pregătit câteva surprize – plăcute, sper eu - pentru publicul călărășean.

Când estimaţi că lucrurile ar putea intra într-o minimă stare de normalitate? Intenţionaţi să organizaţi spectacole, acţiuni culturale în aer liber, într-un spaţiu mai mare?

D.V.: Dacă onor primăria binevoiește vreodată să ne pună la dispoziție stadionul Navrom (Olimpia) vom putea organiza spectacole cu 500 de spectatori, cu distanțare socială, așa cum dorește guvernul. Asta, dacă nu se răzgândesc din nou. E foarte greu să ai predicție dacă guvernanții  vorbesc toți deodată, fiecare spunând altceva! Un fapt e clar: pentru actualii guvernanți, lumea artei și a spectacolului se află în plan paralel. Avem voie la păcănele, dar nu avem voie la spectacole! Nae Cațavencu era mic copil. Cred că s-a răsucit de vreo trei ori în groapă. Păcală și-a pierdut locul de muncă!

Ce spun partenerii dvs din lumea teatrului, a show-biz-ului? Cum arată orizontul lor de aşteptare?

D.V.: Dezamăgire! Acesta este cuvântul care redă modul cum sunt tratați artiștii României. Tratamentul care se aplică artei și specatcolului în sine este strigător la cer. Dar probabil că la calculul electoral al onor guvernanților li se spune că artiștii sunt puțini și nu influențează votul. La fel ca industria HORECA. Ce contează câteva mii de bucătari, ospătari, cameriste? Tratamentul este ridicol și rușinos: păcănele DA, lucrători NU!

Călărăşenii sunt dornici de spectacole, de frumos, de teatru, mai ales că anul trecut le-aţi oferit de fiecare dată surprize de neuitat. Ce le spuneţi în acest sens?

D.V.: Noi suntem pregătiți, stagiunea teatrală este asigurată pe toată durata anului. Avem 12 spectacole de teatru antamate. Așteptăm guvernul să se trezească. Dacă avem noroc și le vine mintea la cap guvernanților, anunț călărășenii că, pe data de 15 august, la Călărași va  evolua în concert extraordinar INNA, mai mult nu vă divulg, fiindcă dorim să le oferim și surprize. Cât despre spectacole la grădina NAVROM, nu prea-mi fac iluzii. Nu cred că primăria are vreo aplecare către artă. Se vede cum arată orașul, deci alte cuvinte ar fi de prisos.