CJ Călăraşi / M. Nuţu, despre situaţia de la SC Ecoaqua: Oferta de management nu corespunde, din păcate, cu Declaraţia de intenţie

În şedinţa Consiliului Judeţean din 26 aprilie, la “Diverse” a fost analizată şi situaţia există la SC Ecoaqua SA Călăraşi care nici până în momentul de faţă nu are un director general în ciuda faptului că examenul de recrutare a managerului s-a desfăşurat în cursul lunii decembrie 2017.

Consilierul judeţean PSD, Marcel Nuţu, fost director în cadrul operatorului regional de apă şi totodată candidat pentru ocuparea funcţiei de manager general a declarat în plen că oferta de management a câştigătorului, Cezar Neagu, nu corespunde cu Declaraţia de intenţie, întocmită în conformitate cu indicatorii cuprinşi în Scrisoare de aşteptări. “Având în vedere că am participat la concurs şi ştiu despre ce este vorba, în O.G. 109 se spune aşa: “Pentru selectarea directorului general se elaborează o scrisoare de aşteptări iar candidaţii pentru postul de director general vin cu o declaraţie de intenţie. Declaraţia de intenţie este făcută de toţi candidaţii ca să respecte Scrisoarea de aşteptări. Nu o respecţi, nu treci examenul. Efectiv. candidaţii când s-au înscris, au fost 5 la Călăraşi, au spus că vor să respecta Scrisoarea de aşteptări. Sunt condiţiile de promovare.” a spus Nuţu care a continuat “Dacă noi mergem pe premisa că lăsăm pretenţiile mai jos, ceilalţi 4 care au spus că îndeplinesc Scrisoarea de aşteptări vor putea să conteste rezultatul validării. Mai departe, s-a făcut o Declaraţia de intenţie care corespunde cu Scrisoarea de intenţie, acelea erau condiţii minime cerute de către Consiliul de Administraţie. Apoi, după ce se numeşte directorul general,  acesta face oferta de management care trebuia să corespundă cu Declaraţia de intenţie. Din păcate, nu corespunde pentru că acolo avem două probleme: la productivitate, s-a cerut prin Scrisoarea de aşteptări, productivitate fizică. Deci dincolo de productivitatea valorică, care se poate duce în inflaţie sau în mărire de tarif, la productivitate fizică, cu felicitările de rigoare domnului Grama, m3/ persoană şi an. Acolo dacă faci 100 de telefoane anul acesta şi se spune că prin Scrisoarea de aşteptări se cere o mărire a productivităţii cu 4%, înseamnă că trebuie să faci 104 telefoane, indiferent de valoarea lor. Valoric e altă analiză.

Şi la Scrisoarea de aşteptări se cerea o reducere a pierderilor cu 8% pe an, cu deziderat ca în ultimul an de mandat să se ajungă la 32%.

Acum ce să vă zic, componenta de management nu a respectat Scrisoarea de aşteptări iar Declaraţia de intenţie a fost băgată în aprobare în C.A. care a aprobat-o. Acum văd chestia asta care nu respectă Legea. Nu ştiu cum C.A. îşi realizează programul de administrare având în vedere că are două componente: componenta de administrare şi componenta de management. Dacă componenta de management, prin asumarea directorului general, nu se realizează, şi scriptic, nu faptic, automat nici planul de administrare nu se poate realiza. Asta că noi vorbim de condiţiile minime, pe care şi le-au impus ei. “

Surse bine informate susţin că validarea câştigătorului concursului de recrutare pentru funcţia de director general, Cezar Neagu, este incertă. Şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor în cadrul căreia se va lua în discuţie şi validarea lui Cezar Neagu se va desfăşura pe 25 mai.