Mircea Ștefan este secundul echipei de fotbal Metalul Buzău, echipă care ocupă în acest moment primul loc în topul Seriei 2 a Ligii a 3-a. Fost component al Dunării, Mircea Ștefan (38 de ani) este extrem de pasionat de profesia de antrenor, deținând în acest moment Licența A UEFA.
Mircea, Metalul Buzău a încheiat anul 2023 pe primul loc în clasamentul Seriei 2, cu 40 de puncte, la 4 puncte distanță de CSM Focșani, echipă în fața căreia v-ați luat revanșa, pe 1 decembrie, după ce în tur ați cedat cu 1-2. Probabil și cel mai complicat adversar. Cum e acolo sus?
Mircea Ștefan: Stiti celebra vorba, sa ajungi sus este usor, sa te mentii este cel mai greu. Acolo sus am ajuns in primul rand datorita seriozitatii, disciplinei si a unei munci depusa zi de zi la antrenamente. Metalul Buzau este astazi pe primul loc si datorita anilor precedenti cand la club, Valentin Stan care este si presedinte, a creat conditii, a creat un climat pentru performanta prin seriozitatea si implicarea lui. Anul trecut clubul a reusit o performanta importanta pentru istoria sa, castigarea seriei, apoi din pacate am pierdut semifinala barajului pentru promovare in Liga 2, dupa duelul cu Ceahlaul Piatra Neamt, antrenata de profesorul Pustai.
Referitor la ultimul meci din 2023, victoria de la Focsani a venit oarecum normala pentru noi, am dominat tot jocul, am fost echipa care a avut posesia, echipa care a construit si ne-am creat ocazii clare printr-un joc colectiv care pana la urma s-a dovedit a fi cheia succesului.
Cum e lotul? Mai aveți nevoie de întăriri?
Mircea Ștefan: La nivelul lotului pot spune ca suntem acoperiti atat numeric cat si valoric, suntem echipa cu cele mai putine goluri primite, 6 din toate echipe de Liga 3 si cu un atac destul de bun cu 46 de goluri marcate in 15 etape. Au fost destule schimbari la nivel de lot in vara, dar se pare ca impreuna cu Vali am reusit sa aducem jucatori care sa se integreze repede in cea ce cerem noi de la echipa. Probabil la nivel de "under" sa mai cautam 1 sau 2 jucatori, in rest suntem destul de echilibrati ca si lot.
Are Metalul resursele necesare și suficiente să atace în acest an promovarea în Liga 2?
Mircea Ștefan: In primul rand Metalul are o baza sportiva care ii permite sa joace in Liga 2. Avem o sala de forta proprie, avem cabinet medical cu aparatura de ultima generatie pentru refacerea jucatorilor dar si pentru tratarea leziunilor, avem sistem de monitorizare GPS, avem jucatorii cazati la hotel de 3 stele, iar masa o servim la un restaurant din Buzau. Toate lucrurile acestea de care beneficiaza echipa Metalul in acest moment sunt posibile deoarece in editiile trecute echipa a avut rezultate din ce in ce mai bune, a dat dovada ca este un club serios care creste in urma unei strategii bine puse la punct de Vali, iar autoritatea locala, in speta Consiliul Judetean, s-a convins ca la club este un climat sanatos in care se merita investit. Sunt convins ca in cazul unei promovari, Vali va gasi resursele necesare pentru a putea juca in Liga 2.
Cum e colaborarea cu Valentin Stan?
Mircea Ștefan: Pe Vali nu il cunosteam in momentul in care m-a sunat, am mers apoi la Buzau, am stat acolo 4 ore la prima intalnire, unde mi-a aratat toate conditiile pe care le-am enumerat mai sus, am fost impreuna cu el si cu Patrick, am servit pranzul iar in ultimele 5 minute am cazut de acord privind partea financiara. A doua zi eram deja cu tot bagajul la Buzau. Desi mai aveam 2 oferte in vara lui 2021, am decis sa merg la Metalul, am simtit ca sunt pe aceeasi lungime cu Vali si putem face lucruri bune impreuna. Am apreciat mult ca a fost ferm de prima data, ca are nevoie de un colaborator nu de un antrenor secund. Apoi lucrurile au decurs normal, luam decizii impreuna privind periodizarea pregatirii fizice si tehnico-tactice, privind echipa, schimbarile, ciclul saptamanal din perioada competitionala. Mai mult de atat, suntem si prieteni de familie, mergem in concedii impreuna si chiar aceste sarbatori de Craciun le-am petrecut impreuna, are o familie minunata.
Ești, dacă nu mă înșel, cam singurul călărășean, cel puțin de după 90 încoace, care-și face meseria de antrenor pe alte meleaguri ale țării. Fotbalul s-a schimbat enorm în toți acești ani...
Mircea Ștefan: Nu ma deranjeaza sa imi fac meseria pe alte meleaguri, de obicei esti mai apreciat in alte parti decat la tine acasa. Eu am inceput de jos, de la copii si juniori la Dunarea U15, dar mereu mi-am dorit mai mult, sa antrenez seniori si am inceput in paralel cu grupa de la Calarasi sa antrenez si la Liga 4. Nu ma interesa partea financiara, voiam sa antrenez seniori. Astfel am antrenat la Liga 4, Zarea Cuza Voda apoi am fost la Gradistea. Am luat etapele invatarii pas cu pas, de la carnetul de antrenor timp de 2 ani, apoi pe rand Licenta B UEFA si A UEFA.
In momentul cand am fost dat afara de la juniorii echipei Dunarea Calarasi, dupa 6-7 luni de "stat pe bara", a venit oferta sa merg la CSM Fetesti, Liga4 in Ialomita pe care am acceptat-o imediat.
Am reusit promovarea in L3 cu echipa chiar din primul an, am castigat Supercupa pe judetul Ialomita, am stat un an la Liga3, apoi a venit oferta de la Metalul. Pe langa faptul ca trebuie sa iti tratezi cu seriozitate si profesionalism meseria de antrenor, mai sunt doua lucruri foarte impoartante pentru a reusi: sa iti placa cea ce faci si sa ai sustinerea familiei, din fericire eu am aceste doua lucruri.
Ce e mai greu să fii: fotbalist sau antrenor?
Mircea Ștefan: Categoric antrenor. Ca jucator ai venit, ai facut antrenament, ai plecat. Ca intrenor daca vrei sa reusesti, vii la stadion primul si pleci ultimul, e mult mai complexa munca de antrenor. Desi vazuta din exterior sunt multi care spun, " ce face antrenorul, ii antreneaza pe aia 2 ore si gata", nu este asa, in spatele unui antrenament sau a unui ciclu saptamanal este multa munca sau pregatirea unui meci, de la antrenamentele din acea saptamana, de la alimentatia jucatorilor pana la prezentarea analizei adversarului sunt multe ore de munca in spate, ore pe care eu le petrec cu mare placere.
Modelul tău de antrenor?
Mircea Ștefan: Ca si jucator am fost mai patriot asa sa spun, am avut modele autohtone, iar ca antrenor la fel sunt. Il apreciez pe antrenorul Dorinel Munteanu, pentru seriozitatea, disciplina si ambitia cu care isi face aceasta meserie, pot spune ca este un model pentru mine. Nu este cazul lui, dar noi cei care nu avem un nume ca fosti fotbalisti ne este destul de greu sa " spargem gheta" cum se spune, de aceea consider ca doar prin munca putem sa antrenam la un nivel superior!
Înainte de momentul Metalul, ai colaborat cu Federația, la nivel de copii și juniori. Cât de mult contează o astfel de experiență?
Mircea Ștefan: Inca mai colaborez cu Federatia Romana de Fotbal pe partea de scounting, si de la terminarea Licentei A UEFA, domnul Burchel, care este directorul Scolii Federale de Antrenori m-a cooptat in urma unor cursuri pe care le-am facut cu cei de la UEFA, in echipa dansului ca si Coach Educator pentru judetul Calarasi. Conteaza foarte mult o astfel de experienta, in primul rand intri in contact cu diferiti antrenori, unii dintre ei decani sau profesori universitari, apoi esti la curent cu tot ce este nou in aceasta meserie, una peste alta pot spune ca pentru mine astfel de experiente nu imi pot aduce decat un plus de valoare.
Am o colaborare foarte buna si cu AJF Calarasi, cu domnul presedinte, Dinca Dorinel, omul care m-a ajutat si alaturi de familia mea a crezut in mine si ii multumesc pentru asta.
Cum se vede dinspre Buzău Dunărea Călărași, echipă pe care ai slujit-o ani buni ca jucător? Vedem în această iarnă un amical Metalul – Dunărea?
Mircea Ștefan: Dunarea Calarasi in acest moment arata bine, este pe locul 2 la un punct de CS Afumati, are un staff tanar, Ropotan si Alexe, doi jucatori cu mare experienta care sunt convins ca impartasesc din cunostintele lor jucatorilor si astfel nu sunt intamplatoare rezultatele. Da, am luat legatura cu Ropotan si am decis pe 24 februarie, sa jucam un meci de verificare la noi, pe sintetic. Va fi un test util pentru ambele echipe, avem nevoie si noi si ei de meciuri cu adversari buni, cu ritm de joc apropiat de luptele pe care le vom da in Play-off si ulterior in barajele de promovare in Liga2. Pe aceasta cale le doresc mult succes si spor pentru obiectivul propus si sper ca la anul sa ne intalnim in Liga 2 in meciuri oficiale.
Care e cel mai mare vis profesional al lui Mircea Ștefan?
Mircea Ștefan: Nu prea imi place de fel sa visez, nu sunt o persoana visatoare, asa ca in primul rand vreau sa fiu sanatos alaturi de familie, iar profesional lucrurile sa se intample direct proportional cu munca si implicarea mea, daca sunt doar de nivel de Liga 3 asa sa fie, daca cu timpul se dovedeste ca pot si mai sus, asa sa fie, nu grabesc lucrurile cum nu le-am grabit niciodata.
România, calificată la EURO 2024. Speri să ajungi în Germania la meciurile tricolorilor? Cine va câștiga euro?
Mircea Ștefan: Da, o performanta avand in vedere ultimele campanii de calificare la Europene sau Mondiale si sa stiti ca nu este o calificare intamplatoare. Este o calificare in urma unei strategii a Federatie Romane de Fotbal, strategie care nu se opreste aici. Sunt foarte multe aspecte pozitive care se intampla la nivel de loturi nationale, de la U21 pana la U15, cu o strategie clara de formare de viitor in care deviza este Player First....si o sa vedeti si rezulate cu timpul, noi ca natie de fel nu avem rabdare, vrem ca lucrurile sa se intample peste noapte din pacate. Stii bine ca ma feresc de pronosticuri, dar astept cu nerabdare sa vedem fotbal de calitate si o nationala a Romaniei acolo unde ii este locul.
Succes…
Mircea Ștefan: Va multumesc frumos si va doresc un an asa cum va doriti pe toate planurile!