L. Moţăţăianu: 100 de ani de fotbal la malul Borcei!

L. Moţăţăianu: 100 de ani de fotbal la malul Borcei!

Suntem în plin august 2019 şi putem vorbi de o cifră impresionantă pentru sportul călărăşean. O carte – document (576 de pagini de informaţii, fotografii, date unice!), scrisă cu multă trudă de Laurean Moţăţăianu, căruia îi mulţumim pentru zestrea importantă de informaţii pe care a strâns-o în mii de zile de muncă şi a oferit-o cu generozitate comunităţii fotbalistice de pe aceste locuri, dezvăluie un detaliu care ar trebui să genereze în primul rând mândrie. Se împlinesc acum nu mai puţin de 100 de ani de fotbal la malul Borcei. „În anul 1919 s-a înfiinţat de către fraţii Votzet, ofiţeri la Regimentul 20 artilerie, prima echipă de fotbal care s-a numit Ialomiţa” scrie în cartea sa „Nouă decenii de fotbal la malul Borcei”, apărută în 2010 Laurean Moţăţăianu care continuă „Nu era nici asociaţie, nici club. Era simplu, o echipă! Nu juca în nici un campionat, fiind mai mult o distracţie pentru zilele de duminică sau sărbători legale când tinerii călărăşeni – şi nu numai – se adunau pe primul teren de fotbal (maidan, cum se numea atunci), amenajat (e mult spus!) şi jucau fotbal. Ore întregi. Până oboseau sau îi alunga întunericul! Prima minge „adevărată” de fotbal au adus-o în 1919 fraţii Szabo şi Albert Nagy care făceau armata la Călăraşi.”

Tot din cartea de o valoare inestimabilă mai aflăm că „La începutul anului 1920, a apărut şi primul club de fotbal, cu o organizare sumară dar eficientă. După apariţia claselor de curs superior la liceu, un grup de elevi, din iniţiativa şui Ştefan Soare, au înfiinţat echipa de fotbal VICTORIA (devenită în scurt timp oficial Asociaţie Sportivă) din care făceau parte: Constantin Belciu, V. Chiracu, Floran Buterez, George Rădulescu, Costel Marinescu, Lazăr Belcin, Valentin şi Felix Ţopescu. Este momentul oficializării fotbalului în oraşul de pe malul Borcei. (...) Preşedintele AS Victoria Călăraşi a fost locotenentul Rusu Nicolae iar preşedinte de onoare, din 1939, a fost Lazăr Belcin” susţine Laurean Moţăţăianu care mai oferă o informaţie realmente excepţională. „Puţini dintre noi ştiu că unul dintre „pionierii” care au contribuit la conducerea fotbalului naţional şi la apariţia Federaţiei Române de Fotbal Asociaţie (cum se numea atunci) şi care a serbat în 2009 100 de ani, a fost generalul călărăşean, Virgil I. Bădulescu”

Fotbalul de la malul Borcei s-a dezvoltat. Indiferent sub ce titulaturi, echipele călărăşene au scris istorie în ligile a 3-a, a 2-a şi chiar a 1-a. Dunărea a devenit brandul cel mai cunoscut, clădit cu multă dragoste, pasiune şi muncă, deopotrivă. Pentru cei mai mulţi din iubitorii fotbalului, Dunărea nu e doar un simplu...brand. Ci chiar un mod de viaţă, oferind celor care l-au slujit, fie din iarbă, fie din tribună, clipe transformate în amintiri de neuitat!

E un prim moment de sărbătoare pentru această comunitate inimoasă care a devenit cunoscută pe harta ţării şi datorită fotbalului!

Momente de referinţă pentru fotbalul călărăşean

1922 – Au apărut echipele Tricolorul şi Venus

1939 – S-a înfiinţat echipa FC Călăraşi

1964 – S-a înfiinţat AS Celuloza Călăraşi

1968 – Se construieşte stadionul Municipal, aflat acum în incinta Complexului Sportiv Dunărea

1979 – În august, Celuloza Călăraşi devine Dunărea Călăraşi

1992 – Dunărea s-a calificat, în premieră, în sferturile de finală ale Cupei României

1993 – Apare Sportul Agroconsid, rezultată în urma fuziunii dintre Sportul Călăraşi şi Dunărea Călăraşi

1994 – Reapare Dunărea Călăraşi. Un an mai târziu, echipa câştigă barajul de la Buzău şi promovează în liga a 2-a.

2018 – Dunărea Călăraşi promovează, în premieră, în liga 1.