Senatul a adoptat cu amendamente OUG 37/2020 care prevede suspendarea rambursării ratelor şi pentru debitorii cu întârzieri la plată

Senatul a adoptat cu amendamente OUG 37/2020 care prevede suspendarea rambursării ratelor şi pentru debitorii cu întârzieri la plată

Senatul a adoptat cu amendamente, în calitate de primă Cameră sesizată, OUG 37/2020, care prevede suspendarea rambursării ratelor şi pentru debitorii cu întârzieri la plată, perioada maximă de creditare prevăzută în reglementările creditorilor putând fi depăşită cu o perioadă egală cu durata suspendării obligaţiei de plată.

Senatorii s-au exprimat, în şedinţa plenului de miercuri, într-o reuniune desfăşurată prin mijloace electronice, cu 85 de voturi "pentru", 26 "împotrivă" şi 19 abţineri.

Actul normativ stabileşte că obligaţia de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, se suspendă la cererea debitorului până la 31 decembrie 2020.

Preşedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir (PSD), a precizat că printre amendamentele adoptate în comisie şi însuşite de plenul Senatului se numără şi cel care dă posibilitatea tuturor debitorilor care au întârzieri la plata ratelor să poată solicita amânarea.

"Să nu fie eligibili pentru amânarea plăţii ratelor doar cei care sunt la zi cu plata, ci toţi, pentru că în ultimul an sunt peste 700.000 de debitori. Nu putem să-i afundăm şi mai mult, acum, cu pandemia. Şi pentru contractele în leasing se poate solicita amânarea plăţii ratelor. Un alt amendament vizează eliminarea capitalizării dobânzii şi pentru creditele de consum de la instituţiile financiar nebancare, ceea ce înseamnă că nu se plăteşte dobândă la dobândă. Ordonanţa prevedea că doar pentru creditele ipotecare nu se capitaliza dobânda. Solicitarea pentru amânarea ratelor se face o singură dată până la 31 decembrie, şi nu în termen de 30 de zile, cum prevedea Ordonanţa", a explicat, pentru AGERPRES, Zamfir.

Potrivit altui amendament adoptat de Senat, nu orice persoană juridică va putea solicita amânarea plăţii ratelor, ci doar cele a căror activitate a fost întreruptă parţial sau total sau diminuată cifra de afaceri cu 15% faţă de media lunilor ianuarie şi februarie şi nu 25%, cum era prevăzut în forma iniţială a ordonanţei.

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori va fi dezbătută şi de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.