FSDI - Soluție pentru impulsionarea investițiilor și pentru dezvoltarea infrastructurii

FSDI - Soluție pentru impulsionarea investițiilor și pentru dezvoltarea infrastructurii

Fondul Suveran pentru Dezvoltare și Investiții- S.A. (FSDI) are  ca obiectiv direct susținerea dezvoltării economice prin investiții în sectoare competitive,care antrenează un efect de multiplicare în economie, în urma atragerii de capital și surse din piața financiară. capitalul social inițial al FSDI, este de19.1 miliarde lei lei, din care aportul în numerar este în valoare de 9 miliarde lei iar aportul  în natură este reprezentat de pachetele de acţiuni nominative în valoare 10.1 miliarde de lei la 28 de companii de stat.

Proiectul de Ordonanță de urgență privind unele măsuri în domeniul administrării participațiilor statului, precum și pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.100/2018 pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii se află în dezbatere publică încă din 1 martie 2019

 

În ce domenii va face investiții FSDI?

1) Autostrăzi și căi ferate rapide și proiecte energetice (dar care nu sunt prinse pe fonduri europene) – construcția de autostrăzi va fi principala zonă de investiții vizată de FSDI. Având în vedere sursele de venituri arătate mai sus, va fi pentru prima oară când Guvernul va avea un instrument care poate asigura finanțarea certă a autostrăzilor, astfel încât să avem garanția că un proiect început va putea fi dus la capăt fără riscul blocării sau al unor amânări pe parcurs.

Există două căi prin care vor fi realizate investiții în acest domeniu:

A) FSDI formează un consorțiu cu bănci de renume mondial (ex. BEI, BERD, Banca Mondială). În cadrul acestui consorțiu, FSDI va avea cel mult 49%, astfel încât investițiile făcute de Fond să nu intre în calculul deficitului bugetar al țării. Consorțiul va selecta o companie de proiecte prin care vor asigura finanțarea. Această companie va face studiile de pre-fezabilitate și proiectul tehnic, va executa autostrada, iar apoi o va întreține și o va exploata pe o perioadă de 30 de ani, în care va încasa taxa de autostradă.

B) FSDI creează o companie de proiecte pe care o va deține în totalitate. Compania de proiecte se va asocia cu fonduri de investiții private, constructori, bănci de dezvoltare, în care FSDI poate fi acționar cu maxim 49% (pentru a nu intra în calculul deficitului bugetar). Acest consorțiu va participa la licitații de timp parteneriat public privat (PPP) cu CNAIR. Partenerul privat exploatează autostrada o perioadă de timp, la finalul căreia, dacă nu și-a recuperat investiția, va primi de la CNAIR diferența rămasă și o cotă de profit.

2) Capitalizarea și încurajarea firmelor deținute de FSDI pentru a face investiții și pentru achiziționarea unor alte companii de același profil

3) Industria alimentară. Fabrici de procesare (carne, legume-fructe, lână etc.), depozite frigorifice, silozuri etc.

4) Energie – în special în construcția de hidrocentrale.

5) Sisteme de irigații – construcția de aducțiuni de apă.

6) Construcția de spitale

7) Cercetare inovare.

8) Capitalizarea CEC și Eximbank.

Cum va contribui FSDI la dezvoltarea țării?

O FSDI va construi fabrici noi (proiecte greenfield) în domeniile competitive.

O În funcție de resursele naturale existente și de specificul zonei, se vor realiza unități de producție în principal în următoarele domenii: procesare legume-fructe, procesare legume, metalurgie, îmbuteliere apă minerală, produse farmaceutice, producția de componente pentru industria de apărare etc.

O Aceste fabrici pot fi construite și prin asocierea dintre FSDI cu investitori privați, administrații publice locale, fonduri de investiții etc.

O Concomitent cu construcția noilor unități de producție, Guvernul va sprijini înființarea start-up-urilor și va susține IMM-urile din zonă care să deservească fabrica nou construită de FSDI.

O Scopul este de a crea ecosisteme economice care să contribuie la dezvoltarea economiei zonale, prin crearea de locuri de muncă, asigurarea de venituri mai mari pentru angajați, dar și către autoritățile locale.

O După plasarea noilor fabrici pe poziții de profitabilitate și eficiență economică, FSDI va vinde aceste unități de producție către investitorii privați, iar din banii obținuți va relua ciclul și va înființa alte companii.

Cum va fi asigurată transparența funcționării FSDI?

Listarea pe BVB

O Unul dintre cele mai bune mijloace de a asigura transparența FSDI va fi listarea la Bursa de Valori București a companiilor din portofoliu. După cum se știe, listarea la bursă implică publicarea și transparentizarea datelor și activităților unei companii.

O În acest sens, FSDI va lista pe bursă a cel puțin 10% din companiile deținute pe an. De reținut că în companiile strategice (ex. Hidroelectrica, Romgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz, Metrorex, Tarom etc.) participarea FSDI nu va coborî sub 51%.

 

Management transparent

FSDI va avea două organe de conducere:

O Consiliul de Supraveghere – va fi compus din 9 membri selectați prin proceduri transparente, pe baza experienței profesionale și a programului de management propus. Activitatea Consiliului va fi evaluată anual pe baza unor indicatori de performanță stabiliți de Guvern. De asemenea, Consiliul va fi obligat să prezinte public un raport anual privind performanța economică a Fondului. Totodată evaluarea activității FSDI se va face anual de către o companie de audit cu reputație internațională.

O Comitetul Director – va fi compus din 5 membri selectați pe baza experienței lor în diverse domenii de activitate, pe baza principiilor de bună guvernanță. Aceștia vor asigura conducerea executivă a Fondului.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.