Eco-insule digitalizate pentru toate localitățile, prin PNRR

Eco-insule digitalizate pentru toate localitățile, prin PNRR

Componenta C3 din PNRR are ca obiectiv trecerea către o economie circulară, prin accelerarea procesului de implementare a unui management eficient al deșeurilor, prin modernizarea și extinderea sistemelor de gestionare. Se va pune accent pe colectarea selectivă, prin măsuri care să stimuleze reutilizarea și valorificarea deșeurilor, conform legislației UE.

Cu cele peste 1,2 miliarde de euro alocate din PNRR pentru modernizarea managementului deșeurilor, autoritățile și-au asumat peste 50 de reforme.

Principalul obiectiv al autorităților, prevăzut pentru anul 2025 în pachetul economiei circulare, este de a crește gradul de reciclare la 55%, în condițiile în care, conform Eurostat, media reciclării din țara noastră este în prezent de numai 11%, față de 45% la nivel european. Totodată, se intenționează reducerea până în anul 2035 la 10% a cantității de deșeuri municipale depozitată în gropi de gunoi.

În acest scop, la nivelul comunităților, pentru colectarea selectivă a deşeurilor, Guvernul propune un proiect cu finanțare din PNRR și bugetul de stat care le va permite primăriilor să instaleze aproape 14.000 de insule ecologice digitalizate, până la 30 iunie 2026.

O insulă ecologică, care deservește în medie 200 de locuitori/apartamente, este compusă din containere subterane sau supraterane, protejate față de accesul neautorizat, vandalism sau animale. Ele permit accesul cu card și includ un modul GSM pentru transmisie informații, bază de date privind beneficiarii serviciului și interfață de facturare pentru toate unităţile administrativ-teritoriale (UAT) beneficiare.

UAT-urile pot beneficia de fonduri în funcţie de numărul de locuitori, o eco-insulă la circa 1.000 de locuitori, iar rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA.

Conform ghidului de accesare a fondurilor europene, valoarea maximă eligibilă este de 14.550 euro/eco-insulă, fără a include eventualele lucrări de construcții-montaj necesare pentru înființarea insulelor.

componentepnrr3

Solicitările eligibile se referă la achiziția eco-insulelor, la informarea și pregătirea populației pentru folosirea lor, dar și la instalarea și punerea în funcţiune a containerelor, a sistemelor de citire a informaţiilor de pe card, a bazei de date.

„Insulele ecologice digitalizate sunt utile în orice localitate, fie că discutăm despre orașe mari sau localități mici. Sistemele de colectare propuse au un impact major asupra comunităților, având un aspect modern, un impact redus asupra sănătății publice și reprezentând o metodă mult mai sigură de colectare a deșeurilor”, explică dl Ștefan Blaer, CEO Best Tools Company.

componentapnrr2

Best Tools este o companie specializată în dezvoltarea conceptului „Oraş Inteligent”, care pune la dispoziție nu doar instalațiile ci și consultanța, training-ul și service-ul la nivel național. Ea a instalat platformele subterane, semiîngropate și supraterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor în orașe precum București, Cluj-Napoca, Zalău, Baia Mare, Alba Iulia, Florești, Turda, Tășnad, Luduș, Cernavodă etc.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.