C. Bîrcă a explicat necesitatea modificării Ordinului ce limitează numărul de porci crescuți in gospodărie

C. Bîrcă a explicat necesitatea modificării Ordinului ce limitează numărul de porci crescuți in gospodărie

Deputatul, Constantin Bîrcă, secretarul Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor s-a referit joi în cadrul unei conferinţe de presă la Ordinul ministrului Agriculturii care limitează numărul de porci crescuți in gospodărie, susţinând că acesta document va fi modificat ca urmare a discuţiilor purtate în cadrul comisiei atât cu reprezentanţii fermierilor cât şi cu cei din cadrul MADR.

”Un lucru important care e de actualitate, mă refer la imposibilitatea creşterii în gospodăriile populaţiei a mai mult de 5 porci la îngrăşat. Aş vrea să vă spun că Ordinul care e în vigoare în momentul de faţă nu va avea viaţă lungă pentru că au fost iniţiate discuţii în Comisia de Agricultură cu reprezentanţii fermierilor, cu colegii din minister şi le-am explicat câteva lucruri normale de care, se pare, că se va ţine cont. Dacă în Ordinul existent se vorbeşte de două categorii şi anume gospodăria cetăţenului cu posibilitatea creşterii a 5 porci la îngrăşat, după discuţii s-au introdus 5 capete de porci. Cu alte cuvinte oamenii au voie să facă şi reproducţie în gospodărie, cu obligativitatea înscrierii acestor porci în SNIIA, sistem gestionat de ANSVSA. De asemenea, următoarea categorie din Ordinul existent se referă la creşterea porcilor în scop comercial. Aici vorbim de societăţi de creştere a suinelor dar noi am susţinut şi se pare că în noul Ordin aflat pe site-ul MADR a apărut şi a 3-a categorie şi anume creşterea suinelor din rasele Bazna şi Mangaliţa, în sistem semideschis şi înregistrat în SNIIA.”, a susţinut parlamentarul social-democrat.

Modificarea făcută de MADR vizează aşadar şi introducerea scroafelor în limita celor 5 capete. Astfel nu este interzisă reproducția însă problemele vor apărea atunci când purceaua fată mai mult de 4 purcei, cum se întâmplă destul de des, vânzarea fiind interzisă.

Iată mai jos aveți noile reglementări ce vor intra în vigoare la data de 1 septembrie 2021:

Se stabilesc dimensiunile și tipurile exploataţiilor de creştere a suinelor pe teritoriul României, astfel:

a) exploataţie noncomercială de suine – exploataţie de subzistenţă de creştere a suinelor pentru consum familial, cu un efectiv de maximum 5 capete porci, înregistrate în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor (S.N.I.I.A.) și care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate, deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului;

b) exploataţie comercială de suine – exploataţie de creștere a suinelor înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, indiferent de numărul de suine, care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate şi este autorizată sanitarveterinar, deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului.

c) exploatație de suine din rasele Bazna și Mangalița care comercializează animale – exploatație de suine cu sistem de creștere semideschis, înregistrată/autorizată sanitar-veterinar, înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor (S.N.I.I.A.), care îndeplinește prevederile normelor de biosecuritate specifice, deținută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului.