Primăria Călăraşi / Prea „zgârciţi” cu informaţiile de interes public!

Primăria Călăraşi / Prea „zgârciţi” cu informaţiile de interes public!

Transparenţa nu-i un cuvânt care să caracterizeze activitatea Primăriei Călăraşi, condusă de vreo 7 ani de liberalul, Dan Drăgulin. Din păcate!

Cea mai mare primărie din judeţ deşi are o grămadă de specialişti, cei mai mulţi dintre ei plătiţi regeşte în raport cu taxele şi impozitele încasate, se comportă ca una mică, de ţară, atunci când vine vorba de furnizarea informaţiilor cu caracter public.

În urmă cu o lună şi câteva zile, am solicitat în baza Legii 544 / 2001 o serie de informaţii pe care le-am primit, nu doar cu o întâziere inexplicabilă, ci trunchiate, insuficiente. Dacă aşa se comportă funcţionarii primăriei cu mass – media, nici nu vreau să mă gândesc prin ce „coşmar” trec cetăţenii.

Pe lângă restul de împrumut bancar de 11.559.977 lei, Primăria a încheiat anul 2018 cu datorii de 2.425.220 lei reprezentând „furnizori de bunuri şi servicii, reparaţii” în cuantum de 2.215.335 lei şi „furnizori de lucrări de investiţii”, în sumă de 209.895 lei. Cine sunt aceşti furnizori? Nicio precizare deşi am solicitat şi o detaliere în acest sens. Aveţi ceva de ascuns domnule primar? După dumneavoastră, contribuabilul călărăşean are doar obligaţia să-şi plătească impozitele şi taxele nu şi dreptul de a şti cum sunt cheltuiţi banii? Oricum voi reveni cu o nouă solicitare chit că va trebui să aştept alte 30 de zile!

O altă chestiune în baza căreia am solicitat informaţii suplimentare, complete şi la obiect s-a referit la sumele cheltuite în ultimii 3 ani pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate care stau la baza deciziei de investiţii într-un proiect. Răspunsul scurt a fost „năucitor!” În 2016 şi 2017, Primăria nu a cheltuit nici măcar un leu iar în 2018, 229.266,35 lei! Acum, ori primăria minte susţinând că pentru anii 2016 şi 2017 n-a alocat nici un leu şi asta înseamnă că în aceşti doi ani s-a cam tăiat frunza la câini, ori acele SF-uri există şi atunci primăria ascunde ceva, refuzând să furnizeze informaţiile solicitate. Interesant e că în 2018, printre firmele care au „redactat” Studii de Fezabilitate se află şi SC Proiect Construct, apropiată de sufletul arhitectului şef, Laurenţiu Samoilă. Să fie vorba cumva de vreun posibil conflict de interese? N-ar fi prima oară, în condiţiile în care cu câţiva ani în urmă domnul Samoilă, pe atunci consilier judeţean, a fost nevoit să demisioneze din funcţie, după ce presa a scris că aceeaşi firmă SC Proiect Construct a avut relaţii comerciale cu Consiliul Judeţean.

Şi mai am şi o veste proastă pentru toţi pretendenţii la funcţia de primar în 2020. Pe 3 mai a fost semnat contractul de credit pentru investiţii cu CEC Bank, în sumă de 41.572.000 lei. Dacă Drăgulin nu-şi va reînnoi mandatul, viitorul primar va avea mult de furcă fiind nevoit să strângă banii, mai întâi pentru creditele lui Drăgulin (2, în cuantum total de circa 670 de miliarde de lei vech), iar dacă-i mai rămâne ceva şi pentru proiectele proprii.

Surprinzătoare însă „muţenia” primarului Drăgulin pe marginea acestui subiect. Nicio vorbuliţă pe Facebook. Probabil că i-a fost şi lui jenă să se mai „laude” cu o astfel de realizare.