Titlul de cetăţean de onoare al Municipiului Călăraşi pentru trei personalităţi

Titlul de cetăţean de onoare al Municipiului Călăraşi pentru trei personalităţi

Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local municipal Călăraşi, desfăşurată luni după-amiază s-au aflat şi trei Proiecte de hotărâri privind acordarea titlului de „Cetăţean de onoare al municipiului Călăraşi” unor personalităţi locale din domeniul medical şi didactic care au trecut de votul aleşilor locali.

Iniţiate de viceprimarul Nicolae Dragu, proiectele îi vizează pe profesorul Gheorghe Stoianovici, doctorul Gheorghe Paul Gaşpar, respectiv doctorul Cristian Gheorghe Giurcă, fiecare pentru „merite deosebite în activitatea desfăşurată”.

 

Dar cine sunt cele 3 personalităţi propuse pentru conferirea titlului, cea mai înaltă distincţie ce poate fi acordată unei persoane de către Consiliul Local.

Prof. Gheorghe Stoianovici. S-a născut pe 15 februarie 1058, la Brăila. În perioada 1966-1973 a urmat cursurile Școlii generale nr. 24 din Brăila și între anii 1973-1978 a fost elev la Liceul Industrial nr. 1 Galați. A absolvit în anul 1983, cu diplomă de merit în calitate de șef de promoție, Facultatea de Matematică din Brașov și în anul 1984 cursul postuniversitar de specializare în Analiză Matematică la Facultatea de Matematică din București, în urma căruia a obținut repartizare în cercetare și recomandare pentru învățământul superior.

Este căsătorit, soția este profesoară de matematică și au împreună trei copii.

Toată cariera s-a derulat în orașul Călărași. În anul 1984 a fost repartizat, pentru efectuarea stagiului, la Liceul Industrial nr. l. A optat să rămână în învățământul preuniversitar și este profesor titular, începând cu anul 1990, la Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu,, din Călărași.

Majoritatea elevilor pregătiți de profesorul Gheorghe Stoianovici au realizat cariere de succes în România și în străinătate. În timpul liceului o parte dintre ei sau remarcat prin rezultatele foarte bune obținute la concursurile școlare de matematică. Menționăm cele opt premii și mențiuni dobândite la etapa finală a Olimpiadei Naționale de Matematică și acestea reprezintă mai mult de jumătate din premiile obținute de elevii călărășeni în întreaga istorie a județului.

Este autor și coautor la peste o sută de cărți adresate elevilor din ciclul gimnazial și liceal. Dintre acestea cele mai reprezentative sunt: MATEMATICĂ (manual pentru clasa a Xl-a), M1 (editura SIGMA, 2001), Concursul Internațional Ion Barbu – Dan Barbilian (editura AGORA, 2010, Trepte spre matematică (editura PARALELA 45, 2016), Un nou început (editura METAMORFOZI, 2017), Încă 10 ani de matematică la malul Dunării (editura AGORA, 2019).

În perioada 2001 – 2020 a deținut funcția de inspector de matematică pentru județul Călărași. În aceea perioadă a inițiat și organizat concursurile ce matematică:

  1. Concursul național cu participare Internațională „ION BARBU – DAN BARBILIAN”. La acest concurs a participat cei mai performanți elevi din clasele V-Vlll.
  2. MATHMATICAL DANUBE COMPETITION (juniori și seniori) – Mathematical Danube este un concurs de pregătire pentru Olimpiada Internațională de Matematică și Balcaniadă. La concurs au participat: elevii care au făcut parte din loturile lărgite de juniori și seniori ale României; loturile reprezentative din Bulgaria, Serbia și Republica Moldova.
  3. CĂLĂRAȘI – SILISTRA, concursul este adresat elevilor înscriși la specializarea matematică informatică în liceele din județul Călărași și elevilor din orașul Silistra, Bulgaria.

În paralel cu aceste competiții, s-au desfășurat conferințe care s-au bucurat de prezența unor nume mari ale culturii noastre, cum ar fi academicienii Eugen Simion și Solomon Marcus, profesorii universitari Silviu Angelescu, Radu Gologan (președinții concursului), poetul Adam Puslojici, membru de onoare al Academiei Române.

A organizat la Călărași, în anul 2015, a XlX - a Conferință Anuală a Societății de Științe Matematice din România și Ședința festivă dedicată celor 120 de apariție a Gazetei Matematice. A organizat la Călărași, în anul 2010, etapa finală a Olimpiadei Naționale de Matematică. Aceste evenimente au făcut din orașul Călărași un pol al matematicii din România și l-au impus ca un colț de țară interesant cu oameni deosebiți.

A organizat și coordonat Centrul de Excelență pentru studiul matematicii din Călărași. Numărul mare de elevi și profesori implicați, timp de două decenii, în acest demers demonstrează succesul activității desfășurate.

Este președintele filialei Călărași și membru în Consiliul Național al Societății de Științe Matematice din România, membru în comisia centrală a Olimpiadei Naționale de matematică (1993 – 2016), membru în grupurile de lucru ale ministerului pentru elaborarea subiectelor pentru examenul de bacalaureat și evaluare națională etc.

Doctor Gheorghe Paul Gașpar. S-a născut la data de 12 aprilie 1964 în comuna Dumbrăveni, județul Suceava. A urmat cursurile școlii elementare din comuna Dumbrăveni și cursurile Liceului Costache Negruzzi din Iași.

În perioada anilor 1983-1989 a urmat cursurile facultății de medicină Carol Davila din București, obținând specializarea de medic-medicina generală, fiind repartizat să lucreze ca medic în cadrul circumscripției 30 decembrie și circumscripției Popești-Leordeni din județul Ilfov între anii 1990-1993.

În anul 1993 în urma concursului de rezidențiat alege specialitatea chirurgie generală. A efectuat rezidențiatul de chirurgie generală la clinica de chirurgie a spitalului Sf. Ioan din București în perioada 1993-1996.

În anul 1996 obține prin concurs postul de medic specialist la Spitalul Județean Călărași. În anul 2001 obține titlul de medic primar chirurgie generală în urma examenului de primariat.

Doctorul Gheorghe Paul Gaşpar are multiple specializări în chirurgia oncologică, chirurgia laparoscopică și ultrasonografie. Este membru al mai multor societăți acdemice din tară și străinătate.Pentru rezultatele sale remarcabile, a fost numit șef de secție pe care a condus-o cu onoare și profesionalism.Participă la zeci de cursuri de perfecționare în țară și străinătate și promovează noi proceduri în chirurgia laparoscopică îndeosebi în chirurgia herniară herniară împreună cu colegii săi.

Este nominalizat în Enciclopedia personalităților din România - ediția 2008.

Doctor Cristian Gheorghe Giurcă. S-a născut in data de 1 ianuarie 1950, în Călăraşi. Este fiul regretatului avocat şi scriitor Marin Giurcă, membru al Uniunii Scriitorilor din România. A urmat cursurile Liceului Teoretic “Nicolae Bălcescu” Călăraşi, apoi în perioada 1967-1973 a studiat la Facultatea de Medicină Generală Bucureşti.

După absolvirea Facultăţii de Medicină Generală Bucureşti obţine titlul de medic generalist. Este repartizat la absolvirea facultăţii în cadrul Dispensarului comunal Jegălia, unde activează până în anul 1974, când devine medic generalist de întreprindere. Îşi desfăşoară activitatea în cadrul dispensarelor medicale de întreprindere (Întreprinderea de Confecţii Călăraşi şi Combinatul de Celuloza şi Hârtie Călăraşi) până în anul 1979.

În urma stagiului de pregătire în specialitate pe care l-a parcurs în perioada 1976-1979, la data de 1 octombrie 1979 a devenit medic specialist în ortopedie - traumatologie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi.

Pentru merite deosebite în anul 1986 a fost numit şeful Secţiei de Ortopedie-traumatologie, până în anul 1991 când a fost declarat câştigătorul concursului pentru ocuparea funcţiei de şef al Secţiei de ortopedie-traumatologie.

A ocupat şi funcţia de director al Şcolii Sanitare Postliceale “Dr. Pompei Samarian” Călăraşi unde şi predă ca lector în probleme de ortopedie şi traumatologie .

A participat direct în calitate de consilier local şi de consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean la realizarea unor proiecte de dezvoltare locală şi judeţeană.

De asemenea activează permanent în cadrul Colegiului Medicilor şi al altor organizaţii obşteşti pentru a sprijini o serie de familii defavorizate.

Distincţiile vor fi acordate în cadrul manifestărilor prilejuite de Zilele Municipiului Călăraşi ce vor avea loc la jumătatea lunii septembrie.

Tot în acest an a mai fost conferit titlul de cetăţean de onoare domnilor Liviu Muşat, consilier local şi director al ADR Sud Muntenia, respectiv Gheorghe Voinea, profesor.

Acordarea titlului de cetăţean de onoare reprezintă o recompensă simbolică şi nu are implicaţii la bugetul local.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.