CJ Călăraşi / Iliuţă: Cred că cei care au semnat achiziţia vor da cu subsemnatul!

iliuta augustÎn urma unei acţiuni de audit realizate la Consiliul Judeţean Călăraşi, auditorii Camerei de Conturi Călăraşi au stabilit că “În perioada martie 2015-aprilie 2016, UATJ Călăraşi a efectuat plata nelegală a sumei totale estimate de 248 mii lei reprezentând prestări servicii aferente contractului de management pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi (SJU Călăraşi). La suma totală necuvenită de 248 mii lei, se adaugă majorări de întârziere estimate la suma totală de 33 mii lei.”

Preşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Iliuţă a declarat joi că cei care au semnat achiziţia „ar putea da cu subsemnatul”. „Camera de Conturi a constatat o plată nelegală prin acel contract de management. (...) Cred că toţi cei care au semnat achiziţia vor da cu subsemnatul. Urmează să primim de la Camera de Conturi şi decizia de imputare” a spus Iliuţă care „s-a corectat” după ce în prealabil afirmase că prejudiciul de peste 280 de mii de lei ar trebui recuperat de la fostul manager Romulus Şerban.

Iată constatările auditorilor Camerei de Conturi Călăraşi

“În perioada martie 2015-aprilie 2016, UATJ Călăraşi a efectuat plata nelegală a sumei totale estimate de 248 mii lei reprezentând prestări servicii aferente contractului de management pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi (SJU Călăraşi), deoarece:

- UATJ Călăraşi a organizat procedura de selecţionare a managerului SJU Călăraşi, contrar art. 179, alin. (1) din Legea nr. 95/2006, actualizată, care abilita doar Consiliul de administraţie al spitalului să organizeze această procedură de selecţionare;

- Selecţionarea managerului SJU Călăraşi s-a realizat prin procedura de achiziţie publică cerere de oferte, contrar art. 179, alin. (4) din Legea nr. 95/2006, actualizată, care stipula efectuarea selecţiei managerului persoana juridică prin licitaţie publică, conform dispoziţiilor legii achiziţiilor publice;

- Contractul de management a fost încheiat cu o persoană fizică autorizată (PFA), respectiv o persoană fizică care nu are personalitate juridică, contrar dispozițiilor hotărârii de consiliu județean din anul 2012, prin care s-a aprobat asigurarea managementului Spitalului Județean de Urgență Călărași de către o persoană juridică.

La suma totală necuvenită de 248 mii lei, se adaugă majorări de întârziere estimate la suma totală de 33 mii lei.” se arată în sinteza rezultatelor acţiunii de audit.

Auditorii au dispus, desigur, şi măsuri pentru recuperarea prejudiciului potrivit Deciziei nr. 24/2016, prin care s-a stabilit:

“Potrivit prevederilor art. 33 alin. (3) din Legea nr. 94/1992, republicată și ale pct. 174 din Regulamentul privind organizarea și desfășurarea activităților specifice Curții de Conturi, Președintele U.A.T.J. Călărași, în calitate de ordonator principal de credite, va lua măsuri pentru:

Recuperarea prejudiciului estimat la valoarea de 248 mii lei reprezentând prestări servicii aferente contractului de management pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi; calcularea, încasarea şi plata majorărilor de întârziere la nivelul celor existente pentru veniturile bugetare calculate pentru perioada de când s-a efectuat plata şi până la recuperarea acesteia; realizarea selecţiei pentru asigurarea managementului Spitalului Judeţean de Urgenţă Judeţean Călăraşi cu respectarea Hotărârii CJ şi a precederilor legale în vigoare; luarea altor măsuri pe care le consideră necesare pentru remedierea deficienţelor constatate.”

Contractul de management mai sus – menţionat a încetat pe 13 aprilie 2016. Pentru fiecare lună în care s-a aflat la conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă, doctorul Romulus Şerban a încasat prin intermediul PFA-ului său suma de 200 de milioane de lei vechi.