Lupte libere / Gheorghe Nane: Voi face tot ce-mi stă în putinţă să identific viitorii campioni

Lupte libere / Gheorghe Nane: Voi face tot ce-mi stă în putinţă să identific viitorii campioni

Tânărul antrenor, Gheorghe Nane, a decis încă din toamna anului trecut să readucă luptele libere în topul sporturilor călărăşene şi nu numai. A înfiinţat Asociaţia Sportivă Micul Luptător, cu ajutorul căreia speră să identifice viitorii campioni ai Călăraşiului şi ai României. Drumul e lung dar nu şi imposibil de parcurs. Copiii şi adolescenţii care preţuiesc acest sport deosebit au de-acum un reper de care ar putea să ţină cont.

Cum v-a venit ideea înfiinţării acestei asociaţii sportive Micul Luptător Călăraşi, după părerea mea, unică nu doar în Călăraşi dar cred că şi în sudul ţării?

Aş vrea să vă spun mai întâi de toate că m-au sunat din ţară mulţi colegi care mă tot întreabă care au fost paşii făcuţi în acest sens. Unii dintre ei mă roagă să le pun la dispoziţie şi documentaţia privind procedura de înfiinţare pentru că intenţionează şi ei să pună pe picioare un astfel de proiect. De ce lupte libere? Pentru că e un sport care mă reprezintă, mi-a adus atâtea satisfacţii, îmi place să lucrez cu copiii şi adolescenţii şi cred că putem duce Călăraşi în topul acestei discipline în România.

gheorghenane3

Când a încolţit ideea asta?

Anul trecut, în octombrie. M-am decis atunci că dacă tot fac acest sport de performanţă, să încerc să fac ceva şi pe munca mea. Singura persoană care m-a susţinut a fost soţia mea care a văzut cât de mult timp aloc acestui activităţi. M-am gândit bine şi am hotărât să iniţiez acest proiect unic pe care sper să-l dezvolt în perioada următoare alături de oameni care iubesc luptele libere.

Din păcate, pandemia v-a afectat, nu?

Da, ca pe toată lumea. Timp de o lună am reuşit să-mi desfăşor activitatea, având de partea mea sprijinul oferit de primarul comunei Vîlcelele, domnul Tatu, cu ajutorul căruia am adus copii talentaţi de la Floroaica şi Vîlcelele. Făceam atunci antrenamente în fiecare zi. Asta a fost cam o lună după care din 14 martie am fost nevoiţi să încetăm activitatea. Acum ar trebui să reîncepem.

Câţi sportivi vin la antrenamente?

În momentul de faţă, 28 împărţiţi în 2 grupe. Una de începători, alta de avansaţi, spre performanţă. Lucrez cu copii de la 5 ani până la 12 ani. Am şi un junior de 17 ani care se pregăteşte pentru diferite concursuri.

Unde vă pregătiţi?

Pentru că e vară, în aer liber. În fiecare zi, începând de la ora 10.00, pe Plaja Mare. Şi când eram antrenor la CSM Călăraşi, lucram cu sportivii, vara, tot în aer liber. Acum în sală e destul de cald.

gheorghenane2

Ce calităţi credeţi că ar trebui să aibă un copil dacă vrea să descopere tainele luptelor libere?

În primul rând, să vrea să muncească. Eu am foarte multă răbdare cu copiii. Dacă-l văd că are calitatea asta şi-mi arată că vrea, că e preocupat, îl pot sprijini să urce pe o altă treaptă. În plus, să ştiţi, lucrez mult şi la definirea caracterului acelui copil. Dacă nu înţele, vă imaginaţi că nu mai putem continua. Dar am răbdare şi de aceea am luat copii de la o vârstă atât de fragedă. În plus, nu-i învăţ de-acum contactul ci mişcarea.

Cred că faceţi un lucru deosebit reuşind să-i luaţi din faţa telefonului, a tabletei ori a calculatorului

Pe cei din grupa de performanţă am reuşit într-adevăr să-i scot din lumea asta a tehnologiei. Cu ei pot discuta oricând, la orice oră. Facem antrenamente, comunicăm, ne înţelegem foarte bine. Am reuşit să-i facem să înţeleagă ce înseamnă sportul de performanţă şi ce sacrificii ar trebui să faci ca să ajungi acolo sus. Dacă vrei în viaţă să ai o uşă deschisă pe undeva, atunci poţi reuşi treaba asta prin sport.

Copiii Călăraşiului sunt atraşi de o astfel de disciplină?

Dacă vorbim doar de oraş vă spun sincer, că mi-a fost greu prima oară să formez o grupă. Aici, tehnologia şi părinţii şi-au pus amprenta. Dar cu toate astea, am reuşit să fac o grupă formată doar cu copii din oraş, de care eu chiar sunt uimit de potenţialul lor.

La Călăraşi, pare-se, copiii sunt atraşi mai mult spre fotbal, poate handbal..

Aşa este. Apropos de asta, anul viitor intenţionez să deschid şi o grupă de fotbal în cadrul asociaţiei noastre.

De aici, din Călăraşi, am grupa de copii spre performanţă de care sunt mândru de felul în care răspund la pregătiri.

Acum însă încerc să dezvoltăm asociaţia cu copiii provenind din mediul rural. De pildă am discutat cu câţiva domni primari, discuţiile au fost benefice, sperăm să demarăm acţiuni din august. Gândurile mele sunt mari, sper să prindă şi contur cât mai repede cu putinţă. Dumnezeu să-mi dea putere.

O să vă dea pentru că sunteţi un om bun, care-şi iubeşte foarte mult profesia. De fapt, până unde aţi vrea să ajungeţi, în plan sportiv, desigur, cu aceşti copii?

La cel mai înalt nivel posibil. Ştiu unde mă aflu, însă de regulă ce mi-am propus în viaţă, am şi reuşit. Sunt foarte decis să muncesc pe brânci ca să ajungem cât mai sus.

Prietenii vă ajută?

Din păcate, nu mai sunt aşa de sigur că în ziua de azi, mai există prietenii. Aş vrea să cred contrariul dar... Cert e că am început singur, am luat singur deciziile şi cred că asta m-a ajutat, cel puţin, până în momentul de faţă.

gheorghenane4

Unde ar putea să vă găsească copiii ori părinţii?

Momentan, ne desfăşurăm activitatea la sala de la Modelu. Iar telefonic la numărul 0735441406. Sperăm ca în cel mai scurt timp să putem intra şi în sală pentru pregătiri.

Câte minute ţine o şedinţă de pregătire?

Pentru cei din grupa spre performanţă, timpul alocat este de 100 de minute iar pentru cei mici, începători, o şedinţă ţine cam 110 minute. Noi asigurăm transportul dus – întors.

Pot veni şi fete?

Sigur. Am două fetiţe care sunt deja la lotul naţional.

Din câte ştiu, o perioadă aţi activat şi la Jegălia acolo unde aţi creat un pol important al luptelor libere nu numai din judeţul Călăraşi.

Într-adevăr, 5 ani am activat acolo, după care m-am retras. A fost o perioadă frumoasă dar şi cu sacrificii. Timp de 4 ani n-am fost remunerat, am făcut muncă voluntară dar nu mi-a părut rău. La Jegălia, am luat clubul de la zero.

De data asta, sper ca împreună cu domnii primari care doresc să investească şi în acest sport extrem de plăcut, să putem construi grupe de sportivi chiar în comunele pe care le administrează. Ajutorul lor este extrem de important. Fiecare parte să se implice în aceeaşi măsură astfel încât să ne putem bucura în egală măsură de rezultatele muncii noastre. În ceea ce mă priveşte, voi face tot ce-mi stă în putinţă să identific viitorii campioni, în urma unei selecţii prin care să evaluă, potenialul şi calităţile fiecăruia., după care cu răbdare şi seriozitate să construim performanţa.

Mulţumesc şi succes maxim!

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.