AFIR | Închidere sesiune schema Energie: 1.342 de solicitări de finanţare în valoare de 262.013.701 euro

AFIR | Închidere sesiune schema Energie: 1.342 de solicitări de finanţare în valoare de 262.013.701 euro

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale anunţă închiderea sesiunii de depunere a solicitărilor de finanţare prin Schema de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol şi industriei alimentare.

Astfel, în cadrul sesiunii care a fost deschisă în perioada 20 noiembrie 2023 - 15 februarie 2024, AFIR a primit online 1.342 de solicitări de finanţare în valoare de 262.013.701 euro, ceea ce reprezintă un grad de utilizare a alocării de aproximativ 175%.

Alocarea stabilită prin schema de energie pentru această sesiune este de 150 de milioane de euro, împărţită în funcţie de capacităţile instalate la nivelul întreprinderii. Astfel, au fost puse la dispoziţie 100 de milioane de euro pentru capacităţi instalate mai mici de 1 Megawatt (MW), din care 90 de milioane de euro pentru energie solară şi restul pentru energie eoliană. Pentru capacităţi instalate mai mari de 1 MW, alocarea totală a fost de 50 de milioane de euro, din care 40 de milioane de euro au fost alocaţie pentru energie solară şi restul pentru energie eoliană.

Puterea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile pentru care fermierii şi procesatorii au solicitat finanţare prin această schemă a ajuns la un total de 488,27 MW, ceea ce este echivalentul a aproximativ 70% din capacitatea unui reactor nuclear de la Cernavodă.

Reamintim că pentru această schemă se aplică anunţul concurenţial, astfel încât depunerea propunerilor de proiecte are la bază procedura de ofertare concurenţială şi vor fi depuse şi evaluate conform procedurii competitive pe baza punctajului obţinut după încheierea sesiunii de depunere.

Sprijinul acordat în cadrul acestei scheme este 100% nerambursabil, iar potenţialii beneficiari pot depune mai multe proiecte, doar dacă investiţiile vizează locuri de consum diferite, cu încadrarea în limita sumei de 20.000.000 euro/ beneficiar.

Valoarea finanţării pentru energie eoliană este de maximum 1.400.000 de euro/ MW pentru capacităţi instalate mai mici sau egale de 1 MW şi de maximum 700.000 euro/ MW capacităţi instalate mai mari de 1 MW. Pentru energia solară, valoarea sprijinului este de până la 1.000.000 euro/ MW pentru capacităţi instalate mai mici sau egale de 1 MW şi de până la 500.000 euro/ MW pentru capacităţi instalate mai mari de 1 MW.

Finanţarea pentru Schema de energie este asigurată din Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, administratorul schemei de ajutor de stat fiind Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.