Grădiștea | Extindere și modernizare rețea de apă potabilă, proiect finanțat de AFM

Grădiștea | Extindere și modernizare rețea de apă potabilă, proiect finanțat de AFM

În ședința ordinară din 21 martie, consilierii locali au adoptat printre altele și Hotărârea referitoare la participarea comunei Grădiștea în cadrul Programului vizând sisteme de alimentare cu apă, canalizare și epurare a apelor uzate cu proiectul “Extindere și modernizare rețea de distribuție apă potabilă în satul Grădiștea, comuna Grădiștea, județul Călărași”.

Valoarea totală a proiectului, finanțat de Administrația Fondului de Mediu (AFM), este de 15.283.092,29 lei (TVA inclus) din care valoarea finanțării nerambursabile este de 12.000.000 lei (TVA inclus). Cheltuielile neeligibile ale proiectului, în valoare de 182.550,51 lei (TVA inclus) vor fi suportate din bugetul local. Tot din fonduri proprii vor fi susținute și cheltuielile care nu sunt acoperite prin finanțarea acordată de AFM, în cuantum de 3.100.541,78 lei (TVA inclus).

Tot prin intermediul hotărârii amintite anterior s-au aprobat Studiul de Fezabilitate, indicatorii tehnico-economici și Devizul general.

Programul vizând sisteme de alimentare cu apă, canalizare şi epurare a apelor uzate are un buget de 1,5 miliarde de lei și finanțează proiectele ce vizează protecţia resurselor de apă, sisteme de alimentare cu apă, canalizare şi epurare a apelor uzate menajere. Scopul programului, derulat prin Administrația Fondului pentru Mediu, este acela de a proteja şi îmbunătăţi calitatea mediului înconjurător, precum și creşterea numărului de persoane racordate/branșate la o reţea de canalizare/alimentare cu apă.

Programul are caracter multianual şi se desfăşoară la nivel naţional, pe regiuni. Județul Călărași face parte din Regiunea SM din care mai fac parte și județele judeţele Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman.

Finanțarea se acordă în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile, în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanţi.

Astfel, se acordă în funcţie de categoria unităţii administrativ-teritoriale din care face parte solicitantul:

12 milioane de lei cu TVA, pentru UAT cu o populație mai mică de 5.000 de locuitori;

20 de milioane de lei cu TVA, pentru UAT cu o populație cuprinsă între 5.001– 10.000 de locuitori;

30 de milioane de lei cu TVA, pentru UAT cu o populație mai mare de 10.000 de locuitori.

Prin implementarea acestui program, România va realiza obligaţiile pe care şi le-a asumat în ceea ce privește epurarea apelor uzate, transpuse în legislaţia naţională prin HG nr. 188/2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare în mediul acvatic a apelor uzate, cu modificările şi completările ulterioare.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.