L. Muşat: După atâţia, ani am din nou sentimentul că PSD va câştiga alegerile locale în judeţul Călăraşi

L. Muşat: După atâţia, ani am din nou sentimentul că PSD va câştiga alegerile locale în judeţul Călăraşi

Liviu Muşat conduce de foarte mulţi ani Agenţia de Dezvoltare Regională Sud Muntenia. După o „pauză” de mai bine de 10 ani, Muşat a decis să „revină” în politică, acceptând să candideze, sub sigla PSD, la localele din toamnă înscriind-se atât în cursa pentru Consiliul Judeţean cât şi pentru Consiliul Local municipal Călăraşi.

Care sunt şansele celor doi candidaţi PSD pentru CJ Călăraşi, Vasile Iliuţă, respectiv Primăria Călăraşi, Marius Dulce aflaţi în interviul de mai jos:

Domnule Liviu Muşat, aţi fost şi sunteţi o voce puternică în spaţiul public. Numele dvs. figurează pe lista de candidaţi propusă de PSD pentru Consiliul Local municipal dar şi pentru Consiliul Judeţean. După cât timp, aşadar, din nou în poltică?

Liviu Muşat:  Sunt mai bine de 10 ani. De fapt, din 2009 am decis să respect deciziile luate la nivel central şi local de organizaţie şi am făcut un pas în spate. Dar nu am făcut niciodată un pas în spate din PSD. Am fost întotdeauna mândru cu calitatea de membru al PSD-ului iar acum, după mai bine de 10 ani am acceptat propunerea colegilor mei de a reveni oarecum în arena politică. În speţă, am acceptat propunerea să particip la alegerile locale pe lista de consilieri locali dar şi pe lista de consilieri judeţeni.

Este o bucurie pentru mine să mă întâlnesc din nou cu colegii din partid, cei care încă mai sunt. Bineînţeles că nu-i cunosc pe toţi, dar după atâţia ani am din nou sentimentul că PSD va câştiga alegerile locale în judeţul Călăraşi.

În întâlnirile pe care le-am avut cu echipa de campanie, cu echipa de consilieri de la municipiu, de la judeţ, am văzut că există această dorinţă şi, mai mult decât atât, există două locomotive foarte importate. Doi vectori importanţi care cred că vor face diferenţa la aceste alegeri. Este vorba de Vasile Iliuţă, candidatul partidului pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Călăraşi şi de Marius Dulce, candidatul pentru funcţia de primar al municipiului Călăraşi.

Dacă de-a lungul timpului am avut o colaborare mai strânsă cu Vasile Iliuţă, din calitatea lui de preşedinte al Consiliului Judeţean Călăraşi şi îi ştiu incisivitatea, determinarea, hotărârea de a ajunge să-şi îndeplinească ţelurile pe care şi le propune, recunosc că o surpriză plăcută pentru mine a fost Marius Dulce, pe care nu am apucat să-l văd „în acţiune”. În săptămânile scurse de când am fost „reînregimentat”, a fost o surpriză plăcută pentru mine.

Marius Dulce a crescut foarte mult şi este o soluţie absolut rezonabilă, de luat în seamă pentru alegerile locale din toamna acestui an.

Fără îndoială că mandatul de viceprimar, cred că cele două de consilier local, precum şi calitatea de lider de grup al consilierilor PSD, chiar şi mandatul de director de la Casa de Asigurări de Sănătate i-au permis să se familiarizeze cu tot ce înseamnă problematica administraţiei locale dar şi legislaţia naţională care are implicaţii în comunităţile noastre. Mai mult decât atât, funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale l-a făcut să aibă întotdeauna pulsul organizaţiei. Eu cred că în momentul de faţă nu exista o soluţie mai bună pentru PSD de a avea un candidat pentru Primăria Călăraşi decât Marius Dulce.

Vreau să spun că, deşi am stat pe margine în această perioadă, am urmărit cu interes, ba chiar cu sufletul la gură, rezultatele din alegerile anterioare. Nu toate m–au bucurat însă reţin că în 2016, diferenţa dintre actualul primar şi Marius Dulce n-a fost deloc mare, ceea ce mă face să fiu încrezător că anul acesta Marius Dulce poate şi trebuie să câştige alegerile din municipiul Călăraşi.

L-am văzut, şi nu de puţine ori, a venit şi s-a interesat în calitate de consilier de diferite oportunităţi de finanţare, vorbesc aici de relaţia pe care am avut-o din punct de vedere profesional cu Marius Dulce. S-a interesat de diferite oportunităţi de finanţare în calitate de lider de grup al consilierilor PSD, de stadiul anumitor proiecte. Ceea ce mă duce cu gândul că dacă va ajunge primar, această problematică a fondurilor europene va fi una dintre priorităţile lui. Recunosc că vreau să văd, nu numai în Călăraşi, peste tot, edili care sunt preocupaţi să-şi problemele din comunitate cu fonduri europene, mai ales că aşa cum se întrevede perioada următoare cu fonduri din ce în ce mai puţine de la bugetul local sau naţional, fondurile europene reprezintă una din soluţiile absolut de accesat pentru a rezolva aceste probleme.

În cadrul emisiunilor la care a participat, am văzut chiar câteva soluţii importante oferite de Marius Dulce. Sper ca ele să aibă sorţi de izbândă, să fie puse în practică. Mă refer la acel slogan pe care şi l-a asumat în campanie, acela de a asigura siguranţa şi bunăstarea călărăşenilor. Într-adevăr, în vremurile în care mă mai ocupam şi eu de activitatea politică, acestea erau aproape, invariabil, pe lista de priorităţi ale călărăşenilor.

Această candidatură, absolut firească, cred că va fi şi câştigătoare la municipiu.

musatiliutadulce

Ce ne spuneţi despre Vasile Iliuţă?

În ceea ce priveşte candidatura la judeţ a lui Vasile Iliuţă, vreau să vă spun că după mandatul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, judeţul Călăraşi, în Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia devenise un judeţ izolat. Poate şi din cauza atitudinii, oarecum superioară, a fostului preşedinte faţă de ceilalţi preşedinţi, şi celelalte judeţe. Să nu uităm totuşi că regiunea noastră are judeţele Prahova, Argeş, Dâmboviţa care sunt nişte judeţe mari. Să vii cu un aer de superioritate în regiune nu este mereu cea mai bună soluţie! Şi atunci, automat, eşti izolat în regiune.

Să ştiţi că regiunea, cel puţin la noi, a început să gândească proiecte în parteneriat, proiecte mari care să depăşească graniţele unui judeţ. Mă refer la proiecte de infrastructură, unde deja se fac trasee de drumuri judeţene. Nu mai sunt drumuri izolate, unul într-un judeţ, unul într-un judeţ. Acum se fac trasee care trec de la un judeţ la altul şi vorbim de trasee de până la 200 de km. Ori ca să ajungi la un acord cu aceste judeţe trebuie să ai o relaţie corectă cu ele. E, să ştiţi că acest lucru s-a reîntâmplat începând cu anul 2016. Vasile Iliuţă a simţit că judeţul Călăraşi are nevoie de a colabora, de a intra în parteneriat cu judeţele şi n-au fost deloc puţine momentele în care el a fost o voce importantă între preşedinţii de Consilii Judeţene. Evident că nu a avut toate cunoştinţele necesare la momentul acela deşi venea după un mandat de parlamentar, nu ştiu câte de primar la Vâlcelele, dar dorinţa lui de a învăţa, de a se interesa de hotărâri, de mecanismele de funcţionare al proiectelor, l-au ajutat să înţeleagă foarte bine ce înseamnă o regiune şi cum se poate intra în parteneriate.

Nu au fost puţine momentele în care l-am surprins la diferite acţiuni discutând cu preşedinţi, cu primari, fiindcă nu este un tip care păstreze un aer de superioritate faţă de primari, el venind chiar din tagma acestora, l-am văzut întrând în dialog, gândind şi discutând despre proiecte în parteneriat, în special cu judeţele limitrofe judeţului nostru. Mă refer la Ialomiţa, la Giurgiu, dar şi cu judeţe care nu au o conexiune fizică cu judeţul nostru precum Prahova, precum Argeşul. Ajunsese în regiune, în Consiliul de Dezvoltare, unul dintre liderii de opinie ai acestei regiuni!

Recunosc că am început să ridicăm şi noi puţin privirea din pământ fiindcă de fiecare dată până atunci (vorbesc de angajaţii agenţiei) eram oarecum stânjeniţi de faptul că avem sediul într-un judeţ care este oarecum izolat.

Acum, judeţul Călăraşi nu mai este un judeţ izolat şi eu sper ca această tendinţă, acest avânt să continue şi după alegerile locale din acest an.

Ce şanse daţi parteneriatului CJ Călăraşi - Primăria Călăraşi dacă alegerile vor fi castigate de Vasile Iliuţă, respectiv Marius Dulce?

Este foarte importantă o colaborare între administraţia judeţeană şi administraţia locală. Nu sunt puţine exemplele în care diferenţele de opinii, de convingeri, poate chiar de orgolii între reprezentanţii administraţiei locale şi administraţiei judeţene au dus la eşecul unor proiecte din plan local iar singurii care au avut de pierdut au fost doar locuitorii municipiului şi judeţului Călăraşi.

Eu cred că este nevoie de o colaborare între administraţia judeţeană şi administraţia reşedinţei de judeţ. Practic, sunt cei mai importanţi vectori ai administraţiei dintr-un judeţ, iar acest lucru l-am văzut din plin în relaţia Vasile Iliuţă – Marius Dulce. Eu cred că dacă ei vor câştiga alegerile, ceea ce s-a întâmplat până acum n-o să se repete iar colaborarea poate genera nişte proiecte absolut necesare dar şi de mare impact pentru judeţul Călăraşi dar şi pentru reşedinţa de judeţ.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.