Handbal (F) / Cr. Gavrilă: În cadrul clubului nostru s-au făcut lucruri frumoase cu bani foarte puțini fiind un exemplu de bune practici

Handbal (F) / Cr. Gavrilă: În cadrul clubului nostru s-au făcut lucruri frumoase cu bani foarte puțini fiind un exemplu de bune practici

CS Danubius Călăraşi a devenit deja un nume cu rezonanţă în lumea handbalului feminin din România. Echipa de fete activează în cel de-al doilea eşalon al ţării şi bifează rezultate promiţătoare, cu mult peste posibilităţile financiare ale clubului. Sufletul acestui proiect demarat în urmă cu 14 ani este Cristian Gavrilă, pasionat de handbal, fost manager pentru o perioadă al echipei AHC Dunărea 2014 Călăraşi. Pasiunea dar şi experienţa sa au stat la baza consolidării clubului care are astăzi 100 de sportive pe diferite categorii de vârstă.

Ce înseamnă CS Danubius, încotro se îndreaptă, ce posibilităţi există să promoveze într-o bună zi în Liga Florilor, sunt o parte din întrebările la caraea răspuns Cristian Gavrilă în interviul pe care ni l-a acordat mai jos.

cristigavrila2

Cum ţi-a venit ideea de a înfiinţa această asociaţie sportivă, Dabubius Călăraşi, în cadrul căreia să dai posibilitatea copiilor Călăraşiului să deprindă tainele acestui sport, handbalul, extrem de dinamic, de atractiv?

În anul 2006, când fata mea cea mare avea 6 ani și ca toți cei mici avea multă energie, m-am gândit să o duc să practice un sport în cadru organizat. Variante de secții sportive la acea dată erau în cadrul Clubului Sportiv Școlar și la Clubul Sportiv Municipal, dar ori nu aveau secții de feminin, sau grupe pentru vârsta ei. Am renunțat pentru moment, dar am rămas cu ideea că în Călărași se pot practica doar anumite sporturi și dacă ai noroc să coincidă anul de naștere al copilului cu grupa care se poate înființa la un moment dat. Am discutat ulterior cu doi profesori de educație fizică specializarea volei, soții Petrescu Alexandru și Păunița, și am decis să înființăm împreună un club sportiv. Pe lângă handbal, sport practicat de mine și volei practicat de domniile lor, am decis să adăugăm și alte secții pe care le-am considerat neacoperite de ceea ce ofereau cele două cluburi amintite mai devreme. Și atunci ca și acum principala problemă o reprezenta lipsa spațiilor pentru desfășurarea antrenamentelor dar ne-am gândit să o luăm treptat și să începem cu două grupe, pe partea de feminin am ales ca disciplină sportivă handbalul iar pe partea de masculin am ales ca disciplină sportivă fotbalul, la acea dată nefiind atât de multe cluburi private sau școli de fotbal ca acum.

danubius1

Ce înseamnă CS Danubius? Câte grupe pe vârstă activează aici?

În anul 2010 am obținut C.I.S.-ul, certificatul de identitate sportivă, care ne conferă anumite drepturi și iată-ne acum, la 10 ani de când am intrat în rândul cluburilor recunoscute de Ministerul Tineretului și Sportului, la secția sportivă înscrisă în cadrul F.R.H. să avem peste 100 de fete înscrise în cadrul clubului, iar 60 dintre acestea fiind și legitimate pentru a avea dreptul de participare la competițiile organizate de federația de specialitate. Avem trei grupe înscrise în campionatele naționale organizate de federație și două grupe înscrise în campionatul regional organizat de asociația municipiului București. Avem o piramidă completă cu grupe de babyhandbal și minihandbal la bază, trei grupe de junioare în zona intermediară și în vârf avem grupa de senioare care activează în Divizia A, al doilea eșalon valoric în cadrul competițiilor organizate de federație. Și aici trebuie să spun că dacă până în luna noiembrie 2019 activitățile din cadrul clubului erau sub supravegherea și îndrumarea mea la grupele de junioare, odată cu venirea Oanei Bidașcu și cooptarea altor fete care urmează să devină ca și Oana, profesoare de educație fizică, implicarea mea pe parte sportivă s-a redus, urmând să mă ocup mai mult de partea organizatorică și managerială. Și dacă mai spun și că fetele care practică handbalul în cadrul clubului nostru au devenit o „familie” alături de antrenoarele lor,  vă dați seama că bucuria mea este completă.

CS Danubius activează cu rezultate bune, promiţătoare în Divizia A – feminin. Cum decurg lucrurile, ce spun fetele, cum vi s-au părut echipele pe care le-aţi întâlnit? Care e viitorul acestei echipe care după părerea mea, merită mai multă atenţie şi susţinere din partea autorităţilor locale şi judeţene, a mediului de afaceri local?

La echipa de divizie avem trei paliere de vârstă și experiență, iar dacă lângă echipa de acum mai aducem două sau trei jucătoare, cu stabilitate financiară putem aborda sezonul următor cu obiectiv de calificare la turneul de baraj pentru promovarea în Liga Florilor. Așa cum am spus avem trei paliere, jucătoarele care fac diferența în meciuri, și aici mă refer la Oana Bidașcu, Bianca Dospinescu și Mirela Vîlcu, jucătoarele care au mai jucat la divizie și sunt jucătoare de bază în cadrul clubului nostru și aici amintesc pe Irina Croitoru, Maria Pavăl, Letiția Dumitru și Andreea Popescu, iar pe ultimul palier sunt jucătoare de perspectivă care pot ajuta în viitor echipa pentru îndeplinirea obiectivelor. Și nu este deloc de neglijat compartimentul de junioare, unde avem tinere jucătoare de care cu siguranță veți auzi. Anul acesta au venit și rezultatele, a venit confirmarea că putem mai mult și fetele merită mai mult. Fetele își doresc continuitate, siguranță și dacă vor fi susținute, de ce nu?, chiar o promovare în primul eșalon valoric. Referitor la acest subiect, pot spune că dacă am fi avut un buget la jumătatea bugetului echipelor clasate pe primele două locuri în grupa noastră, încă din acest sezon puteam merge la baraj. Așa, cu rezultatele obținute pe teren, suntem pe locul al treilea și cred că este un loc meritoriu. Trebuie să ținem cont și de faptul că am făcut transferuri în luna noiembrie și ianuarie, deci nu am avut acest lot pe care-l avem acum de la început.

danubius2

Cum se descurcă din punct de vedere financiar CS Danubius? Cine vă ajută şi ce intenţionaţi să faceţi în continuare pentru ca această echipă să ajungă într-un viitor apropiat în Liga Florilor?

Susținerea financiară principală a venit pe proiecte depuse pe L350/2005 și pe L69/2000, iar principala autoritate finanțatoare a fost Primăria Municipiului Călărași cu un buget alocat pentru sezonul 2019-2020 în cuantum de 220.000 de lei, pentru trei grupe înscrise în campionatele naționale organizate de federație. Le mulțumesc pe această cale tuturor consilierilor locali care au aprobat proiectele noastre și totodată am să amintesc faptul că am găsit mereu o ușă deschisă pentru un cuvânt de încurajare și susținere din partea domnului Primar Daniel Drăgulin, susținător al sportului în general și al handbalului în mod special.  Cealaltă autoritate finanțatoare, Consiliul Județean Călărași ne-a acordat în baza L69/2000 un sprijin financiar în valoare de 50.000 de lei pentru achiziționarea echipamentelor sportive. Bugetul clubului în afară de aceste finanțări pe proiecte este completat de sponsorizări, donații și cotizațiile membrilor, iar aici trebuie să amintesc că sunt părinți la grupele fetelor mici de vârstă care s-au implicat în susținerea grupei de senioare. Avem și parteneri care susțin cel puțin o masă pentru fetele care nu sunt din Călărași, iar acolo unde cheltuielile depășesc posibilitățile financiare ale clubului, banii provin de la subsemnatul, pentru că nu vreau să intervină sincope în desfășurarea activităților. Așa cum v-am spus, începând cu luna noiembrie m-am degrevat de sarcini pe partea sportivă de la grupele de junioare și dacă am mai mult timp voi merge să fac promovare în cadrul companiilor care sunt pe profit.

danubius3

Unde vă pot găsi cei care doresc să înveţe tainele handbalului? Deja, în jur de 100 de copii şi adolescenţi au învăţat abc-ul handbalului, aici, la CS Danubius.

Activitățile clubului se desfășoară în cadrul săli de sport a școlii T Vladimirescu, iar mai multe detalii despre antrenamente, grupe de vârstă și condițiile de participare le poate găsi oricine pe www.csdanubius.wordpress.com .

Ce părere ai despre AHC Dunărea Călăraşi? O perioadă ai activat acolo în calitate de manager. Ai reuşit să urci echipa din zona nisipurilor mişcătoare până în play – off cu resurse financiare relativ modeste.

A fost o perioadă frumoasă din punct de vedere al interacțiunii cu diverse provocări pentru care am găsit mereu soluții, cred eu cele mai bune, de aici venind și rezultatele obținute ulterior, o perioadă grea în viața echipei respective, dar totul e bine când se termină cu bine. Dacă nu existau trei persoane la un moment dat care să-și dorească continuitatea proiectului respectiv, probabil acum nu mai vorbeam despre această echipă, mă bucur că mereu au ajuns în play-off, mă bucur că sunt mereu o echipă greu de bătut indiferent de valoarea adversarilor și mă bucur că se dorește mereu mai mult. Acum nu știu cu ce resurse financiare se pot obține rezultate mai bune față de prezent, dar cred că bugetul alocat a fost mereu pentru performanță, nu pentru subzistență, cum a fost sau este în cadrul clubului nostru. Cred că după ce se termină izolarea și se vor așeza la aceeași masă persoanele implicate în derularea proiectelor pe plan sportiv se vor schimba multe. Sunt aspecte care deranjează anumiți locuitori ai orașului și județului și probabil se va ține cont de aceste lucruri  pentru viitor, iar dacă mă întrebați pe mine strict referitor la handbal, eu cred că trebuie schimbat ceva în sistemul de recompensare a contraprestației sportive, cu precădere în asigurarea unor bonusuri pentru performanță în îndeplinirea obiectivelor și de ce nu și invers, altfel ne complacem în aceeași situație an de an.

danubius4

Încotro handbalul călărăşean? Băieţii joacă de vreo 6 ani în Liga Naţională. E posibil s-o vedem şi pe CS Danubius în Liga Florilor, cu cât mai multe jucătoare în lot din Călăraşi?

Sunt de 6 ani în primul eșalon valoric, până să ajungă aici au fost ani petrecuți în Divizia A, sub numele Triumf Călărași, o perioadă frumoasă în care am activat și eu ca jucător și antrenor secund, iar apoi sub numele CSM Călărași, nume sub care au și promovat în ligă. Pentru promovarea de atunci a fost un buget alocat corespunzător și aduși 4 jucători care puteau face diferența. Noi ne dorim mai mult decât oricine să ajungem în primul eșalon valoric și acest lucru este posibil chiar de anul viitor dacă se dorește asta, pentru că după acest moment se va da un restart la tot ce înseamnă sport, finanțare, resurse și nu se știe ce echipe vor rămâne. Așa cum am spus și la începutul interviului nostru, noi suntem în tratative cu cele trei jucătoare care pot fi plusul în vederea atingerii obiectivelor, dar momentan nu știu ce se poate întâmpla. Jucătoare de perspectivă sunt în cadrul clubului nostru și echipa de divizie reprezintă pentru ele o motivație în plus pentru a performa. Emulația există deja, avem meciuri la care numărul de spectatori depășește numărul de locuri de la sala unde ne desfășurăm meciurile și cred că în viitorul apropiat ne vom muta la Sala Polivalentă, unde chiar dacă sunt alte cheltuieli, imaginea și vizibilitatea este altă. Prin acest lucru cred că putem atrage și sponsorizări din partea persoanelor juridice.

danubius5

Ce mesaj ai pentru copiii Călăraşiului? De ce handbalul să fie prima opţiune pentru ei?

Dragi copii, în cazul nostru, pentru că ne adresăm sectorului feminin, dragi prințese, mai ales acum după atâta perioadă de carantină în care activitatea fizică nu s-a putut desfășura în cadru colectiv și organizat, vă așteptăm la antrenamente, să faceți primii pași într-un sport minunat, cum este handbalul, un sport care dezvoltă inteligența, în care sănătatea voastră se va schimba în mod favorabil, în care veți lucra în echipă și veți fi coordonate de colegele voastre mai mari, și veți deveni parte a familiei noastre, a handbalului feminin călărășean.

CS Danubius se identifică în mod clar cu Cristi Gavrilă, un om foarte pasionat de handbal care-şi riscă prezentul dar şi viitorul din punct de vedere financiar pentru ca toate echipele din cadrul clubului să activeze cu succes în competiţiile regionale şi naţionale. Cât mai rezistă Cristi Gavrilă pe acest front de luptă cu marea performanţă?

Cristian Gavrilă a fost și va rămâne alături de handbalul feminin călărășean și cât timp își poate permite să susțină un credit făcut pentru dezvoltarea handbalului, cât timp poate munci și ajuta o va face în continuare. Nu am fost singur în această nebunie, am avut mereu lângă mine anumite persoane care au înțeles pasiunea mea și m-au sprijinit necondiționat, dar pentru că nu am acceptul dumnealor nu am să dau niciun nume. Rămân la părerea că în cadrul clubului nostru s-au făcut lucruri frumoase cu bani foarte puțini, fiind zic eu, un exemplu de bune practici cu referire la sumele cheltuite versus rezultate. Să sperăm că ne vor fi alocate și nouă resurse pentru performanță nu pentru subzistență.

Mesajul tău şi al fetelor pe care le antrenezi pentru autorităţi, mediul de afaceri, cetăţenii acestui oraş şi judeţ care cu resurse totuşi limitate e destul de active pe harta sportului românesc.

În primul rând dorim să vă spunem: HRISTOS A ÎNVIAT! Sărbători fericite si liniștite tuturor! Abia așteptăm să ne revedem, să avem o discuție cu reprezentanții autorităților finanțatoare, să dăm o șansă fetelor din oraș și județ pentru a face performanță pe plaiurile natale, să găsim înțelegere și susținere la persoanele fizice și juridice care pot face acest lucru, pentru că aceste fete minunate merită mai mult și trebuie să avem încredere în ele.

Repet, suntem singurul club sportiv din județul Călărași, la sporturile de echipă, pe sectorul feminin, care are o piramidă care să asigure atât prezentul cât și viitorul.

Și voi încheia cu ceea ce ne călăuzește în activitatea clubului nostru: CITIUS! ALTIUS! FORTIUS!

ALDISArenasport2

CS Danubius / Lot jucătoare

Portari: Bianca Dospinescu, Letiția Dumitru, Noemi Salata

Juc. la 6 m: Mirela Vîlcu, Irina Croitoru, Maria Pavăl, Andreea Popescu, Anamaria Răduțu

Juc. la 9 m: Alexandra Bidașcu, Carmen Gavrilă, Anamaria Florea, Roxana Stan, Sahra Racho, Anca Gavrilă.

csdanubiusfete

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.