Vă prezentăm, în continuare, partea a 3-a, și ultima a interviului pe care l-am realizat cu un om aparte, Iulian Vasile. Am descoperit împreună un om implicat în viața acestei cetăți pe care dorim s-o reconstruim cu dragoste și responsabilitate pentru cei care vor veni după noi. Iulian Vasile merită să vorbească!
Ce ai fi vrut să te întreb și nu am făcut-o?
Iulian Vasile: În momentul de față nu îmi vine în minte o întrebare anume, dar apreciez foarte mult interesul și deschiderea ta pentru un astfel de interviu.
Într-un mic clasament personal, care ar fi ordinea oamenilor din sport în județul nostru?
Iulian Vasile: Întrebarea este una provocatoare, însă consider că nu sunt în măsură să fac un clasament strict al oamenilor din sportul județean. Fiecare antrenor sau persoană care contribuie la dezvoltarea sportului are un rol important, iar impactul lor este greu de comparat. Totuși, în loc de un clasament, aș invita fiecare antrenor, sportiv sau persoană implicată în sport să își reevalueze activitatea prin câteva întrebări esențiale:
Cum îmbunătățesc eu viețile sportivilor cu care lucrez?
Ce rezultate concrete am obținut în ultimii ani?
Cât de bine reușesc să inspir și să motivez generațiile viitoare?
Ce contribuție am adus comunității prin sport?
Cum mă asigur că valorile și disciplina sportului sunt transmise mai departe?
Cred că aceste întrebări ne pot ajuta pe toți cei implicați în sport să reflectăm asupra impactului pe care îl avem și prin care să ne propunem noi obiective de excelență.
Sportul de masă sau de performanță în comunitatea noastră nu se bazează pe un singur om sau pe un clasament, ci pe o echipă de oameni care lucrează împreună pentru a crește performanța și valoarea comunității noastre.
Acum, când m-am referit la rezultatele noastre, nu cred că aceste rezultate ar trebui măsurate doar în trofee sau clasamente. Impactul real al sportului în comunitate merge mult mai departe.
De exemplu, un copil din comunitatea noastră poate nu va câștiga niciodată o medalie națională sau internațională, dar dacă, prin faptul că a practicat un sport, a reușit să stea departe de vicii, de anturaje nocive sau să-și depășească o problemă socială, aceasta este o performanță care contează enorm. Poate nu va urca pe podium, dar a câștigat ceva neprețuit: șansa la o viață mai bună.
Da, unii sportivi aduc medalii și ne bucurăm enorm de reușitele lor, însă să nu uităm de cei care, prin simpla lor implicare în sport, nu au adus probleme în comunitate. Acești copii, care au fost ghidați spre disciplină, sănătate și un stil de viață pozitiv, sunt la fel de valoroși pentru viitorul nostru.
Sportul nu este doar despre recorduri, ci și despre formarea unor oameni mai buni, iar acesta este un rezultat la fel de demn de apreciere.”
Ce și-au propus Iulian Vasile și colaboratorii săi apropiați pentru 2025?
Iulian Vasile: Întotdeauna există loc de mai bine, noi gândim holistic iar pentru anul 2025 ne propunem următoarele obiective:
- Unitatea în diversitate a Antrenorilor într-un Proiect Comun “Educație prin Sport pentru Comunitatea Călărășeană.”
- Ne propunem să creăm o platformă în care antrenorii din diverse discipline să se unească și să colaboreze pentru a dezvolta proiecte și inițiative care să aducă beneficii semnificative comunității noastre. Dezvoltarea continuă a antrenorilor și formarea noilor antrenori.
- Promovarea Sportului și Educației Comunitare:
- Ne vom concentra asupra valorilor sportului și educației, considerându-le instrumente esențiale în dezvoltarea personală a membrilor comunității noastre. Vrem să promovăm un stil de viață activ, să oferim oportunități pentru dezvoltarea abilităților sportive și să încurajăm participarea la evenimente educaționale. Evenimente sportive comunitare. Incluziune și diversitate.
- Transformarea Societății și Educația Cetățenilor Prin Sport:
- Credem că sportul are puterea de a transforma societatea. Ne angajăm să folosim sportul ca instrument pentru educarea cetățenilor, promovarea spiritului civic și cultivarea unui mediu de respect reciproc și înțelegere. Organizarea de conferințe sportive motivaționale/dezvoltare personale a sportivilor călărășeni, tabere de vară, întâlniri cu părinții, parteneriate cu Primăria/Biserica /Poliția/ Școala/ alte instituții publice sau private interne/internaționale.
Și o ultimă provocare: cum conectăm sportul călărășean la provocările naționale și chiar internaționale? Avem șanse să ne depășim condiția de “mic oraș de provincie”
Iulian Vasile: E nevoie de schimbarea unei mentalități în comunitatea noastră atât de la vârf cât și la cetățeanul de rând. Nelson Mandela a înțeles bine impactul pozitiv pe care îl poate avea sportul în inima unei comunități. El a spus: ”Sportul are puterea de a schimba lumea. Are puterea de a inspira, de a uni oamenii într-un mod în care puține alte lucruri o pot face. Sportul vorbește tinerilor într-o limbă pe care o înțeleg. Sportul poate crea speranță acolo unde odată era doar disperare.”
Cred că este nevoie de integrarea sportului cu educația și cultura. Toți suntem de acord că a face mișcare înseamnă sănătate. Știu, ”teoria ca teorie, însă practica ne omoară”. Însă știu că atunci când se vrea - există șanse! Haideți să ne uităm la cei care au reușit, cel puțin pe plan național, și să le urmăm exemplul.
Și pentru că tot suntem în apropierea sărbătorii nașterii Mântuitorului, aș încheia cu un exemplu grăitor- Betleemul, un mic sat neînsemnat și fără prea mare importanță. Cu toate acestea, datorită evenimentului extraordinar al nașterii Mântuitorului, Betleemul a devenit un loc sacru, vizitat de milioane de pelerini din întreaga lume, timp de peste două milenii.
Acest exemplu ne arată că măreția nu vine din mărimea locului, ci din oamenii și evenimentele care îi dau sens. Cu viziune, o strategie clară și o motivație bună, chiar și cel mai modest loc poate deveni un reper universal. La fel, comunitățile mici pot să aspire la mari realizări dacă sunt inspirate de oameni care cred în potențialul lor și îl cultivă cu perseverență.
Doamne ajută la mai bine pentru comunitatea călărășeană!