Doi sportivi nevăzători pleacă să cucerească Vârful Elbrus

Doi sportivi nevăzători pleacă să cucerească Vârful Elbrus

Răzvan Nedu şi Alex Benchea, cei doi sportivi din Lotul Naţional de Paraclimbing care văd împreună 1% pleacă într-o nouă expediţie pentru România.

Au urcat deja pe Kilimanjaro şi pe Mont Blanc, iar în aceste zile pleacă spre vârful Elbrus. Iar acolo, vor avea cu ei steagul României, în cel mai înalt punct din Rusia şi Europa. Expediţia va avea loc în perioada 2-12 august. Mai întâi ei vor urca la 3.100 metri, la Terskol, apoi la 4.100 metri, la Priut, până ajung la 5.642 metri, pe vârf, pe data de 8 august 2021.

Răzvan şi Alex sunt însoţiţi de antrenorul Claudiu Miu, alpinistul Teofil Vlad, coordonatorul Iulian Lupoaia şi de fotograful Cătălin Grigoriu.

Răzvan Nedu are 24 ani şi este căpitanul Lotului Naţional de Paraclimbing şi instructor de escaladă la Climb Again. îşi petrece 10 ore pe zi la sala de escaladă unde antrenează copii şi tineri, atât tipici cât şi cu dizabilităţi. Practică escalada de aproape 5 ani.

'Mă antrenez de 5 ori pe săptămână câte trei ore. Este o parte foarte importantă a vieţii mele. Antrenamentul este dificil deoarece obiectivul său este să mă ajute să evoluez, iar pentru a se întâmpla asta sunt nevoit să ies din zona mea de confort. Este normal să îmi fie greu, dar mie chiar îmi place pentru că mă provoacă constant să evoluez. Escalada a devenit pentru mine un mod de viaţă. îmi oferă posibilitatea de a cunoaşte mulţi oameni şi de a face schimb de experienţe. Nu îmi pot imagina viaţa fără căţărat' spune Răzvan Nedu. în ultimele 2 luni a adus României două medalii de argint de la cele doua cupe mondiale de paraclimbing la care a participat.

Alexandru Benchea are 22 ani şi spune despre el că este un tânăr optimist, ambiţios şi hotărât. Este student la Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca. S-a născut fără vedere şi i se spune 'băiatul cu ochii albi'.

'Prima dată când m-am căţărat a fost în liceu, însă doar de doi ani practic acest sport în mod regulat. Fiind o fire optimistă mereu am privit aşa-zisele dificultăţi drept provocări, căci aşa am simţit că o să reuşesc să cresc. Un lucru care mă motivează tare mult este faptul că am alături o echipă extraordinară, care mă impulsionează să îmi depăşesc limitele. Abia aştept să ajung şi pe Elbrus, pentru că la bază mă consider un explorator şi un mare iubitor al muntelui.'

Claudiu Miu, antrenor şi fondatorul Asociaţiei Climb Again : 'Pentru Alex Benchea şi Răzvan Nedu, care văd împreună doar 1%, imposibilul devine zilnic posibil. Faptul că sunt nevăzători, nu îi opreşte. Antrenamente, dureri, reuşite şi eşecuri, victorii şi momente de neputinţă. Dar, mai presus de toate, voinţă. Aşa sunt ei şi aşa sunt toţi sportivii antrenaţi şi crescuţi la Climb Again în ultimii ani. Ne aşteaptă multe provocări şi sperăm să vă trimitem peste câteva zile imagini cu steagul României pe Elbrus'.

Climb Again a dezvoltat primul centru de terapie prin escaladă din Europa la Bucureşti, în urmă cu 3 ani şi coordonează Lotul Naţional de Paraclimbing al României. Anul acesta rezultatele extraordinare de la Cupele Mondiale de Paraclimbing au confirmat valoarea şi ascensiunea acestui sport în România.

Elbrus este cel mai înalt şi mai proeminent vârf din Rusia şi Europa. Este situat în partea de vest a Caucazului şi este cel mai înalt vârf din Munţii Caucazului. Vulcanul adormit se ridică la 5.642 m deasupra nivelului mării şi este cel mai înalt stratovulcan din Eurasia, precum şi cel de-al zecelea cel mai proeminent vârf din lume.

Partenerii care susţin această expediţie sunt: Fundaţia Superbet, Decathlon România, Viva Credit, Zuzu, Groupama, Kaufland România, R Systems, Forever, Comitetul Naţional Paralimpic, FRAE.

Asociaţia Climb Again, coordonator al echipei de paraclimbing a României, este o organizaţie non-guvernamentală afiliată la Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă (FRAE), fondată şi condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. încă din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie şi consiliere psihologică pentru copii şi tineri cu dizabilităţi: deficienţă de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii, deficienţe asociate.

Persida Dinu

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.