Vechimea în muncă pentru medicii de familie şi medicii stomatologi va fi recunoscută. Legea a fost promulgată

Vechimea în muncă pentru medicii de familie şi medicii stomatologi va fi recunoscută. Legea a fost promulgată

Vechimea în muncă pentru medicii de familie şi pentru medicii stomatologi va fi recunoscută, la angajare şi la încadrarea în grila de salarizare, mulţumită legii iniţiate de deputata Oana Țoiu, lege care a fost promulgată marţi, 10 ianuarie.

Astfel, medicii vor putea participa la concursuri de angajare care cer o vechime minimă şi vor putea fi şi salarizaţi corect.

Iniţiativa devenită lege completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii în sensul asimilării ca vechime în muncă a perioadei în care titularul cabinetului medical individual a furnizat servicii medicale, respectiv servicii medico-dentare. Condiţiile pentru recunoaşterea vechimii sunt ca medicul să fi achitat contribuţiile aferente la bugetul asigurărilor sociale de stat cel puţin la nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară şi să aibă cabinetul activ.

„România este în stare de alertă din cauza gripei şi vedem direct cât de importante sunt cabinetele medicale şcolare, inclusiv cele din grădiniţe, şi cât de importanţi sunt medicii de familie. Recunoaşterea vechimii în muncă a medicilor de familie şi a medicilor stomatologi, la angajare şi la încadrarea în grila de salarizare, face dreptate pentru 12.000 de medici de familie şi 16.000 de medici stomatologi şi permite mărirea numărului de cabinete şcolare prin corecta încadrare în grila de salarizare. Avem mai puţin de 1.000 de cabinete la grădiniţele din urban şi doar 75 în rural (22 în grădiniţe şi 53 în şcoli), acestea sunt responsabile de triaj, dar şi de prevenţie”, a declarat deputata USR, Oana Țoiu, iniţiatoare a legii.

Datele sunt conform centralizării realizate de Ministerul Sănătăţii publicată de newsletter-ul de informaţii pentru pacienţi ”Foaia de observaţie” şi consultările pe lege au beneficiat de sesizări din reţeaua de medici de familie privind lacunele legislative, transmise de Federaţia Patronatelor Medicilor de Familie.

Vechimea în muncă este relevantă pentru ca medicii să aibă dreptul să participe la concursuri de angajare care cer o vechime minimă, dar şi pentru o corectă salarizare a lor.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică pentru anul 2019, avem în România, în medie, un medic la 307 locuitori, iar în mediul rural sunt de patru ori mai puţine unităţi sanitare decât în mediul urban.

Recunoaşterea vechimii în muncă a medicilor şi a stomatologilor face parte din pachetul USR de sprijin pentru munca independentă şi flexibilă, alături de recunoaşterea vechimii în muncă a PFA-urilor (lege promulgată) şi a medicilor psihologi şi a asistenţilor sociali (legi iniţiate de deputata Oana Țoiu, adoptate de Senat la sfârşitul lunii decembrie). În sprijinul încurajării muncii flexibile, a coordonat depunerea amendamentelor la buget, sesizarea la Curtea Constituţională şi depunerea unui proiect de lege anul trecut pentru eliminarea suprataxării contractelor part-time. Cei interesaţi de parcursul acestor legi pot scrie la nr. telefon WhatsApp: +40 (791) 083 388 sau mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Runda de finanţare introdusă de USR în PNRR pentru cabinetele de medicină de familie va aduce, de asemenea, milioane de euro în dotări pentru ele.

sursa foto www.qwer.ro

 

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.