Mai mult de jumătate din totalul deceselor din România în 2022 au fost cauzate de boli cardiovasculare.
Conform datelor Institutului Național de Statistică, în anul 2022 rata mortalității pentru cardiopatia ischemică în România a fost de 142,9 %000, iar în județul Călărași conform datelor Serviciului de Statistică și Informatică al Direcției de Sănătate Publică Călărași a fost de 119,23%000 (119,23 decese la 100.000 locuitori).
În anul 2023, din numărul total de 3762 decese înregistrate în județul Călărași, 2142 decese au fost cauzate de boli cardiovasculare.
Iată de ce avem nevoie de un model de medicină a stilului de viață (sănătate comportamentală) pentru prevenirea acestei patologii cu impact negativ în indicatorii de sănătate din România.
Miercuri, 19 iunie, la Hotel Hestia din Călărași, a avut loc cursul dedicat prevenției cardiopatiei ischemice, organizat sub egida rețelei comunitare ”Ai grijă de Sănătatea ta!”. Evenimentul, adresat profesioniștilor din domeniul medical, a subliniat importanța conștientizării, prevenirii și depistării precoce a afecțiunilor cardiovasculare printr-o colaborare strânsă la nivel comunitar.
Participanții au explorat percepția pacientului asupra prevenției și dificultățile întâmpinate în realizarea activităților de prevenție. Au recapitulat informații esențiale despre boală, testare și comportamente sanogene și au dobândit tehnici de consiliere centrate pe pacient, esențiale pentru o abordare personalizată și eficientă în prevenirea bolilor.
Acțiunea a fost organizată în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică Călărași. La eveniment au participat doamna doctor Camelia Truică (DSP Călărași,medic primar epidemiologie, coordonator județean asistență medicală comunitară) alături de medici de familie, asistenți medicali și asistenți medicali comunitari din județul Călărași.
Dr.Camelia Truică: ”Majoritatea cazurilor de cardiopatie ischemică și a deceselor cauzate de cardiopatia ischemică pot fi prevenite prin modificarea factorilor de risc cu rol în apariția bolii cardiovasculare aterosclerotice cum ar fi fumatul, dieta nesănătoasă și obezitatea, lipsa activității fizice precum și consumul inadecvat de alcool, ceea ce înseamnă modificarea comportamentelor, un proces extrem de greu, dar în care am convingerea că vom reuși să obținem rezultate pozitive, cu dedicație, insistență și perseverență din partea personalului medical implicat, rezultate care să aducă complianță și participare activă din partea populației din comunitățile noastre.”
Cursul a fost organizat în cadrul proiectului „Sănătatea Comportamentală: o nouă comunitate de sănătate și îngrijire în interiorul comunității din România” (Rețeaua comunitară „Ai grijă de sănătatea ta!”), care își propune un model de medicină a stilului de viață (sănătate comportamentală) pentru prevenirea unor patologii cu impact negativ în indicatorii de sănătate din România (diabet, boli cardiovasculare și cancere). Proiectul este implementat de Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătateși este finanțat prin programul competitiv de granturi regionale „Solutions for HealthyCommunities Grant” al MSD.
„Prin acest proiect, ne propunem să contribuim semnificativ la îmbunătățirea sănătății comunităților din România. Ne bucurăm să ne demarăm activitatea astăzi în Călărași și să avem alături atât de mulți profesioniști dedicați acestei inițiative. Credem că un parteneriat real între profesioniștii din sănătate este cheia către o comunitate mai sănătoasă, prin colaborarea lor dinamică în prevenție și educație, inspirând pacienții să își asume controlul asupra sănătății lor și să adopte un stil de viață sănătos.”, a declarat doamna Dr.Dana Fărcășanu, Președinte Executiv Fundația Centrul pentru Politici si Servicii de Sănătate.