Cooperare polițienească internațională pentru salvarea unei tinere exploatate sexual

Cooperare polițienească internațională pentru salvarea unei tinere exploatate sexual

La data de 3 martie a.c., Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române a fost informat de către Biroul Atașatului de Afaceri Interne al M.A.I. din Paris cu privire la faptul că o minoră, de 12 ani, de cetățenie română, a fost victima unei infracțiuni de natură sexuală, în Paris, Franța, la data de 19 februarie 2023, în exploatarea minorei fiind implicați chiar părinții acesteia.

Din investigațiile Poliției Franceze a reieșit că părinții minorei ar fi primit sume mari de bani de la un cetățean francez, în schimbul exploatării sexuale a copilului.

Mama minorei și cetățeanul francez au fost arestați preventiv de Poliția Franceză, fiind acuzați de trafic de ființe umane și agresiune sexuală asupra unui minor.

Tatăl minorei a părăsit Franța împreună cu cei doi copii ai săi, printre care și victima. Centrul de Cooperare Polițienească Internațională a facilitat schimbul de informații dintre Poliția Franceză și Poliția Română. Astfel, Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași a efectuat investigații, cu operativitate, în vederea localizării minorei și a tatălui acesteia, stabilindu-se că aceștia se află în România.

La data de 6 martie a.c., autoritățile franceze au introdus în Sistemul de Informații Schengen o semnalare pe numele persoanei bănuite, cetățean român, tatăl copilei, solicitându-se arestarea acestuia, în vederea predării, în baza unui mandat european de arestare.

Bărbatul este bănuit de faptul că, în perioada ianuarie – februarie 2023, ar fi aplicat rele tratamente fiicei sale minore, în scopul exploatării sexuale a acesteia de către un cetățean francez, în schimbul a 89.000 de euro.

Astfel, la data de 8 martie a.c., în urma investigațiilor desfășurate în cauză, polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – Inspectoratul de Poliție Județean Călărași au identificat minora și pe tatăl acesteia.

DGASPC Călărași a preluat sub protecție minora, iar persoana bănuită a fost reținută și prezentată organului judiciar competent, în vederea punerii în executare a mandatului european de arestare, emis de către autoritățile franceze. Procedura de executare a mandatului european de arestare este în curs de desfășurare.

DGASPC Călărași | COMUNICAT DE PRESĂ

Cazul fetiței de 12 ani care a captat interesul opiniei publice prin formele de abuz și exploatare sexuală la care era supusă de însăși mama sa, se află în atenția DGASPC Călărași din data de 08.03.2023, când, în jurul orelor 14,30 a fost predată de către organele de cercetare penală ale IPJ Călărași, Centrului de Primire în Regim de Urgență Sf.Maria Călărași, pentru acest copil stabilindu-se măsura specială de protecție - plasamentul în regim de urgență.

Imediat după primirea în centru, conform procedurilor interne, fetița a fost supusă unui proces de evaluare a stării de sănătate fizice și psihice, în acest moment fiind în măsură să transmitem următoarele:

Fetița prezintă o dezvoltare staturo-ponderală armonioasă, corespunzătoare vârstei cronologice, nu prezintă urme de abuz fizic, prezintă pe corp, cicatrice cheloide posttraumatism prin arsură cu lichide fierbinți (declarativ, prin accident casnic suferit la vârsta de 6 ani, în timp ce se afla în Franța), infirmă afecțiuni cronice, este orientată, conștientă, cooperantă, cu evidentă stare de anxietate (plânge ușor, este temătoare și îngrijorată pentru situația ei și a părinților). La momentul examinării medicale se constată o stare generală bună de sănătate. Au fost indicate analize medicale de laborator, în curs de efectuare.

Din punct de vedere psihologic, s-au conturat următoarele concluzii parțiale:

Aparent minora manifestă cooperare, docilitate, complianță față de solicitările evaluatorului, concomitent cu tendința de a oferi răspunsuri de fațadă pentru a crea o impresie pozitivă evaluatorului în ceea ce privește repectarea de către aceasta și familia sa a normelor sociale, nefiind dispusă să dea răspunsuri oneste, mai ales despre cele petrecute în data de 19.02.2023, în cinematograful din Paris (aceste aspecte sunt reliefate de scorurile mari obținute la scalele de validitate ale testelor administrate minorei care indică: susceptibilitatea de a fi deosebit de defensivă, evitantă; minora manifestă opoziţie în ceea ce priveşte testarea şi reflectă tendinţa de negare, nevoia de a părea lipsită de simptome).

Minora aflată în perioada pubertății este atașată de părinți, manifestând un comportament ușor dependent de mamă, care reprezintă un model pentru aceasta, iar relațiile de atașament create în interiorul familiei au construit convingerea minorei că părinții au o conduită adecvată și acțiunile acestora sunt în acord cu "binele" perceput de copil .

Deși minora neagă un comportament abuziv din partea d-nului. Michel Foulquier, numit de aceasta "bunicul francez", persoană familiară minorei și familiei sale, testele administrate evidențiază prezența distresului sexual ceea ce reprezintă un indiciu al expunerii copilului la posibile activități de natură sexuală nepotrivite pentru vârsta sa și dezvoltarea sa psiho-sexuală. Literatura de specialitate explică faptul că divulgarea secretului produce copilului o stare de nesiguranță emoțională, de pierdere a suportului afectiv parental și destrămare a familiei, concomitent cu trăirea sentimentelor de vinovăție și rușine .

Se confirmă neglijarea educațională a minorei , aceasta prezintă un nivel redus al achizițiilor școlare, neavând deprinderea de scris-citit consolidată. De altfel, conform verificărilor inițiate de DGASPC Călărași, fetița nu a fost niciodată școlarizată în țară, iar deficitul educațional identificat ridică suspiciuni asupra afirmațiilor conform cărora ar fi urmat școala în Franța.

Concomitent cu parcurgerea acestor etape ale evaluării psiho-fizice, la nivelul DGASPC Călărași, continuă procedurile privind evaluarea socială a membrilor familiei extinse în grija cărora a rămas fratele fetiței, în așa fel încât să putem acționa și pentru securizarea acestuia, dacă se va impune.

Daniela Arbagic,

Director DGASPC Călărași

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.