8 aprilie - Ziua Internațională a Romilor

8 aprilie - Ziua Internațională a Romilor

În fiecare an, pe 8 aprilie, sărbătorim Ziua Internațională a Romilor, ziua în care ne apropiem de cultura romani, istoria și drepturile romilor de pretutindeni. Celebrăm ziua de 8 aprilie pentru că ne dorim să promovăm diversitatea și incluziunea, să ne apropiem de poveștile romilor de lângă noi, dar și să atragem atenția asupra problemelor cu care se confruntă comunitatea romă.

Inițiativa privind marcarea Zilei Internaționale a Romilor a apărut în 1971, în urmă cu 51 de ani, cu prilejul primului Congres Internațional al Romilor de pretutindeni, care a avut loc la Londra. Tot în 1971 au fost adoptate simbolurile etniei rome, și anume: roata cu spițe „chakra” și Imnul internațional al romilor, „Gelem, gelem”. De asemenea, a fost adoptat și steagul internațional al romilor, având jumătatea de jos verde, simbol al câmpurilor înverzite, jumătatea de sus albastră, simbol al cerului senin, iar în mijloc roata, simbolizând atât soarta și nomadismul tradițional.

De asemenea, tot cu începutul aceluiași an, au avut loc mai multe congrese mondiale, care au avut ca scop oficializarea limbii romani, creșterea gradului de conștientizare asupra persecuțiilor și abuzurilor asupra romilor din timpul Holocaustului în cel de-al Doilea Război Mondial, revendicarea drepturilor civile ale romilor sau păstrarea culturii și limbii romani.

 

Din 2006, data de 8 aprilie devenea oficial „Sărbătorirea etniei romilor din România”.

Anul acesta celebrăm Ziua Internațională a Romilor în localitățile Curcani, Chirnogi, Mânăstirea și Ulmeni – Județul Călărași

 

Sperăm ca 8 aprilie să fie un prilej de a învăța să trăim unul în sprijinul celuilalt, dând la o parte stereotipurile și prejudecățile. Credem cu tărie într-o lume în care putem trăi împreună, în care să nu ne mai fie teamă să ne identificăm ca fiind de etnie romă, în care poveștile să ne apropie și să ne exerseze empatia. Sperăm ca Ziua Internațională a Romilor să fie un prilej de a învăța să lucrăm, trăim, râdem, plângem, conviețuim ÎMPREUNĂ.

La mulți ani romilor de pretutindeni!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Proiectul „Capacitarea și Abilitarea Romilor prin Lobby și Acțiune” are ca scop creșterea capacitării grupurilor vulnerabile din 12 comunități rurale interetnice din județele Călărași, Brăila și Constanța. Un alt obiectiv al proiectului este creșterea implicării în viața comunității a 660 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile (romi și neromi) din 12 comunități rurale interetnice pe o perioada de 18 luni.

Proiectul este derulat de Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună” în parteneriat cu Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate SASTIPEN și Asociația Centrul pentru Educație și Drepturile Omului ACEDO. Proiectul beneficiază de finanțare în valoare de 223 964 euro, prin programul Active Citizens Fund Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.