Vine Cod Roșu de sărăcie energetică în România!

Vine Cod Roșu de sărăcie energetică în România!

La sediul CSN MERIDIAN a avut loc vineri o analiză pe tema exploziei recente a prețurilor la energie și utilități, care va avea grave efecte economice și sociale.

La întâlnire au participat președintele Confederației Sindicale Naționale MERIDIAN, Ion Popescu, secretarul general, Dumitru Fornea, președintele Sindicatului Forța Legii, Ringo Dămureanu și expertul pe probleme de energie, Iulian Iancu, fost președinte al Comisiei pentru Industrii și Servicii din Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor.

În urma întâlnirii s-a stabilit consultarea tuturor organizațiilor sindicale în vederea organizării de acțiuni de protest.

A fost evaluat impactul prețurilor mari la energie asupra puterii de cumpărare a lucrătorilor/consumatorilor din România, asupra activităților economice și implicit, asupra stabilității locurilor de muncă.

La ora actuală, prețul energiei în țara noastră este cel mai mare din Uniunea Europeană:

161 Euro/MW/oră - România

122 Euro/MW/oră - Ungaria

114 Euro/MW/oră - Bulgaria

77 Euro/MW/oră - Polonia

71 Euro/MW/oră - Germania

19 Euro/Mw/ oră - Franța

În acest context, se poate spune că suntem în cea mai grea situație din ultimii 30 de ani, iar această criză energetică ar fi trebuit să impună factorilor de decizie de la nivel înalt convocarea de urgență a Consiliului Superior de Apărare a Țării (CSAT) pentru adoptarea unui set de masuri ce privesc siguranța și securitatea națională.

Prețurile mari plătite pentru energie au un impact semnificativ asupra economiei și a investițiilor de utilitate publică în curs de implementare din întreaga țară.

Mai mult, insolvențele și falimentul companiilor energofage bate la ușă, însă autoritățile continuă să tolereze manevrele "băieților deștepți din energie".

Atât timp cât 30 % din prețul pâinii sau 40 % din prețul produselor siderurgice, îl reprezintă gazul consumat la procesare, nu ne este indiferent ce se întâmplă cu sectorul energetic din România.

Țara noastră este în Cod Roșu de sărăcie enegetică, iar criza socială cauzată de scumpirea galopantă a energiei, se acutizează rapid, ajungându-se ca din ce în ce mai mulți copii să fie nevoiți a-și susține părinții în vârstă, pentru ca aceștia să poată plăti la timp factura energetică lunară.

Guvernul României trebuie să corecteze comportamentul rapace al unor companii multinaționale prezente în sectorul energetic româneasc, asigurându-se că obligațiile contractuale asumate la privatizare au fost respectate și că tarifele majorate se reflectă în investiții pentru modernizarea sistemului de producție, distribuție și furnizare a energiei.

Tarifele la energie extraordinar de mari comparativ cu alte state din Uniunea Europeană, vulnerabilizează și dezavantajează România în competiția globală și de pe piața unică europeană, limitând oportunitățile de dezvoltare a unor industrii și servicii și în același timp, inhibând crearea de noi locuri de muncă în regiunile puternic afectate de mutațiile industriale și de procesul accelerat de tranziție energetică.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.