S. Smochină: Am speranţa că în fruntea acestui spital va veni un om care să îndrepte tot răul făcut de acest manager şi pacientul să nu aibă de suferit

S. Smochină: Am speranţa că în fruntea acestui spital va veni un om care să îndrepte tot răul făcut de acest manager şi pacientul să nu aibă de suferit

Fostul manager al Spitalului Municipal Oltenița dr. Simona Smochină a devenit o persoană indezirabilă pentru noua conducere a spitalului, susținută politic de PNL. Din octombrie anul trecut și până în momentul de față șicanele s-au ținut lanț. O parte dintre ele vor fi “soluționate în instanță. Din nefericire.

Doamnă, se întâmplă lucruri cam ciudate în cadrul Spitalului Municipal Olteniţa. Noul manager impus, nu încape vorbă, politic la conducerea spitalului a reuşit să câştige examenul însă se pare că proiectul de management a fost plagiat, cazul fiind „promovat” chiar şi în Parlament de câtre un deputat călărăşean. În plus, a mai apărut şi scandalul privind predarea gestiunii aparatului Laser către dumneavoastră deşi nu asta aţi solicitat conducerii SMO. Vă rog să detaliaţi.

Aceste aspecte, prin definiție ciudate, le experimentez de aproximativ 8 luni de zile, în ciuda faptului că funcția de manager pe care am deținut-o, indubitabil, nu m-a definit niciodată ca om.

Mă situez în momentul în care sunt implicată de actualul manager cu rea credinţă în anumite conflicte.

Dată fiind situația expusă, termenul – plagiat, este pe puțin descriptibil situației create. În speță, actualul manager nu ar fi trebuit să participe la acest concurs având în vedere semnalarea de mine a neregularităţilor comise – plagierea proiectului de management. Lucrarea acestuia cuprinde preluări de pasaje semnificative din proiectul meu, precum și idei dezvoltate (cu titlu de exemplu – paliatia ). Menționez faptul că, lucrarea acestuia nu cuprinde nici măcar durata mandatului. A fost elaborat pentru o durată de doi ani, iar mandatul este de patru ani. Cu stupoare, am sesizat faptul că, acesta a fotografiat munca mea, respectiv dosarele cu documente aferente mandatului meu și chiar le-a afișat pe o reţea de socializare.

Mă declar curioasă, unde sunt drafturile de proiecte deținute de mine pe timpul când îndeplineam funcţia de manager?

Din păcate, după încetarea mandatului meu multe persoane au avut acces la drafturile mele de proiect pe baza cărora se întocmește un proiect de management sau de fonduri europene. Proiectul a fost depus sigilat, deci se ridică un semn de întrebare. Poate se sesizează cineva deşi este greu de crezut.

Despre aparatele laser pot să spun că au fost securizate de actualul manager fără un motiv întemeiat, restricţionând astfel accesul pacientului la aceste servicii.

Pentru ca am obligaţia să apăr drepturile pacientului, am sesizat toate organele abilitate care ar putea să intervină pentru stoparea acestor abuzuri.

Managerul actual a încercat să denatureze adevărul la Instituția Avocatului Poporului și chiar la instanța de judecată, fiind un proces, în acest moment, pe rol. Este o poveste trunchiată de acesta cu ajutorul unor oameni angajaţi pentru acest lucru, scopul fiind să acopere abuzurile săvârşite.

Pacientul trebuie să cunoască adevărul. Spitalul are aparatură medicală performantă pentru specialitatea oftalmologie în valoare de 150.000 Euro, are medic specialist, are servicii contractate cu Casa de Asigurări de Sănătate şi totuşi acesta nu beneficiază de servicii medicale gratuite.

De ce? Să răspundă la această întrebare managerul actual şi Primăria Olteniţa care este părtaşă la aceste lucruri.

Am preluat un spital cu datorii iar când am renunțat la funcția de manager am lăsat un spital “pe profit”

Bănuiesc că odată cu schimbarea dvs din funcţie, lucrurile în spital au revenit la normal, ba chiar cred că s-a îmbunătăţit sensibil şi atmosfera de lucru. Mă înşel, nu?

Mă simt nevoită să fac o serie de clarificări. Contractul de management s-a încheiat pe data de 23 octombrie 2020 prin acordul părților. Am renunțat la această poziție având în vedere contextul politic.

Pot să spun doar că la preluarea mandatului de manager am găsit un spital cu datorii, aspect care rezultă din contractul de management iar la data când am renunţat la această poziţie, am lăsat un spital “pe profit”.

Munca mea în calitate de manager poate fi citită din cifre, sustenabilitatea a fost prezentă deja. Cât priveşte situaţia spitalului de acum pot să spun că din punct de vedere financiar în 6 luni a ajuns la performanţa de a înregistra datorii, deşi a încasat cheltuiala efectivă lună de lună până în prezent.

Atmosfera de lucru este aşa cum vrea managerul să o prezinte, în sensul că, totul e bine şi frumos. În realitate mă sună angajaţii şi îmi spun că sunt ameninţaţi cu locul de munca daca vorbesc cu mine, ca sunt banuiti ca imi furnizeaza informatii si ca se tem de ziua de maine pentru ca vad dezastrul din spital.

Lucrurile au revenit la “normalul” managerului în funcție, preocupările sale din agendă încep cu numele meu – anchete, folosirea neconformă de date ale pacienților din baza de date a spitalului, anularea de decizii luate anterior mandatului lui de către Comitetul Director și multe altele.

Până și avocatul angajat de acesta, expune un comportament și o atitudine neprofesională (urlă că a fost adusă pentru mine ca să dispar din instituţie, manifestă un comportament violent prin lovirea pereților, semne obscene, folosirea de expresii vulgare etc). Dar vorbim despre etică deja, un element fundamental lipsă în această poveste.

Concret, de ce acest spital, din păcate, conţine o evidentă miză politică? De ce nu şi un pariu pentru un act medical mai bun, mai sigur, desigur în beneficiul cetăţeanului?

Acum 14 ani de zile – când am venit în acest oraș, conform legii trebuia să mi se asigure locuință de serviciu, spațiu pentru cabinet. Răspunsul autorităţii locale citez: “Dacă vrei să rămâi bine, dacă nu, nu”.

Această relatare evidențiază foarte bine relația cetățeanului cu instituțiile și interesul lor. Interesul pacientului ar fi trebuit să primeze, mi-am dorit, dintotdeauna, să îmi exercit funcția în liniște, să practic medicina și să fiu lăsată în pace.

Spitalul are încadraţi profesionişti pentru a putea avea un act medical de calitate însă direcţia trasată de acest manager nu poate să conducă la decizii luate în interesul pacientului. Acum primează altceva decât pacientul.

| În spital se discută de o firmă de casă, care a încheiat foarte multe contracte cu spitalul prin achiziţie directă

Ce se mai aude cu proiectul privind reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriului?

UAT Oltenița este șeful de proiect, spitatul este doar beneficiarul și cel care a inițiat prin depunerea unui proiect care să asigure un viitor bun și sigur pentru pacient –care cotizează o viață la sistemul public de sănătate și pe care, normal ar fi, să-l găsească când are nevoie.

Din păcate, proiectele în sănătate sunt într-o continuă schimbare, cei care răspund trebuie să vadă dincolo de realitatea imediată, să aibă viziune, în caz contrar, falimentarea sistemului este inevitabilă.

Din ce ştiţi pentru acest an care este suma pe care primăria a prins-o în buget pentru finanţarea spitalului?

Nu cunosc sumele pe care autoritatea locală le-a prins în buget pentru finanţarea spitalului. Cu toate acestea, din câte știu, finanțarea spitatului în contractul cu CAS CL lasă de dorit. Mai departe, preocuparea mea principală și conform fișei de post este să practic medicină, alături de apărarea intereselor pacientului.

Ce pot să spun e că în spital se discută de o firmă de casă, care a încheiat foarte multe contracte cu spitalul prin achiziţie directă.

Curiozitatea m-a determinat să verific aceste aspecte, deoarece achiziţiile sunt publice şi este un adevăr care lasă multe semne de întrebare.

E clar că sunteţi o nucă tare pentru actuala conducere a Primăriei şi în egală măsură şi a SMO. Când şi cum credeţi că se vor finaliza aceste diferende?

Spitalul Municipal Oltenița se confruntă cu multe probleme, cu toate acestea, preocuparea lor este persecutarea unui medic, în speţă eu.

Acțiunile managerului confirmă afirmația mea, schimbări de funcţii cu scopul alinierii acestora cu dorințele managerului, întrunirea de comisii ilegale, șantajuri cu întreruperea contractului de muncă iar capetele de acuzare sunt numeroase.

Să menționez, de asemenea, drepturile mele încălcate pe care trebuie să mi le recuperez prin instanța de judecată. Desigur, presimt întâmpinarea unor noi dificultăți în exercitarea atributiilor ca medic, insa sunt un om puternic şi cunosc foarte bine legislaţia. Demersurile pornite de manager împotriva mea nu mă descurajează să arăt adevărul.

| Consider că spitalul se îndreaptă spre”traiectoria corectă” pe care o creionează, din păcate, interesele unora

Se află SMO pe traiectoria corectă?

Răspunsul este al pacientului. Contractarea serviciilor cu Casa de Asigurări de Sănătate este un alt punct care defineşte traiectoria corectă. Continuarea proiectelor iniţiate de mine pe fonduri europene şi scrierea altor proiecte este un alt subiect care este de interes pentru a putea spune că managerul actual a înţeles rolul pe care îl are.

Urmează de asemenea un proces important pentru spital, reacreditarea spitalului. Referitor la aceast subiect , consider decizia managerului de a contracta serviciile unei firme înființate de doar două săptămâni, pentru o sumă importantă, de interes a fi urmărită.

Această firma a fost înfiinţată cu data de 15 martie 2021 iar cu data de 01 aprilie 2021 a luat un contract important prin achiziţie directă. Să înţeleg că a fost înfiinţată pentru acest spital?

Consider că spitalul se îndreaptă spre”traiectoria corectă” pe care o creionează interesele unora din păcate. Sunt multe subiecte de interes care merită expuse, în principal achiziţiile publice care arată direcţia spre care se îndreaptă spitalul.

Care este poziţia Consiliului Local faţă de toate aceste chestiuni contondente, o parte dintre ele fiind ştiute dar nici până acum rezolvate?

Atunci când politicul este amestecat lucrurile sunt cunoscute şi susţinute. Acestea sunt deja de notorietate în oraș.

Ce mesaj aveţi pentru contribuabilul olteniţean care atunci când se îmbolnăveşte caută sprijin la spitalul din localitate?

Am speranţa că în fruntea acestui spital va veni un om care să îndrepte tot răul făcut de acest manager şi pacientul să nu aibă de suferit. Spitalul este al comunităţii şi avem datoria morală să facem tot ce putem ca acesta să fie în siguranţă când se adresează acestei instituţii.