Revendicările ”Solidaritatea Sanitară” la negocierile de astăzi cu premierul Ciucă. Vezi ce a răspuns Guvernul

Revendicările ”Solidaritatea Sanitară” la negocierile de astăzi cu premierul Ciucă. Vezi ce a răspuns Guvernul

Revendicările ”Solidaritatea Sanitară” la negocierile de astăzi cu premierul Nicolae Ciucă. Răspunsurile Guvernului

Revendicările solicitate de reprezentanții ”Solidaritatea Sanitară”:

1. Acordarea drepturilor salariale:

- Intervențiile menite să refacă tratamentul echitabil:

1. Creșterea salariilor de bază la nivelul prevăzut de legea 153/2017 pentru acest an pentru toate categoriile de salariați

2. Raportarea sporurilor pentru condiții de muncă la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de salariați

- Intervențiile ce au ca scop acordarea drepturilor legale pentru toate categoriile de salariați:

1. Raportarea tuturor sporurilor la salariile de bază actuale

2. Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază

3. Dacă nu sunt adoptate rapid câteva modificări și nu va fi indicat traseul acordării acestor drepturi legitime atunci există riscul apariției unei stări de anomie socială în rândurile celor aflați în luptă.

- Semnele deja au început să se ivească, cel mai evident exemplu fiind acțiunile de mutare a salarizării personalului TESA pe Anexa nr. 7 (în loc de 8). Nu este vorba doar de acțiuni în instanță, ci și de schimbări deja aprobate de unele consilii județene sau municipale

- La final ne vom trezi cu o amplificare a diferențelor de salarizare în rândul acelorași categorii profesionale, accentuând problemele deja existente.

Poziția guvernului față de revendicările salariale:

- consideră prioritare alocările financiare pentru asigurarea protecției sociale, prin compensările la energie, ce afectează inclusiv salariații din sănătate;

- invocă argumentul deficitului excesiv drept cauză a imposibilității de satisfacere a solicitărilor de natură salarială;

- în privința personalului nemedical/TESA, ”Solidaritatea Sanitară” a propus mutarea acestor categorii de personal în Anexa nr. II din legea salarizării, pentru a beneficia de majorarea drepturilor salariale concomitent cu toți salariații din sistemul sanitar. Transferul pe Anexa nr. II va face obiectul dezbaterilor la nivelul Ministerului Sănătății și Ministerului Muncii.

3. Sprijinul moral vizează două categorii de reforme:

- Recunoașterea stagiului de cotizare suplimentar (cel mai frecvent în cazul medicilor care efectuează gărzi) și a drepturilor conferite de acestea.

- (și) Recunoașterea schimbului de tură ca timp de muncă

Răspunsul guvernului: aceste două solicitări urmează a fi evaluate.

4. Includerea în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR) - prin modificarea acestuia - a reformelor structurale prevăzute în Contractul colectiv de muncă la nivel de sector bugetar sănătate.

- Există două argumente esențiale pentru modificarea PNNR: acesta conține vicii de formă și de fond.

1. Viciul de formă esențial îl constituie faptul că nu a fost discutat cu partenerii de dialog social, deși aquis-ul comunitar și prevederile legale prevăd această obligație.

2. Viciul de fond (cauzat în bună măsură de viciul de formă) îl constituie faptul că PNNR nu a inclus măsurile de reformă prevăzute de CCM sector, asumate astfel instituțional de Ministerul Sănătății, respectiv:

- Instituirea Sistemului Sectorial de Monitorizare a Bolilor Profesionale din Sănătate

- Constituirea Agenţiei Sectoriale pentru Coordonarea Formării Profesionale Continue şi a Fondului Unic de Finanţare a Formării Profesionale Continue a Specialiştilor din Sănătate

- Elaborarea Metodologiei privind constituirea procedurii auditului timpului de muncă, destinată evaluării încărcării suplimentare a personalului cu sarcini de serviciu şi a nevoii de personal

- Elaborarea Procedurii pentru Implementarea Echivalării Asistentelor Medicale Absolvente de Postliceală - Elaborarea Procedurii privind armonizarea vieţii profesionale cu viaţa de familie

- Elaborarea Metodologiei de Organizare a Mentoratului, Adaptării şi Practicii Profesionale.

- Elaborarea Procedurii privind organizarea şi efectuarea gărzilor în afara programului normal de lucru

- Elaborarea Procedurii de stabilire a sporurilor pentru condiţii deosebit de periculoase la nivel de unitate

- Elaborarea Procedurii stabilirii turelor/repartizării salariaţilor pe ture

- Elaborarea Procedurii de informare şi consultare a partenerilor sociali din sectorul sanitar.

Guvernul a fost de acord cu includerea propunerilor Federației ”Solidaritatea Sanitară” pe tema PNNR.

Perspectiva de ansamblu prezentată de ”Solidaritatea Sanitară” în cadrul acestei întâlniri: Profesioniștii din sănătate se află de doi ani pe front, Premierul fiind cel mai în măsură să înțeleagă acest lucru. Alături de menținerea dispozitivelor de luptă profesioniștii din sănătate au îndurat și îndură o serie de privațiuni similare celor militare:

- Concediile de odihnă suspendate/ne-efectuate

- Detașări și chemări la ordin, în funcție de nevoile unităților

În acest context, profesioniștii din sănătate au nevoie de sprijinul moral și de cel material pentru a putea duce această luptă în continuare. Au nevoie de recunoaștere!

La negocierile de astăzi, din partea Federației ”Solidaritatea Sanitară” au participat Viorel Rotilă – manager și Lidia Celmare – copreședinte.

Din partea guvernului, alături de premierul Nicolae Ciucă, au participat ministrul finanțelor Adrian Câciu , Andrei Baciu - secretar de stat în Ministerul Sănătății, Cristian Vasilcoiu - secretar de stat în Ministerul Muncii și George Agafiței, consilier de stat.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.