Pe teritoriul judeţului Călăraşi se confirmă pesta porcină africană într-o exploataţie nonprofesională de suine din comuna Ciocăneşti

Pe teritoriul judeţului Călăraşi se confirmă pesta porcină africană într-o exploataţie nonprofesională de suine din comuna Ciocăneşti

Pentru limitarea raspandirii virusului pestei porcine africane, tuturor cetatenilor, in special crescatorilor de suine, le revin urmatoarele obligatii:

- să crească porcii în spaţii împrejmuite, în adăposturi închise, cu respectarea condiţiilor de igienă, microclimat şi bunăstare;

- sa elimine posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea acestora, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici;

- să nu intre în adăposturile unde sunt crescuți porcii, cu încălţămintea şi hainele purtate pe stradă, pe domeniul public; Este recomandată chiar dezinfecţia la intrarea în adăpost, prin punerea unei tăviţe cu paie îmbibate în soluţii dezinfectante;

- să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;

- să anunțe imediat medicul veterinar de apariţia oricăror semne de boală sau mortalitate la animalele proprii;
- să nu hrănească animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie;

- dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă să nu dea porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau a resturilor de carne;

- să nu scoată scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
- nu folosească în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi;

- să respecte legislaţia privind ecarisarea teritoriului, prin predarea cadavrelor de la porcine moarte la unitatea de neutralizare, cu sprijinul autorităţilor locale.

DSVSA Calarasi, atentioneaza crescatorii de suine asupra respectarii prevederilor Ord ANSVSA nr 20/2018 privind  detinerea in gospodariile populatiei a unui numar limitat de suine , cu respectarea conditiilor de biosecuritate prevazute de Ord ANSVSA nr 20/2018, astfel:

  • Pana 5 capete suine la ingrasat doar pentru consum familial
  • Pana la 20 capete suine  si peste 20 capete suine, proprietarului ii revine obligatia declararii activitatii si inregistrarea sanitara veterinara la DSVSA Calarasi, declararea activitatii la Registrul Oficiului Comertului ;

Obligatoriu, suinele detinute vor fi  identificate prin crotaliere si declarate la medicul veteinar de libera practica din localitate si la Primarie pentru inregistrarea la Registrul Agricol.

PENTRU ORICE SUSPICIUNE DE BOALĂ TREBUIE ANUNȚAT IMEDIAT MEDICULUI VETERINAR DE LIBERĂ PRACTICĂ CONCESIONAR SAU DSVSA CALARASI

 

Director Executiv,

Dr Viorel BUCUR