MLPDA: Serviciile de sănătate, poluarea aerului şi infrastructura rutieră, cele mai importante trei probleme urbane

MLPDA: Serviciile de sănătate, poluarea aerului şi infrastructura rutieră, cele mai importante trei probleme urbane

Serviciile de sănătate, poluarea aerului şi infrastructura rutieră sunt cele mai importante trei probleme urbane rezultate în urma unui sondaj la care au participat peste 13.000 de locuitori din 41 de localităţi urbane din România. Modelat după Eurobarometrul Flash al Comisiei Europene, acest sondaj este primul barometru urban din istoria României. Barometrul urban a fost dezvoltat în cadrul proiectului de elaborare a Politicii Urbane a României, derulat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Banca Mondială, în cadrul unui acord de asistenţă tehnică.

Sondajul de opinie s-a axat pe calitatea vieţii urbane şi a fost derulat în perioada 1 iulie - 15 august 2020. Conform acestuia, cel mai ridicat nivel de satisfacţie generală faţă de oraşul în care locuiesc repondenţii este înregistrat în centrele urbane din Regiunea Centru (87%), iar cel mai scăzut în oraşele din Sud-Muntenia (74%). În 9 oraşe, nivelul de satisfacţie depăşeşte 90%: Cluj-Napoca (97%), Oradea (96%), Alba Iulia (95%), Braşov, Drobeta Turnu Severin (94%), Timişoara, Sighişoara (92%), Slatina şi Iaşi (90%).

Infrastructura educaţională şi de siguranţă publică, precum şi disponibilitatea magazinelor sunt aspectele care înregistrează nivelurile cele mai ridicate de satisfacţie în mediul urban. Pe ultimele locuri, în ierarhia aprecierii facilităţilor şi infrastructurii urbane, se situează serviciile de sănătate şi starea străzilor, urmate de activitatea administraţiei publice în domeniul urbanismului.

În cadrul aceluiaşi proiect, a mai fost derulat un sondaj de opinie în rândul a 259 de administraţii urbane din România, în perioada 11 februarie - 31 martie 2020. La acest sondaj au răspuns reprezentanţi ai administraţiei locale din 41 de reşedinţe de judeţ, 49 de municipii (altele decât reşedinţele de judeţ), 165 de oraşe, precum şi din administraţia generală a municipiului Bucureşti şi cea locală din trei sectoare ale Capitalei. Conform administraţiei publice locale, principalele trei probleme urbane sunt infrastructura rutieră (cu majoritatea nevoilor reprezentate de drumuri intra-urbane), infrastructura de utilităţi (cele mai frecvente nevoi fiind legate de infrastructura de apă şi canalizare, urmată de cea de distribuţie a gazelor naturale) şi infrastructura educaţională.

Pentru o mai bună planificare a investiţiilor de dezvoltare, barometrul urban poate fi accesat pe platforma online citadini.ro, dezvoltată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei în cadrul proiectului de elaborare a Politicii Urbane a României. Toţi cetăţenii din România sunt invitaţi să acceseze această platformă şi să se implice în dezvoltarea oraşelor lor, contribuind cu provocări şi soluţii urbane ce vor contura prima politică urbană a ţării.

Mai multe detalii la: https://citadini.ro/barometru-urban-2020/

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.