Ministerul Dezvoltării deschide apelul de proiecte pentru construcţia de creşe finanţate prin PNRR

Ministerul Dezvoltării deschide apelul de proiecte pentru construcţia de creşe finanţate prin PNRR

A fost publicat, ieri, în Monitorul Oficial, Ghidul specific construirii creşelor noi, moderne şi prietenoase cu mediul, finanţate de Ministerul Dezvoltării, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Apelul de proiecte va fi deschis în 30 iunie - anunţă ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, Cseke Attila.

"Vom construi creşe noi, moderne şi prietenoase cu mediul înconjurător. Este nevoie de creşe noi, în special în oraşele mari şi zonele limitrofe ale acestora, dar nu numai, pentru că, în prezent, doar 3% dintre cei mici au locuri asigurate la creşele existente. Din acest motiv, Guvernul, prin Ministrul Dezvoltării, finanţează construcţia creşelor noi cu fonduri din PNRR", a menţionat Cseke Attila.

În funcţie de mărimea lor, noile creşe vor asigura locuri pentru 40-110 copii şi vor avea săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivităţi, bucătărie şi spălătorie proprie, cabinet medical, spaţii administrative şi spaţiu de joacă amplu, în aer liber. Creşele nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare şi fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie şi apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uşi şi geamuri izolante. Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puţuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10⁰ Celsius, indiferent de anotimp. Vara pot fi folosite pentru răcirea spaţiului, iar iarna ajută la încălzire, fiind nevoie de un aport de energie redus pentru a încălzi creşele pornind de la 10⁰. În acelaşi timp, aceste creşe vor reduce impactul fenomenului de efect de seră, iar clădirile vor avea sisteme inteligente, digitale de management al acestor resurse, şi, în acest fel, cheltuielile vor fi mici, ceea ce reprezintă un aspect important în contextul creşterii preţurilor la energie, a adăugat ministrul dezvoltării. https://bit.ly/3Ak0UjV

Ministrul a precizat: Ghidul solicitantului publicat ieri a fost supus dezbaterii publice la începutul lunii mai, iar unităţile administrativ-teritoriale vor putea depune cererile de finanţare online, pe platforma pusă la dispoziţie de minister, începând cu 30 iunie şi până pe 30 iulie. Ministerul asigură finanţarea în proporţie de 100% pentru construcţia creşelor, iar autorităţile locale vor asigura doar terenul necesar şi branşarea la utilităţi.

Dintre creşele pentru care autorităţile locale au cerut deja finanţare, şi a fost aprobată finanţarea şi construcţia acestora, ministerul va asigura fondurile necesare, din PNRR, pentru 64 de creşe, urmând ca, din totalul de peste 200 de milioane de euro, disponibili prin PNRR, să fie construite în total 110-120 de creşe noi. La acestea, se vor adăuga alte creşe finanţate din bugetul naţional.

"În prezent, avem puţin peste 300 de creşe de stat operaţionale în România. Din fondurile alocate de Guvern, prin Ministerul Dezvoltării, vom putea vedea un progres semnificativ în ceea ce priveşte construcţia de creşe", a subliniat Cseke Attila.

După cum este cunoscut, din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Ministerul Dezvoltării a demarat şi a finalizat apelurile de proiecte pentru Valul renovării, fond prin care vor putea fi reabilitate 4.333 de clădiri. Până în prezent, ministerul a primit 1.437 de cereri de finanţare, în valoare totală de 2,42 de miliarde de euro, şi au fost semnate primele 7 contracte de finanţare. Prin Fondul local, ministerul asigură dezvoltarea localităţilor şi o infrastructură prietenoasă cu mediul. Apelul de proiecte este deschis până la 30 iunie, dar primele 6 contracte de finanţare au fost deja încheiate. Astfel, fondul pentru construcţia de creşe este al treilea anunţat de Ministerul Dezvoltării şi finanţat de Guvern, prin PNRR.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.