Măsuri sanitare veterinare în perioada premergătoare sărbătorilor pascale

Pentru prevenirea aparitiei unor toxiinfectii alimentare in perioada Sarbatorilor Pascale, cand in mod traditional, consumul unor alimente de origine animala si nonanimala creste in mod considerabil, conducerea Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Calarasi dispune intensificarea controalelor sanitare veterinare in perioada 15.03 – 15.04.2016

Intreg personalul de specialitate al DSVSA Calarasi este desemnat in baza deciziei directorului executiv de a participa in echipe la actiuni de control oficial in scopul verificarii modului in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare din pietele agroalimentare, abatoare si centre sacrificare cu activitate temporara, unitati de transare a carnii, unitati de procesare si depozitare a alimentelor de origine animala, precum si in unitatile de vanzare cu amanuntul si in unitatile de alimentatie publica in vederea verificarii conditiilor de igiena, trasabilitatea prosulor alimentare specifice, si nu in ultimul rand in targurile de animale, pentru verificarea trasabilitatii animalelor si modul de identificare al acestora.

In aceasta perioada conducerea DSVSA Calarasi va asigura zilnic serviciu permanent la sediul institutiei, la circumscriptiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, inclusiv in zilele de sambata si duminica pe baza unui program stabilit si afisat la sediile respective.
                

In derularea acestor actiuni D.S.V.S.A Calarasi va colabora cu alte institutii judetene D.A.J. D.S.P, I.P.J., C.P.C. si cu autoritatile locale cu scopul de a asigura populatiei produse alimentare de calitate, salubre si pentru a le proteja sanatatea.

Conducerea D.S.V.S.A. Calarasi atrage atentia ca sacrificarea mieilor este admisa doar in unitati autorizate sanitar veterinar.

           În reţeaua magazinelor de alimentaţie publică poate fi introdusă doar carne de miel provenită din unităţi de sacrificare autorizate (abatoare) ce sunt marcate cu marcă ovală .

 Mărcile de sănătate oficiale, în acest caz ovale ( de 6,5/4,5 cm) au înscripţionate în centru numărul de autorizare al unităţii de sacrificare. În partea superioară toate mărcile au inscripţionat "România" iar în partea inferioară cele ovale au inscripţia CE sau EC. Orice altă inscripţie sau caractere poate să ridice suspiciunea de fraudă iar populaţia este rugată să anunţe autoritatea veterinară competentă.

Recomandăm, pentru a se evita substituirile cu alte specii (în special carnivore) ca întotdeauna carcasa de miel să fie însoţită şi de cap. Un aspect caracteristic dentitiei la oaie este că în partea superioară nu au incisivi, aceştea fiind înlocuiţi cu un teşut numit burelet

Mieii si iezii pot fi sacrficati si in unitati de taiere cu activitate limitata, respectiv puncte de taiere, care vor fi autorizate sa functioneze doar in perioada 20.03 – 153.04.2017.

 Autoritatiile locale, asociatiile crescatorilor de animale, sau crescatori de ovine, care doresc sa amenajeze puncte de sacrificare miei pentru perioada mentionata, vor depune la sediul D.S.V.S.A. Calarasi o cerere care sa cuprinda:

- Datele de indentificare a solicitantului.

- Locatia unde se amenajeaza punctul de sacrificare miei.

- Capacitatea de sacrificare si numarul estimativ de miei care pot fi sacrificati.

Autorizarea sanitara veterinara temporara a acestor spatii de taiere se va acorda in urmatoarele conditii:

- au mai functionat si in anii anteriori;

- asigurarea spatiilor de cazare a mieilor inainte de sacrificare;

- asigurarea apei potabile (calda si rece) si a unui sistem de canalizare;

- facilitati de colectare a subproduselor rezultate in urma sacrificarii si a materialelor de risc (splina si ileonul) si dirijarea acestora pentru distrugere;

- este asigurata asistenta de specialitate. 

Carnea se marcheaza cu stampila rotunda si se poate valorifica numai direct la consumatorul final.


               Cetatenii care achizitioneaza miei vii din targuri ii pot sacrifica numai in astfel de spatii autorizate sanitar veterinar, fiind interzisa sacrificarea in locuri neaprobate sanitar veterinar.
Activitatea acestor unitati de sacrificare va fi supravegheata permanent de medicii veterinari repartizati si imputerniciti de conducerea D.S.V.S.A. Calarasi care vor examina, marca prin stampilare si certifica carnea rezultata.


             Tansportul mieilor la unitatiile de sacrificare se va face cu mijloace de transport autorizate. Obligatoriu, mieii trebuie sa fie crotaliati, insotiti de documente de miscare, iar crotaliile de la mieii sacrificati vor fi predate medicului veterinar pentru a fi operati in baza nationala de date.
               Transportul carnii de miel de la abator la locul de comercializare se va efectua in conditiile impuse de legislatia specifica, privind autorizarea mijlocului de transport, a spatiului de depozitare si expunere si cu respectarea normelor de igiena si temperatura.

Comercializarea produselor din lapte

Producatorii agricoli, crescatorii de animale, pot valorifica produse din lapte (cas, telemea, urda, branza) in spatii autorizate sanitar veterinar in urmatoarele conditii:

- Produsele sa fie obtinute din lapte crud, in conditiile respectarii normelor de sanatate si igiena.

- Laptele, materie prima sa provina de la animale sanatoase.

Producatorul sa detina:

- document de inregistrare sanitara veterinara pentru vanzare directa si sau, vanzare cu amanuntul, eliberat de D.S.V.S.A Calarasi

- certificat de producator eliberat de primaria din localitate vizat de medicul veterinar zonal,

- fisa de sanatate a animalelor vizat de medicul veterinar,

- carnet de sanatate a producatorului cu viza medicului de familie

Sa ofere consumatorului date privind identitatea producatorului, sortimentul de produs, data obtinerii, inscrise pe o eticheta atasata pe ambalaj‚ sticla pentru lapte, cutia de plastic sau putina pentru branzeturi.


Ouale si produsele din oua

           Valorificarea oualor de consum se poate face numai in spatii si unitati autorizate si supuse controlului sanitar veterinar.

           Se interzice comercializarea oualor care nu sunt marcate. Obligatoriu trebuie sa fie identificate cu: tara de provenienta, codul unitatii producatoare, indici de standard de comercializare si data producerii (ziua, luna si anul), cifra sistemului de crestere obligatoriu se aplica pe fiecare ou.

Este interzisa comercializarea oualor cu coaja crapata sau lovita si a oualor de rata.

Transportul oualor se va efectua numai in mijloace auto autorizate sanitar veterinar si insotite de document de comformitate, care sa ateste salubritatea acestora si sistemul de crestere a gainilor.

Se interzice depozitarea, expunerea in vederea comercializarii a oualor in aceleasi locuri cu alte produse alimentare nepreambalate sau in spatii necorespunzatoare care pot duce la alterarea sau contaminarea acestora.

Pastrarea oualor se face in frigider sau incaperi cu temperatura de 4 -14ͦ⁰ C.

Personalul sanitar veterinar din cadrul C.S.V.S.A. vor efectua la solicitarea producatorilor examenul ovoscopic al oualor.

Pestele si produsele din peste

Pestele se poate valorifica in stare vie, refrigerata, congelata, sarata, uscata, afumata, marinata, conservata, cu respectarea urmatoarelor conditii:

- comercializarea acestor sortimente este admisa numai in unitati specializate, sau sectii ale magazinelor alimentare inregistrate sanitar veterinar;

- se pastreaza in spatii frigorifice sau in vase speciale cu apa (pestele viu) cu respectarea parametrilor de temperatura in functie de sortimentul supus comercializarii; 

- sortimentele de peste sunt insotite obligatoriu de certificat de conformitate privind calitatea, originea acestuia si valabilitatea, eliberat sub responsabilitatea operatorului economic furnizor. 


             Alte produse alimentare traditionale: cozonaci, prajituri, produse de panificatie, legume de sezon, etc. se pot comercializa numai in spatii amenajate si autorizate sanitar veterinar.

Este interzisa comercializarea produselor si a alimentelor de origine animala si non-animala in spatii improvizate, nesupuse controlului pentru siguranta alimentelor si neinregistrate, sau in sistem de vanzare stradal, in care nu sunt asigurate conditii adecvate de igiena si siguranta alimentara. Depistarea acestor cazuri atrage după sine sancţionarea contravenţională cu amenzi de până la 40.000 de lei şi confiscarea în întregime a cantităţii de alimente expuse la vânzare.

Pentru sesizarea unor aspecte neconforme, consumatorii pot suna la numarul de telefon al D.S.V.S.A Calarasi 0242 / 313676.

DIRECTOR EXECUTIV,

DR GHEORGHE DRĂGĂNICĂ

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.