Lansarea primului apel de atragere de fonduri pentru înfiinţarea de centre de colectare prin aport voluntar din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Lansarea primului apel de atragere de fonduri pentru înfiinţarea de centre de colectare prin aport voluntar din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor anunţă lansarea, în perioada 22 septembrie 2022 - 22 noiembrie 2022, a primei runde de atragere de fonduri pentru subinvestiţia I.1.A. Înfiinţarea de centre de colectare prin aport voluntar din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă 2020 - 2026.

Obiectivul general al acestei subinvestiţii este accelerarea procesului de extindere şi de modernizare a sistemelor de gestionare a deşeurilor în România. Accentul este pus pe colectarea separată, măsuri de prevenţie, reducere, reutilizare şi valorificare, în vederea conformării cu directivele aplicabile şi tranziţiei la economia circulară.

De asemenea, se urmăreşte dezvoltarea unui management eficient al deşeurilor, prin suplimentarea capacităţilor de colectare separată, pregătire pentru reutilizare şi valorificare a deşeurilor, în vederea continuării procesului de conformare cu prevederile directivelor specifice şi a tranziţiei la economia circulară.

Centrele de colectare prin aport voluntar vor asigura colectarea separată a deşeurilor menajere ce nu pot fi colectate în sistem door-to-door, respectiv deşeuri reciclabile şi biodeşeuri ce nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum şi fluxurile speciale de deşeuri - deşeuri voluminoase, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii uzate, deşeuri periculoase, deşeuri din construcţii şi demolări.

Ţinta propusă este construirea şi operaţionalizarea a 565 de centre de colectare cu aport voluntar pâna la jumătatea anului 2026. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pune la dispoziţia beneficiarilor un proiect tip pentru construirea centrelor de colectare.

Alocarea financiară totală acordată prin PNRR pentru lucrările destinate înfiinţării de centre de colectare cu aport voluntar este de 587.860.000 euro, din care 135.660.000 euro reprezintă alocare financiară suplimentară de 30% din sumele alocate prin PNRR.

Valoarea maximă eligibilă este de cel mult 778.720 euro/Centru de colectare prin aport voluntar, echivalentul fără TVA, în conformitate cu devizul general aferent proiectului - tip. Din această sumă, costul aferent dotării centrului de colectare prin aport voluntar cu utilaje şi echipamente tehnologice, inclusiv dotări şi active necorporale este de aproximativ 280.000 euro, fără TVA.

Se vor putea depune cereri de finanţare în limita plafonului maxim de 200% din alocarea financiară totală.

Proiectele vor fi selectate pentru finanţare în ordinea priorităţilor stabilite prin PNRR pe baza criteriului "primul venit, primul servit".

"Începând de astăzi, autorităţile locale pot depune cereri de finanţare pentru înfiinţarea de centre de colectare prin aport voluntar. Ajutăm, astfel, primăriile să-şi extindă infrastructura de colectare separată şi să-şi îmbunătăţească ratele de reciclare. Autorităţile din zona urbană trebuie să facă pasul spre sisteme bine dezvoltate, sisteme inteligente, care să gestioneze informaţiile la nivel de gospodărie, la nivel de familie. Sper să avem cât mai multe cereri pentru înfiinţarea acestor centre destinate colectării separate a deşeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem door-to-door. Cetăţenii vor putea preda în aceste centre deşeuri voluminoase, inclusiv anvelope sau mobilier uzat, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii uzate, deşeuri periculoase, deşeuri din construcţii şi demolări", a declarat Barna Tanczos, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Beneficiari eligibili:

- Unităţile Administrativ-Teritoriale (inclusiv subdiviziunile/sectoarele acestora), organizate la nivel de municipiu, oraş, comună şi judeţ şi asocieri ale acestora (ADI).

- Alte Asocieri legale de UAT-uri, constituite pentru aplicarea la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă precum şi în scopul dezvoltării, modernizării şi completării sistemelor de management integrat al deşeurilor municipale la nivel de judeţ sau la nivel de municipii/oraşe/comune care deţin infrastructura necesară prestării serviciului public de gestionare a deşeurilor.

Această subinvestiţie vizează activităţi/acţiuni specifice înfiinţării şi dotării centrelor de colectare prin aport voluntar (CAV). O cerere de finanţare poate include una până la maximum 5 platforme.

Un beneficiar poate să depună mai multe cereri de finanţare, dar cuantumul total cumulat al finanţării acordat în cadrul Investiţiei 1, Subinvestiţiile 1.A, 1.B, 1.C nu poate depăşi pragul maxim de 15 milioane de euro per beneficiar.

Data şi ora de începere a depunerii de proiecte: 22.09.2022, ora 12.00.

Data şi ora de închidere a depunerii de proiecte: 22.11.2022, ora 12:00.

Informaţii detaliate privind accesarea şi derularea măsurilor din cadrul PNRR sunt cuprinse în ghidul specific Condiţii de accesare a fondurilor europene aferente PNRR în cadrul APELULUI DE PROIECTE PNRR/ 2022/C3/S/I.1.A pagina de internet http://pnrr.mmap.ro

DIRECŢIA COMUNICARE

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.