DSVSA Călăraşi / Informarea persoanelor interesate privind obţinerea şi comercializarea de produse lactate şi brânzeturi artizanale

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Calarasi (DSVSA) in vederea indrumarii producatorilor de produse lactate si branzeturi artizanale cu privire la bunele practici de igiena, bunele practici de fabricatie, modului de elaborare si implementare a procedurilor bazate pe principiile HACCP, in scopul obtinerii de produse sigure, cu respectarea prevederilor Art 9 din Regulamentul CE nr 852/2004, va informeaza ca  Asociatia europeana FACE a elaborat ,,Ghidul European de Bune Practici de Igiena in productia artizanala de branza si produse lactate”.

Ghidul se referă la reguli de igienă pentru activitatea producătorului, activitate care se extinde până la punctul în care produsele părăsesc fabrica de prelucrare a branzeturilor. Aici se includ producţia de lapte, prelucrarea laptelui şi vânzarea de către producător în persoană.  

Scopul acestor reguli este acela de a stabili masuri menite sa asigure siguranta produselor din lapte si a laptelui, pentru protectia sanatatii consumatorilor si pentru facilitarea comertului.

Toate alimentele au potentialul de a cauza boli la om, iar laptele si produsele din lapte nu fac nici ele exceptie. Animalele care dau lapte pot fi purtatoare de germeni patogeni pentru om. Fiecare patogen prezent in lapte poate creste riscul producerii de toxiinfectii alimentare la oameni. Mai mult decat atat, procedurile de obtinere a produselor din lapte, conditiile de depozitare, riscul contaminarilor de la oameni sau mediul de fabricatie, pot duce la cresteri ale numarului si diversitatii de agenti patogeni, cu atat mai mult cu cat compozitia multor produse lactate reprezinta un bun mediu de dezvoltare al acestora.

Un alt potential de contaminare al laptelui poate fi cauzat de reziduurile de medicamente veterinare, pesticide si alti contaminanti chimici.

Ghidul conţine detalii referitoare la bunele practici de igienă prezentate sub forma unor recomandări practice şi de prevenţie, pentru a ajuta producătorii să aibă siguranţa că produsele lor sunt sigure. Aceste specificaţii sunt în concordanţă cu cerinţele generale de igienă (Regulamentul (CE) N°852/2004) şi cu condiţiile de producere a laptelui (Secţiunea IX a Anexei III a Regulamentul (CE) N°853/2004).

Ghidul aplică, de asemenea, principiile HACCP printr-o metodologie adaptată specificului din domeniu şi prezintă o analiză colectivă a riscurilor din acest sector si oferă exemple de derogări pentru micile intreprinderi şi/sau operatorii care folosesc metode tradiţionale.

Acest ghid vizează fermierii și prelucrătorii artizanali de produse lactate, centrele de prelucrare lapte integrate in cadrul exploatatiei si centrele de prelucrare lapte independente, unitati inregistrate sanitar veterinar in baza Ordinului ANSVSA nr 111/2008. În general, acest sector se compune din:

  • Producătorii de produse lactate şi brânză „de fermă” care, în marea lor majoritate, procesează laptele produs de animalele proprii după metode tradiţionale
  • Producătorii de produse lactate şi brânză “artizanală” care colectează lapte de la producătorii locali şi îl procesează după metode tradiţionale, folosind utilaje de mici dimensiuni.

Pericolele întâmpinate de cei care lucrează în alimentaţie sunt uşor de ţinut sub control prin simple bune practici de igienă. Aceste cerinţe de igienă se aplică la toate persoanele care lucrează cu alimente – fie că lucrează singure sau nu.

,,Ghidul European de Bune Practici de Igiena in productia artizanala de branza si produse lactate” are scopul de a veni in ajutorul celor interesati de a-si elabora propriile proceduri de automonitorizare – bazate atât pe analiza microbiologică cât şi pe alte verificări (pH, gust, aromă …) de-a lungul întregului proces de producţie , permitand producătorului să verifice cât de eficace este în general planul elaborat după acest Ghid.

,,Ghidul European de Bune Practici de Igiena in productia artizanala de branza si produse lactate” elaborat de Asociatia europeana FACE, poate fi accesat pe site-ul DSVSA Calarasi : Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. .

DIRECTOR EXECUTIV

Dr. Viorel BUCUR

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.