DSVSA Călăraşi / Echipe de inspectori vor desfăşura din 3 iulie controale în judeţ. Vezi cine sunt vizaţi!

Echipe de inspectori ai D.S.V.S.A Călărași începand cu data de 03.07.2017 până la finele lunii august, desfașoara controale oficiale în unităţile de alimentaţie publică, pizzeriile, cantinele, unităţile tip catering, cofetăriile, patiseriile, laboratoarele de cofetărie şi patiserie, pensiunile turistice, unităţile de tip hipermarket şi supermarket şi magazinele alimentare de pe raza județului Călarasi.

Scopul acestor acţiuni este protejarea sănătăţii consumatorilor, în contextul unei afluenţe mari de turişti şi a creşterii rulajului de marfă pentru unităţile din industria alimentară din zonele de agrement şi localităţile de interes turistic, urmarindu-se identificarea şi retragerea de la comercializarea către consumatorul final a produselor alimentare care prezintă un risc pentru sănătatea publică.

D.S.V.S.A Călărași reamintește faptul că în această perioadă a sezonului estival există riscul sporit al apariției cazurilor de toxiinfecție alimentare, în caz că nu se respecta strict normele de igienă.

Toți operatorii economici cu activitate în domeniul alimentației publice trebuie să respecte prevederile legislatiei privind siguranța lantului alimentar pentru a preveni declanșarea unor episoade de toxiinfecții alimentare datorate unor factori favorizanți în sezonul cald, având obligația să respecte următoarele următoarele norme pe toată durata sezonului estival:

-să existe documentul de înregistrare sanitară veterinară în conformitate cu prevederile Ordinului Președintelui A.N.S.V.S.A nr. 111/2008;

-să respecte conditiile generale de igienă conform prevederilor Regulamentului C.E.nr. 852/2004, referitoare la construcție și dotare a obiectivului;

-să existe echipamente de protecție sanitară pentru personalul care manipulează produsele de origine animală și nonanimală, sau care prepară mâncarea, precum și existența documentelor din care să rezulte starea de sănătate a acestora;

-să se asigure sursa de apă potabilă care să fie utilizată atât la prepararea mîncărurilor cât și la menținerea stării de igienă și curățenie a personalului și a utilităților.

Referitor la materile prime, toți operatorii economici cu activitate în domeniul alimentației publice trebuie:

-să dovedească prin documente calitatea și salubritatea materilor prime, precum și faptul că au fost achiziționate din unități autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și respecta programul de autocontrol prin afluirea de probe la D.S.V.S.A - L.S.V.S.A Călărași;

-să păstreze materile prime, în special al celor care necesită condiții deosebite de temperatură, congelare sau refrigerare (carne, pește, produse lactate, oua etc) în spații specifice, pentru a se preveni deprecierea lor;

-să țină la zi evidentele și a înregistrarile, privind intrările de materii prime în care să fie înscrise furnizorul, categoria produsului, data recepționării, cantitatea, termenul de valabilitate, precum și celelalte date pentru stabilirea trasabilitatii.

Cu referire la manipularea, prepararea, expunerea și servirea alimentelor:

-respectarea condițiilor de igienă, respectiv, spălarea mâinilor înainte de începerea activității și a ustensilelor în timpul lucrului, evacuarea rapidă a deseurilor și subproduselor rezultate și depozitarea acestora astfel încat să nu constituie o sursă de contaminare;

-curățarea și igienizarea periodică a spațiilor unde au fost manipulate și preparate produsele alimentare;

-utilizarea numai a ustensilelor de lucru care pot fi curațăte sau igienizate corespunzător (blaturi de plastic, cutite de inox, tăvi de inox, etc).

Referitor la produsele finite:

-expunerea spre consum a alimentelor trebuie să fie făcută astfel încât să fie evitat orice risc de contaminare și depreciere a acestora;

-servirea alimentelor să se realizeze numai în recipienți igienizați corespunzator sau în recipienți de unică folosința;

-alimentele să fie ambalate sau preambalate în cazul în care acestea nu sunt destinate consumului la fața locului (pentru activitate de catering, sau hrana rece pentru perioada organizării de drumeții);

-separarea materiilor prime pentru prepararea alimentelor de mâncărurile deja preparate, în special carnea crudă de vită, porc, pasare, peste și ouale;

-alimentele să nu fie păstrate pentru mai mult de 2 ore la temperaturi mai mari de 32 grade Celsius, fiindcă riscul de alterare este ridicat.

Este interzisă comercializarea produselor de origine animală și nonanimală din spații neautorizate sanitar veterinar, D.S.V.S.A Călărași recomandă a nu va asuma acest risc.

Pentru nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publică, consumatorii sunt rugați să apeleze Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Călărași, la numărul de telefon: 0242 / 313676 fiind asigurat serviciu permanență prin inspectorii de specialitate.

  

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Gheorghe Drăgănică

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.