DIICOT – BT Călărași | Persoane reținute pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de minori şi trafic de persoane

DIICOT – BT Călărași | Persoane reținute pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de minori şi trafic de persoane

La data de 08.06.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Călăraşi au dispus reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 6 inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de minori şi trafic de persoane.

În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2010, pe raza judeţului Călăraşi s-a constituit şi a activat un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism.

Gruparea infracţională şi-a desfăşurat activitatea infracţională atât pe teritoriul Spaniei, cât şi pe teritoriul României. Liderii grupării se ocupau cu racolarea de persoane minore şi majore, de pe teritoriul României, ce proveneau din familii dezorganizate sau lipsite de susţinere materială sau familială, cu scopul de a le determina la practicarea prostituţiei în beneficiul lor. Aceştia recrutau tinerele prin modalitatea de inducere în eroare "loverboy" sau prin cumpărare de la alţi traficanţi de persoane.

După recrutare, victimele erau cazate la locuinţa unuia dintre liderii grupării sau la un apartament deţinut de către acesta, după care erau transportate în Spania, fiind cazate într-un apartament închiriat de grupare sau direct la clubul unde erau determinate să practice prostituţia.

În locaţiile respective, victimele erau monitorizate strict de către membrii grupării care îşi însuşeau în totalitate veniturile obţinute din practicarea prostituţiei.

La data de 08.06.2021, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Călăraşi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Călăraşi şi BCCO Bucureşti au efectuat un număr de 12 percheziţii domiciliare, în urma cărora au fost ridicate 2 autoturisme, în valoare de aproximativ 100.000 de euro, bijuterii din aur (în greutate de aproximativ 250 de grame), 28.375 de euro, 22.900 de lei, 1.490 de lire sterline, 20 de telefoane mobile, 1 tableta, 1 notebook, documente şi înscrisuri ce prezintă interes în cauză.

De asemenea, în vederea instituirii măsurii asigurătorii a sechestrului, au fost identificate bunuri mobile şi imobile, în valoare de aproximativ 1,5 milioane euro, astfel: 9 imobile de locuit, dintre care 3 imobile, 6 terenuri, o fermă cu aproximativ 700 de animale, 3 utilaje agricole, 6 autovehicule şi mai multe conturi bancare, având un sold de aproximativ 120.000 de euro.

În cursul zilei de astăzi, Tribunalul Călăraşi a dispus arestarea preventivă a celor 6 inculpaţi, pentru o perioadă de 30 de zile.

La acţiuni au participat şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Ialomiţa, precum şi jandarmi din cadrul IJJ Călăraşi.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.