Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă ferm propunerea de plafonare a burselor şcolare

Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă ferm propunerea de plafonare a burselor şcolare

În urmă cu câteva zile, a fost lansată în consultare publică propunerea de hotărâre de Guvern care reglementează cuantumul minim al celor patru tipuri de bursă, pentru anul şcolar 2021-2022. În propunere, se stabileşte suma de 100 de lei pentru fiecare tip de bursă, aşa cum a fost şi în anul şcolar 2020-2021, fără a se ţine cont de necesitatea diferenţierii acestora în funcţie de obiectul lor.

Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă ferm propunerea de plafonare a burselor şcolare, măsură care nu este menită să îndeplinească nici pe departe cele două principii de acordare a burselor: răsplătirea performanţelor şcolare, respectiv sprijinul social pentru elevii aflaţi în situaţii de risc. Considerăm că sumele alocate pentru fiecare tip de bursă ar trebui să fie diferenţiate, tocmai pentru a distinge misiunea fiecăreia dintre acestea. Or, în cazul de faţă, atât elevii cu performanţe academice remarcabile, cât şi cei care necesită sprijin social vor primi aceleaşi sume de la bugetul de stat, deşi nevoile acestora sunt complet diferite.

În acest sens, pentru ca bursele şcolare să îşi atingă scopul pentru care au fost create, dar şi pentru ca acestea să reflecte situaţia socio-economică actuală, Consiliul Naţional al Elevilor solicită Guvernului României modificarea proiectului de hotărâre de Guvern, astfel încât aceasta să prevadă cuantumuri mai mari pentru anul şcolar 2021-2022, diferenţiate în funcţie de fiecare tip de bursă. Astfel, odată cu începutul anului calendaristic 2022 şi cu realizarea noii legi a bugetului de stat, este imperioasă includerea sumelor aferente cuantumului minim al burselor, astfel încât ele să răspundă cu adevărat nevoilor elevilor.

"Bursele elevilor ar trebui să reprezinte un sprijin real pentru elevi, nu doar o sumă garantată de stat pentru respectarea unei obligaţii legale. În România, există elevi aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială, pentru care bursa reprezintă unul dintre singurele forme de sprijin financiar de care beneficiază pentru a-şi continua cursurile. În acest context, Guvernul ar trebui să considere educaţia ca prioritate zero şi să ofere burse într- o formă echitabilă pentru fiecare elev.", a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.