CNE | Întoarcerea la şcoală în siguranţă - o luptă contra timp!

CNE | Întoarcerea la şcoală în siguranţă - o luptă contra timp!

Pe data de 14 ianuarie, Preşedintele României a anunţat faptul că, începând cu 8 februarie, majoritatea şcolilor se vor redeschide, în funcţie de rata incidenţei de la nivel local, însă că decizia finală va fi luată pe data de 2 februarie.

Consiliul Naţional al Elevilor a salutat încă de la bun început măsura redeschiderii şcolilor în mod descentralizat, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă. Nu putem trece cu vederea, însă, faptul că la aproape două săptămâni de la acest anunţ, unităţile de învăţământ nu au primit nicio indicaţie cu privire la începerea celui de-al doilea semestru al acestui an şcolar. Considerăm că a descentraliza această decizie fără a oferi, însă, toate detaliile şi resursele necesare bunei organizări a redeschiderii şcolilor, reprezintă un act de iresponsabilitate din partea autorităţilor.

Având în vedere aceste aspecte, solicităm Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii actualizarea ordinului privind organizarea cursurilor pe timp de pandemie, în conformitate cu situaţia actuală, până pe data de 30 ianuarie, astfel încât unităţile de învăţământ să aibă timp suficient pentru a se pregăti în mod corespunzător pentru debutul semestrului al II-lea. Mai mult, este necesar ca inspectoratele şcolare şi autorităţile publice locale să se asigure de faptul că şcolile dispun de materialele sanitare conforme necesare pentru începerea cursurilor în format fizic, întrucât, în luna septembrie, au existat multe cazuri de materiale sanitare neconforme distribuite în rândul elevilor şi profesorilor, care pot pune în pericol sănătatea şi viaţa acestora.

"Suntem la un pas distanţă de acelaşi haos cu care ne-am confruntat în luna septembrie, atunci când a început anul şcolar. Directorii unităţilor de învăţământ află ce au de făcut din mass-media, pentru că încă nu le-au fost comunicate în mod oficial procedurile ce vor fi aplicate începând cu 8 februarie. Solicităm Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii să acţioneze cu celeritate şi să stabilească toate detaliile necesare redeschiderii şcolilor, până la data de 30 ianuarie.", a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.