CCR: Legea privind aprobarea coşului minim de consum lunar este constituţională

CCR: Legea privind aprobarea coşului minim de consum lunar este constituţională

Curtea Constituţională a României a respins marţi sesizarea PNL şi a decis că legea pentru modificarea şi completarea OUG 217/2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar este constituţională.

Potrivit unui comunicat al CCR, judecătorii au luat în dezbatere marţi obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea OUG 217/2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar, obiecţie formulată de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibilă, obiecţia de neconstituţionalitate a art. I pct.1, 2, 4 şi 5 şi art.II din Legea pentru modificarea şi completarea OUG 217/2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar.

De asemenea, CCR a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. I pct. 3 din Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.217/2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.

Potrivit unui proiect reexaminat la cererea şefului statului asupra Legii pentru modificarea şi completarea OUG 217/2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar, adoptat cu majoritate de voturi, valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent se stabileşte anual de către Institutul Naţional de Statistică şi se aprobă prin ordin al preşedintelui acestuia.

Anterior, valoarea coşului minim de consum lunar pentru un trai decent se actualiza anual de către Institutul Naţional de Statistică şi se aprobă prin Hotărâre a Guvernului.

Preşedintele Comisiei pentru muncă, Adrian Solomon, declara că, potrivit unuia dintre considerentele din cererea de reexaminare, dacă legiuitorul a prevăzut prin lege valoarea coşului minim de consum, modificarea acestui cuantum nu se poate realiza altfel decât printr-un act cu aceeaşi forţă juridică, respectiv tot prin lege şi nu prin hotărâre de guvern.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins cererea de reexaminare şi a adoptat, în şedinţa din 3 februarie 2020, Legea pentru modificarea şi completarea OUG nr. 217/2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar în forma trimisă iniţial la promulgare. Camera Deputaţilor este for decizional.

sursa www.agerpres.ro