Au fost aprobate programele guvernamentale "StudentInvest" şi "FamilyStart"

Au fost aprobate programele guvernamentale "StudentInvest" şi "FamilyStart"

Guvernul a adoptat astăzi Ordonanța de Urgență privind aprobarea programelor guvernamentale "StudentInvest" şi "FamilyStart", precum şi pentru modificarea alineatului (1) al articolului 128 din Legea nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Prin actul normativ adoptat, se creează cadrul legal pentru implementarea programelor guvernamentale "StudentInvest" şi "FamilyStart", incluse în pachetul "Sprijin pentru România".

Programul guvernamental "StudentInvest" are caracter educaţional, accentul fiind pus pe creşterea accesului la programele de învăţământ superior, pe diminuarea abandonului universitar, precum şi a şomajului în rândul tinerilor absolvenţi. Statul intervine pentru stimularea accesului la educaţie printr-un program de subvenţii a dobânzilor şi a altor cheltuieli adiacente creditului, precum şi în procesul de garantare a creditelor contractate de persoanele fizice pentru acoperirea cheltuielilor eligibile din cadrul programului.

Programul guvernamental "FamilyStart" are caracter socio-educaţional şi are ca scop promovarea valorilor familiei, încurajarea natalităţii, asigurarea acoperirii unui pachet minim de cheltuieli la intemeierea unei familii, creşterea gradului de educaţie în familii.

Statul intervine pentru stimularea accesului la educaţie printr-un program de subvenţii a dobânzilor (75% din dobanda totala) şi a altor cheltuieli adiacente creditului, precum şi în procesul de acordare si garantare a creditelor contractate de persoanele fizice pentru acoperirea cheltuielilor eligibile din cadrul programului.

Totodată, actul normativ majorează alocaţia de hrană şi fondurile alocate pentru îngrijirea copiilor aflaţi în sistemul de protecţie specială.

Astfel, aceste sume vor creşte la:

- alocaţia de hrană - 22 lei/zi, respectiv 669 lei/lună;

- bani de nevoi personale - 5 lei/zi, respectiv 150 lei/lună;

- încălţăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural sportive - în medie 131 lei/lună.

Se asigură astfel cadrul necesar garantării unui nivel de viaţă decent pentru copiii aflaţi în sistemul de protecţie specială, pentru care menţinerea alături de familiile naturale nu a fost posibilă, iar statul român a devenit singurul responsabil de creşterea şi îngrijirea acestora.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.