V. Iliuţă: Nu toţi primarii au fost mulţumiţi. Cred că pe viitor, CJ Călăraşi trebuie să abordeze cele două municipii separat

V. Iliuţă: Nu toţi primarii au fost mulţumiţi. Cred că pe viitor, CJ Călăraşi trebuie să abordeze cele două municipii separat

Liderul PSD Călăraşi, Vasile Iliuţă a susţinut joi în cadrul unei conferinnţe de presă că în urma discuţiilor avute cu omologul său de la PNL Călăraşi, Ciprian Pandea, s-a agreat ideea repartizării sumelor din fondul constituit la dispoziţia Consiliului Judeţean Călăraşi, în procent de 6%, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la nivelul Judeţului Călăraşi, pe unităţi administrativ–teritoriale, pe anul 2023 în proporţie de 60% pentru primăriile conduse de social – democraţi, respectiv 40% pentru UAT-urile administrate de aleşi liberali.

„Au fost mai multe variante de lucru pe care le-am analizat cu domnul Ciprian Pandea (n.r. preşedinte PNL Călăraşi). Împreună am acceptat să împărţim sumele „60 cu 40”, adică 60% din sumă pentru primarii PSD şi 40% pentru primarii PNL. Asta a fost varianta de lucru care s-a aprobat până la urmă.”, a precizat Iliuţă care a avansat ideea sprijinirii celor două municipii din judeţ după ce au reuşit să semneze multe contracte de finanţare prin PNRR. „Nu toţi primarii au fost mulţumiţi. Toată lumea se aştepta la o împărţire egală. Am luat în calcul dezvoltarea celor două municipii, Călăraşi şi Olteniţa. Aici sunt foarte multe proiecte pe Valul Renovării şi mi-e teamă că nu vor avea bani pentru cofinanţare. Cred că pe viitor, CJ Călăraşi trebuie să abordeze cele două municipii separat, într-un context în care foarte mulţi bani vor intra în judeţul Călăraşi, prin cele două municipii. Cred că avem obligaţia să asigurăm cofinanţarea tuturor proiectelor pe PNRR. Suntem lângă cele două municipii.”, a continuat Iliuţă.

În opinia sa, nu doar primarul Olteniţei, Costinel Milescu ar avea dreptul de a fi dezamăgit de modul în care s-au repartizat sumele din fondul constituit la dispoziţia Consiliului Judeţean Călăraşi, în procent de 6%, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la nivelul Judeţului Călăraşi. Bunăoară, Municipiul Călăraşi este implicat alături de CJ Călăraşi (care e lider de proiect!) într-un proiect european privind construirea Promenadei unde cheltuielile neeligibile ajung la 5 milioane de euro!

„Ştiu că dl primar Milescu e nemulţumit. Şi Marius (n.r. Marius Dulce, primarul municipiului Călăraşi) este nemulţumit faţă de suma pe care a primit-o. În asociere cu CJ Călăraşi discutăm de continuarea proiectului Promenada. Acolo sunt 5 milioane de euro neeligibili. Iar CJ trebuie să intervină, să găsească soluţii ca să cofinanţeze acel proiect de 6 milioane de euro, bani pe care nu vrem să-i pierdem. Situaţia e destul de dificilă din punct de vedere financiar. Primăria municipiului Călăraşi trebuie să fie sprijinită. Să vedem dacă le mai permite împrumuturi şi n-au ajuns la gradul de îndatorare de 30%. Dacă nu, vom face un parteneriat cu CJ Călăraşi şi vom găsi nişte soluţii.”, a conchis Iliuţă.

Pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Călăraşi, desfăşurată vineri, 13 ianuarie, s-a aflat şi Hotărârea privind repartizarea sumelor din fondul constituit la dispoziţia Consiliului Judeţean Călăraşi, în procent de 6%, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la nivelul Judeţului Călăraşi, pe unităţi administrativ–teritoriale, pe anul 2023 şi estimările pentru anii 2024-2026.

Sumele corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit, inclusiv cele încasate și nerepartizate unităților administrativ-teritoriale anterior intrării în vigoare a prezentei legi, se repartizează în mod egal județelor, în limita sumei de 38.176 mii lei, reprezentând fond la dispoziția consiliului județean.

Prin hotărârea adoptată s-a aprobat repartizarea sumei de 36.110 mii lei, pe unităţi administrativ-teritoriale iar diferenţa rămasă nerepartizată în valoare de 2.066 mii lei se va aproba într-o şedinţă viitoare.

Municipiul reşedinţă de judeţ Călăraşi ar urma să încaseze suma de 2.100 mii lei iar celălalt municipiu al judeţului, Olteniţa, 1.000 mii lei. Oraşului Lehliu Gară i-a fost repartizată suma de 750 mii lei. Oraşul Fundulea figurează cu suma de 620 mii lei iar oraşul Budeşti condusă de un primar PP-usl dar aflat în sfera de influenţă a PNL, va primi suma de 450 mii lei.

Curcani, Dragoş Vodă, Gurbăneşti, Mânăstirea, Nana, Valea Argovei, Vâlcelele sunt localităţile rurale care vor primi cei mai mulţi bani, 1.150 mii lei. Urmează Borcea şi Modelu, fiecare cu câte 800 mii lei.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.