Sorin Vrăjitoru: Suntem cu un pas mai aproape de aprobarea Legii care permite pensionarea anticipată cu doi ani a călărăşenilor

Sorin Vrăjitoru: Suntem cu un pas mai aproape de aprobarea Legii care permite pensionarea anticipată cu doi ani a călărăşenilor

Deputatul PSD Călăraşi, Sorin Vrăjitoru, a anunţat pe pagina personală de facebook că iniţiativa sa legislativă privind reducerea vârstei standard de pensionare a călărăşenilor cu 2 ani ar putea prinde contur până la finalul anului. Proiectul legislativ a primit avizul senatorilor din Camera de muncă. După ce va trece de votul Senatului, legea va ajunge spre dezbatere şi aprobare la Camera Deputaţilor care este for decizional. „Suntem cu un pas mai aproape de aprobarea Legii care permite pensionarea anticipată cu doi ani, fără penalizări, a călărăşenilor care trăiesc într-un oraş cu poluare remanentă. Proiectul legislativ pe care l-am iniţiat a primit astăzi votul colegilor senatori din Comisia de Muncă. Este un drept care li se cuvine călărăşenilor şi sper ca foarte curând această lege să ajungă la vot în Camera Deputaţilor pentru a fi adoptată!” este mesajul transmis de parlamentarul călărăşean.

 

Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluare remanentă beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani fără penalizarea stabilită pentru pensia anticipată parţială, potrivit Legii 144 / 2017  pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

În categoria zonelor afectate de poluare remanentă ar putea intra şi municipiul Călăraşi şi comuna Modelu graţie unei iniţiative legislative depusă, în vară, la Parlament de deputatul PSD Călăraşi, Sorin Vrăjitoru. „Am ţinut să vă informez despre ultima iniţiativă legislativă pe care am depus-o în această săptămână în Parlamentul României. Din punctul meu de vedere extrem de benefică pentru toţi călărăşenii dar şi pentru locuitorii comuniei Modelu. Dacă reuşim să o trecem prin Parlament, se va reduce vârsta de pensionare cu doi ani de zile a tuturor locuitorilor care au domiciliat 30 de ani în aceste două localităţi.

Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare amendarea Art. 65 din Legea 263/2010, Legea pensiilor, prin care municipiul Călăraşi va fi introdus în acest text de lege pentru a beneficia locuitorii municipiului de această reducere a vârstei standard de pesnionare, fără să le fie afectate drepturile băneşti. În concluzie, să fiu mai puţin tehnic, până în 2030, toţi călărăşenii vor putea să iasă la pensie mai devreme cu 2 ani de zile fără să le fie afectate aceste drepturi băneşti.” spunea în vară, în cadrul unei conferinţe de presă deputatul Sorin Vrăjitoru.

Sorin Vrăjitoru a explicat atunci şi motivele care au stat la baza acestui demers „În cazul Călăraşiului, am identificat sursa de poluare remanentă, aceasta fiind uzina cocsochimică din cadrul Combinatului Siderurgic. Această uzină cocsochimică este prevăzută ca şi sit contaminat la poziţia 74, într-un inventar al sit-urilor contaminate la nivel naţional. Acest fapt ne dă dreptul să mergem la acest articol de lege şi să introducem pe listă şi Călăraşiul pentru a beneficia de această reducere a vârstei standard de pensionare. Pentru municipiul Călăraşi, din date oficiale de la Casa de Pensii, 13.490 de persoane, localitatea Modelu 1.309 persoane ar putea beneficia de prevederile acestei legi. Ultimele 3 oraşe care au fost introduse în mai 2017, în acest text de lege au fost: Slatna, Turnu Măgurele şi Rm Vâlcea.” a explicat Vrăjitoru.

 

Legea nr. 144/2017 pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Text publicat în M.Of. al României. În vigoare de la 01 iulie 2017

Alineatul (5) al articolului 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:

" (5) Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției și prelucrării minereurilor neferoase cu conținut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice și/sau de cocs metalurgic, precum și a emisiilor de amoniac și derivate, respectiv Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna, Târgu Mureș, Slatina, Turnu Măgurele și Râmnicu Vâlcea pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)."

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (1) din Constituția României, republicată.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.