Senatoarea Roxana Paţurcă, prezentă la lucrările Adunării Generale a AcoR

Senatoarea Roxana Paţurcă, prezentă la lucrările Adunării Generale a AcoR

În perioada 21-26 iulie se desfăşoară în Poiana Braşov Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România, convocată în sesiune extraordinară.

În cadrul lucrărilor desfăşurate astăzi a participat şi senatoarea PSD Călăraşi, Roxana Paţurcă, membră a Comisiei de Buget – finanţe, care a menţionat prin intermediul unei postări pe contul personal de Facebook că discuţiile cu privire la îmbunătăţirea prevederilor Codului Administrativ au fost de bun augur. Pe de altă parte, dialogul a vizat şi simplificarea procedurilor privind accesarea fondurilor de către UAT-uri.

“Deși este vară, nu înseamnă că luăm pauză de la activitatea politică. Profit în aceste zile de oportunitatea de a participa, alături de Theodor Aniel Nedelcu Pațurcă și de alți primari călărășeni, la Adunarea generală a Asociației Comunelor din România, reunită în sesiune extraordinară.

Spun oportunitate pentru că, pe lângă faptul că participarea este la un anumit nivel, la acest eveniment fiind invitați vicepremierul și ministrul Dezvoltării, domnul Daniel Suciu, ministrul pentru Relația cu Parlamentul, domnul Viorel Ilie, dar și lideri ai partidelor politice românești, pot asculta, în calitate de senator și membru în Comisia pentru administrație publică, părerile, sugestiile sau nemulțumirile primarilor din întreaga țară, indiferent de formațiunea politică.

Codul Administrativ este unul dintre subiectele importante pe ordinea de zi, primarii participanți având posibilitatea de a-și exprima opiniile și de a propune chiar îmbunătățirea prevederilor acestuia. De altfel, în cadrul adunării s-a emis ideea ca propunerile primarilor să fie transmise Parlamentului pentru ca, în cadrul comisiilor de specialitate, propunerile să fie evaluate și să se transforme în text de lege. Am fost de acord cu această idee și sunt pentru îmbunătățirea oricărui text de lege dacă acest lucru se face în beneficiul românilor și pentru creșterea capacității administrative locale.

Un alt aspect care a reieșit din cadrul discuțiilor mediate de președintele ACOR, domnul Emil Drăghici, este acela al necesității simplificării procedurilor în ceea ce privește fondurile pe care le pot accesa primăriile. Opinia participanților la discuții este că aceste proceduri sunt destul de greoaie, resimțindu-se nevoia creării unui cadru procedural asemănător cu cel creat pentru accesarea fondurilor PNDL, așa cum s-au exprimat primarii care au luat cuvântul.

Evenimentul se desfășoară până la finalul acestei săptămâni, moment în care cu siguranță cu toții vom pleca mai bogați în ceea ce privește cunoașterea problemelor reale ale primarilor români și ale cetățenilor localităților pe care aceștia le administrează.” a scris Paţurcă pe contul de Facebook.

Dezbaterea de astăzi a avut ca temă „Modificările aduse de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ ”. De asemenea, cei peste 120 de primari împreună cu invitați din partea partidelor politice au discutat asupra inițiativei ACoR numită: PACTUL NAȚIONAL „VIITORUL SATULUI ROMÂNESC”-Dialog Interpartinic pentru Politici Transpartinice, care are ca obiective:

  • Modernizarea statului, dar și a satului, prin descentralizare;
  • Consolidarea autonomiei locale în România, în sensul întăririi capacității administrative a autorităților administrației publice locale, pe de o parte, precum și a capacității financiare a unităților administrativ-teritoriale, pe de altă parte;
  • Inițierea Etapei a III-a a Programului național de dezvoltare locală încă din acest an, astfel încât programul să înceapă din anul 2020
  • Elaborarea Codului finanțelor publice locale
  • Învățământul, prioritate înainte de toate

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.