Marţi, imediat după ce s-a încheiat şedința solemnă comună a Camerei Deputaților și Senatului dedicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România s-a desfăşurat şedinţa de lucru a Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat pe ordinea de zi figurând un proiect de lege 154 / 2018 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.11/2018 pentru adoptarea unor măsuri bugetare şi pentru completarea art.63 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale şi două propuneri legislative, L115/2018 pentru completarea art.5 din Legea nr.273/2006 privind finanţele publice locale, respectiv L136/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, pentru abrogarea pct.25 al art.I din Legea nr.164/2016 pentru modificarea Legii cooperaţiei agricole nr.566/2004 şi pentru modificarea şi completarea Legii cooperaţiei agricole nr.566/2004, pe marginea cărora trebuiau emise Rapoarte de admitere sau de respingere.
Membru al Comisiei mai sus menţionate, senatorul PSD Călăraşi, Roxana Paţurcă a declarat că Proiectul de lege 154 / 2018 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.11/2018 pentru adoptarea unor măsuri bugetare şi pentru completarea art.63 din Legea nr.273/2006 privind finanţele publice locale a primit Raport de admitere din partea Comisiei. „Proiectul de lege 154 / 2018 a primit din partea Comisiei de buget, finanţe Raportul de admitere. Legat de al doilea punct de pe ordinea de zi, Comisia a dat un Raport de respingere, de altfel şi din partea MFP avizul fiind negative. În fine, şi pentru cel de-al 3-lea punct, Raportul a fost de respingere întrucât chiar ieri Ministerul de Finanţe a emis o circulară în vederea aplicării unitare a dispoziţiilor art. 76 alin a.1 – a.6 din Legea 566 / 2004, Legea cooperaţiei agricole, cu modificările şi completările ulterioare” a susţinut parlamentarul călărăşean care a explicat şi în ce constă Proiectul de lege 154 / 2018, mai sus – amintit, iniţiat de Guvernul României.
“Proiectul de lege are ca obiect de reglementare introducerea unor măsuri pentru asigurarea finanţării proiectelor de investiţii de către autorităţile administraţiei publice locale, precum şi pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare ale acestora.
În acest sens, proiectul de lege prevede ca unităţile admnistrativ – teritoriale pot solicita în anul 2018 contractarea de împrumuturi din privatizare, în limita sumei de 500.000 mii lei, pentru perioada 2018-2019, în vederea finanţării proiectelor necesare asigurării pachetului minim de servicii publice în fiecare localitate, precum şi pentru finanţarea de investiţii publice în domeniile sănătate, educaţie, apă-canalizare, energie termică, electrică, iluminat public, locuinţe, cultură, sport şi tineret, infrastructura de transport şi salubrizare. Contractarea împrumuturilor se face numai cu avizul Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale şi numai dacă unităţile administrativ – teritoriale nu înregistrează restanţe la împrumuturile contractate anterior din venituri din privatizare şi nu înregistrează excedent la 31 decembrie a anului anterior contractării împrumutului.
Proiectul de lege introduce o derogare de la prevederile Legii nr.273/2006, astfel încât autorităţile administraţiei publice locale să poată utiliza excedentul bugetului local pentru a finanţa cheltuielile cu personalul, cu sentinţele civile definitive, cu corecţiile financiare aferente proiectelor, pentru plata arieratelor, precum şi pentru rambursarea împrumuturilor contractate, în situaţia în care veniturile proprii şi sumele de echilibrare sunt insuficiente pentru acoperirea acestor cheltuieli. În prezent, excedentul bugetului local nu poate fi utilizat pentru achitarea cheltuielilor de funcţionare.
Legea nr.273/2006 a fost completată cu o nouă prevedere prin care unităţile admnistrativ – teritoriale pot solicita comisiei de autorizare a împrumuturilor locale reautorizarea tragerilor autorizate în cadrul limitei pentru anul curent din finanţări rambursabile contractate.” a susţinut senatorul PSD Călăraşi care a mai precizat că Senatul este prima Camera sesizată, CD fiind camera decizională.