Salariu mediu net a ajuns la 3075 lei, iar puterea de cumpărare este mai mare cu 36,6%

Salariu mediu net a ajuns la 3075 lei, iar puterea de cumpărare este mai mare cu 36,6%

În prezent, salariul mediu net a depăsit 3.000 de lei începând cu luna martie a acestui an, mai exact 3.075 de lei, potrivit reprezentanților Institutului Național de Statistică. Odată cu acest lucru, s-a asigurat o putere de cumpărare mai mare cu 36,6%, față de acum trei ani.

Puterea de cumpărare este dată de raportul dintre indicele de creștere a veniturilor și indicele prețurilor de consum, iar această creștere a puterii de cumpărare s-a putut realiza numai în contextul în care aceste venituri s-au majorat mai repede decât creșterea prețurilor oferite de piață. 

Cu alte cuvinte, în contextul actual din România, salariul minim pentru toate categoriile de angajați a întregistrat o creștere consistentă. S-au majorat și continuă să se majoreze salariile pentru medici, profesori, polițiști, militari, salvatori ISU și alte categorii de angajați din sectorul public.

De exemplu,  în construcții, salariul a crescut la 3000 de lei brut, fapt care aduce mărirea puterii de cumpărare cu 36% doar într-un singur an, 2019, comparativ cu anul precedent. Similar, a crescut cu 41% și puterea de cumpărare a angajațiilor cu studii superioare, la început de carieră, pentru care salariul minim a ajuns la 2350 de lei brut.

banner salariu minim

Totodată, situația pe piața muncii a evoluat spectaculos în ultimii doi ani de zile. Numărul de contracte de muncă a crescut cu 230.000, acest lucru realizându-se datorită implementărilor finanțate din fondurile europene. În momentul actual, numărul salariaților din economie este de peste 5,3 milioane, fiind la maximul ultimelor două decenii. Remarcabil este faptul că peste 80% din creșterea numărului de salariați a avut loc în sectorul privat al economiei.  Acest lucru a dus la o schimbare în privința ratei de șomaj, aceasta ajungând la 3,8% în luna februarie 2019, fiind cel mai scăzut nivel înregistrat din 1989. Astfel, șomajul a coborât la minime istorice, de la 5,4%, în decembrie 2016, la 3,19% în martie 2019, potrivit Eurostat.

Mai mult decât atât, este de la sine înțeles faptul că economia țării și creșterea acesteia sunt strânse legată de bunăstarea românilor. La temelia acestor evoluții economice benefice pentru țară stă o remarcabilă productivitate a forței de muncă. Altfel spus, lucrătorii români au ajuns să fie de zece ori mai productivi în 2018 față de 2010, de la 1,35 euro/oră la 13 euro/oră.

Eurostat atestă că pentru fiecare euro plătit de angajator ca salariu, un român produce cu 33% mai mult decât este media europeană, respectiv 2,17 euro, față de 1,62 euro.

 

Articol comandat de Partidul Social Democrat - PSD

CUI mandatar financiar coordonator: 41190008

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.