S. Vrăjitoru: Veşti bune pentru crescătorii de animale. Statul va acorda stimulente, pentru activitatea de reproducţie, de până la 80%!

S. Vrajitoru CD 18 aprilie

Pe ordinea de zi a Plenului Camerei Deputaţilor s-au aflat miercuri două legi privind acordarea de ajutoare de stat crescătorilor de suine şi crescătorilor de păsări care au fost trimise Parlamentului spre reexaminare de către preşedintele Klaus Iohannis.

Deputatul PSD Călăraşi, Sorin Vrăjitoru, membru al Comisiei de agricultură susţine printr-o postare pe contul personal de facebook că “Programul de susţinere reprezintă un pas mare pentru agricultura românească”. “Veşti bune pentru crescătorii de animale. Am votat astăzi, în Camera Deputaţilor, legile care sprijină fermierii, crescători de suine (porci de talie mică) şi cei din sectorul avicol. Statul va acorda stimulente, pentru activitatea de reproducţie, de până la 80%! Programul de susţinere este, în opinia mea, un pas mare pentru agricultura românească!” este masajul transmis de parlamentarul călărăşean.

Legea pentru aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie instituie o schemă de ajutor de stat pentru implementarea Programului multianual de susţinere a activităţii de reproducţie în sectorul creşterii suinelor, pentru fermierii care desfăşoară activităţi de reproducţie sau creştere ori îngrăşare a suinelor, prin investiţii pentru realizarea de locuri noi de cazare în ferme de reproducţie noi sau în ferme de reproducţie aflate în activitate ori în ferme aflate în conservare, precum şi de stimulare a asocierii în cooperative.

Valoarea totală a ajutorului de stat este de 360 de milioane de euro și se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Legea privind aprobarea Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol instituie o schemă de ajutor de stat pentru investiţii în locuri de cazare în ferme de păsări.

„Programul de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol” este destinat fermelor de reproducţie, staţiilor de incubaţie şi fermelor de creştere, inclusiv pentru prima populare.

Programul urmează să se desfăşoare în perioada 2018 - 2020, valoarea totală a ajutorului fiind de 300 de milioane de euro, sumă ce va fi asigurată de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii.

În 2016, România a importat 34% din necesarul intern de consum de carne de pasăre, 9,2% din consumul intern de ouă şi 22,4% din necesarul anual de ouă de incubaţie, arată iniţiatorii proiectului, în expunerea de motive.

Principala critică adusă celor două legi de către şeful statului este că, potrivit art. 3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, ajutorul de stat nou, supus obligaţiei de notificare, poate fi adoptat şi acordat numai după autorizarea acestuia de către Comisia Europeană sau după ce acesta este considerat a fi fost autorizat în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (6) din Regulamentul (CE) nr. 659/1999.

Preşedintele Klaus Iohannis mai arată şi că cele două legi ar intra în vigoare la trei zile de la publicare, întrucât nu prevăd un termen în acest sens. Şeful statului precizează şi că cele două acte normative stipulează că, în situaţia în care decizia Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat conţine prevederi noi sau diferite faţă de schema notificată, prevederile schemei de ajutor de stat se completează şi/sau se modifică în mod corespunzător.

Aceste dispoziţii, ce pun în evidenţă faptul că la data adoptări legii nu fuseseră epuizate procedurile legale obligatorii de acordare a ajutorului de stat, impun reanalizarea de către Parlament a actului normativ transmis la promulgare, în scopul evitării consecinţelor negative - atât pentru statul român, cât şi pentru beneficiari - ce ar putea fi generate de neîndeplinirea acestor obligaţii procedurale, explică preşedintele Iohannis.

Camera Deputaţilor este camera decizională. Deputaţii USR au votat astăzi împotriva celor două legi

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.